Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ιράκ-Συρία: Επιστροφή στον Μεσαίωνα με τη βοήθεια των social media

Οι αραβικές ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης χτίζουν, εδώ και μήνες, το μύθο γύρω από το νέο χαλιφάτο του Ιράκ
και της Συρίας, το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS) ενώ η Δύση εμφανίζεται έτοιμη για νέες… Σταυροφορίες.

γράφει η Μαρία Λίλα

Από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποιεί ότι το ισλαμικό κράτος αποτελεί «την πλέον επικίνδυνη απειλή των τελευταίων ετών» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεών του στο Ιράκ δεν επαρκούν, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επισημαίνει ότι «οι τζιχαντιστές του αυτόκλητου χαλιφάτου δεν πρόκειται να ηττηθούν, αν δεν πληγούν στη βάση τους, που βρίσκεται στη Συρία».
Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε, επίσης, χθες ότι είναι ανησυχητικό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους Ευρωπαίοι ή και Αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.

Ανάλογοι φόβοι έχουν εκδηλωθεί και στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να κρούει πρώτος, πριν από 15ημέρες, τον κώδωνα κινδύνου για το ισλαμικό κράτος και τις αρχές της χώρας να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, μετά το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, καθώς εκτιμούν ότι ο εκτελεστής του προέρχεται ή έζησε για χρόνια στη νότια Αγγλία.

«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εκτιμώντας ότι η οργάνωση ISIS, από την οποία προήλθε το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας για να εξαπλωθεί στη συνέχεια στο βόρειο Ιράκ.
«Ξεπερνούν τον ορισμό μιας απλής τρομοκρατικής ομάδας. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα περίπλοκο συνδυασμό στρατηγικής και τακτικής ενώ διαθέτουν απίστευτους οικονομικούς πόρους χρηματοδότησης. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε» τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου την ώρα
που συνεχίζονταν οι αμερικανικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, παρά τις απειλές τους για τον αποκεφαλισμό και δεύτερου ομήρου.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει από τις 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα 90 συνολικά επιθέσεις από αέρος κατά των ανδρών του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, τις περισσότερες γύρω από το φράγμα της Μοσούλης συνδράμοντας τους Κούρδους Πεσμεργκά, γεγονός που συνέβαλε στην ανακατάληψή του.

Όμως το νέο χαλιφάτο δεν απλώνεται μόνο σε περιοχές του Ιράκ αλλά και της Συρίας έχοντας εξαναγκάσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπων και από τις δύο αυτές χώρες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η προπαγάνδα των τζιχαντιστών   
Παράλληλα, εδώ και μήνες, μυθεύματα «ανδραγαθήματα» και κατασκευασμένες ιστορίες για τους άνδρες και το χαλιφάτο IS κερδίζουν συνεχώς έδαφος στα αραβικά web sites και social media.

Οι βαρβαρότητες κινούνται στο επίπεδο του Μεσαίωνα από τη σεξουαλική βία μέχρι τους αποκεφαλισμούς ενώ δεν λείπουν πολυάριθμες αναφορές σε διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες, που οι πιο πολλές στερούνται ακόμη και ίχνη αλήθειας.

Ανάμεσα στις πολλές δηλώσεις που φέρονται να γίνονται σχετικά με τους σουνίτες μαχητές της οργάνωσης ISIS ξεχωρίζει η «παραφιλολογία» για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την οποία φέρουν να έχει γράψει στο πρόσφατο βιβλίο της «Σκληρές Επιλογές» (Hard Choices) ότι η Αμερική και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της συμφώνησαν στις 5 Ιουλίου του 2013 να χωρίσουν τον αραβικό κόσμο βοηθώντας την ανασύνταξη των τζιχαντιστών.
Η πληροφορία αυτή αν και διαψεύδεται άμεσα με μια απλή ανάγνωση του βιβλίου της Κλίντον κυκλοφόρησε και αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές ενώ είχε και συνέχειες με επικρατέστερη την εκδοχή ότι το αμερικανικό σχέδιο εγκαταλείφθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου στις 30 Ιουνίου και την εκδίωξη του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο μύθος μάλιστα αναπαράχθηκε σε δεκάδες αραβικά ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα μαζί με αυτόν του υποχρεωτικού ακρωτηριασμού μέρους των γυναικείων οργάνων-κλειτοριδεκτομής- στις περιοχές που κατελήφθησαν από τους τζιχαντιστές αλλά και της πρόθεσής τους να καταστρέψουν τη Μέκκα.

Οι κατασκευασμένες ειδήσεις και οι μύθοι γύρω από το αυτόκλητο χαλιφάτο αποτελούν όμως σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστηρίζουν ξένοι ανταποκριτές, αναπόσπαστο κομμάτι της προπαγάνδας και ταυτόχρονα της στρατηγικής του ισλαμικού κράτους που θέλει να σπείρει τον τρόμο και να προκαλέσει φόβο ώστε να τρέψει σε φυγή τους αντιπάλους, χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσει μαζί τους. 
    
Αυτό συνέβη σε πολλές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ενώ πληθαίνει ο αριθμός των επίσημων πλέον λογαριασμών του χαλιφάτου στο twitter, το facebook και το YouTube.

Επιπλέον, χιλιάδες οπαδοί-followers του ισλαμικού κράτους προπαγανδίζουν μέσω των δικών τους λογαριασμών τις θέσεις των σουνιτών ενόπλων ενώ στρατολογούν νέους υποστηρικτές ακόμη και εθελοντές.

Εξάλλου, η επίσημη «πρώτη» του ηγέτη των τζιχαντιστών πρώην Αμπού Nτούα (Μοχάμεντ Αλ-Μπαγκντάντι) και τώρα χαλίφη Ιμπραήμ έγινε από τα social media φέτος στις 4 Ιουλίου.

Αρχικά, με φωτογραφίες του στο Twitter και τον «πύρινο» λόγο του στο YouTube στη συνέχεια.

Πηγή: insideoutborders.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου