"Τα συμβούλια πρώην υπουργών δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν οι εκφραστές εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν σε διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης να είναι οι σωτήρες της;" τονίζει η ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματος στη δημιουργία του προτεινόμενου γνωμοδοτικού οργάνου με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. "Είναι αφελής η άποψη ότι τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης μπορούν να επιλυθούν από ένα κλειστό club υπουργών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ακατανόητο δε, ότι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση του νέου υπουργού δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβασή του επί κάποιου εκπαιδευτικού ζητήματος, ούτε αντιμετωπίζει συνολικά κάποια από τα πολλά προβλήματα που έχει η δημόσια παιδεία. Είναι μια στενή, επικοινωνιακού τύπου ρύθμιση με απεύθυνση στο στελεχικό δυναμικό της μνημονιακής συγκυβέρνησης και όχι στις εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών, φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών".

Σε σχέση με τη μοριοδότηση των καθηγητών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, για τον ΣΥΡΙΖΑ άμεση προτεραιότητα αποτελεί "το ξεκλείδωμα της προϋπηρεσίας των πινάκων των αναπληρωτών, ενώ απαιτείται επικαιροποίηση της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων με βάση τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Η ουσιαστική στήριξη του εκπαιδευτικού έργου απαιτεί αφενός σταθερό σύστημα μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, αφετέρου αξιοπρεπείς συνθήκες και σχέσεις εργασίας".

Όσον αφορά στα θέματα των φοιτητών και καθηγητών με αναπηρία, ο ΣΥΡΙΖΑ "στηρίζει κάθε προσπάθεια που κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης του αναπηρικού κινήματος". Κρίνοντας όμως ότι εκτός από νομοθετικές πρωτοβουλίες χρειάζεται και πραγματική ενίσχυση των υποδομών και των πόρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπογραμμίζει ότι αναμένει από τον υπουργό να ανακοινώσει στη Βουλή ποια μέτρα θα ληφθούν.

Η ΕΕΚΕ Παιδείας θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες στο σχέδιο νόμου. Η πρώτη αφορά στη διαγραφή των "αιωνίων" φοιτητών, που "θα πλήξει χιλιάδες νέους ανθρώπους. Στόχος του υπουργείου θα πρέπει να είναι η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και όχι ο διωγμός τους από αυτά". Η δεύτερη τροπολογία αφορά στην προαγωγή των μαθητών της Α' Λυκείου, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε επανεξέταση τον Σεπτέμβριο. "Απαιτείται ιδιαίτερη εκπαιδευτική ευαισθησία στο θέμα αυτό, για να μην τεθούν στο εκπαιδευτικό περιθώριο χιλιάδες παιδιά που έπεσαν θύματα της προχειρότητας του υπουργείου Παιδείας". Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το πάγιο αίτημά του για επανασύσταση των ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου που καταργήθηκαν χωρίς κανένα κριτήριο πριν από ένα χρόνο και άμεση επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: www.avgi.gr