Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Summertime Blues

O Αύγουστος είναι γεμάτος ειδήσεις ό,τι κι αν λένε τα καλαμπουράκια των «δημοσιογράφων» των «ρεπορτάζ παραλίας». Αυτές οι ειδήσεις είναι συνήθως δυσάρεστες, π.χ. επιβολή δικτατορίας Μεταξά, εισβολή Σοβιετικών αρμάτων στην Τσεχοσλοβακία για καταστολή της «Άνοιξης της Πράγας», πόλεμος Ρωσίας – Γεωργίας κλπ. Σήμερα οι Ισραηλινοί δίνουν τη δική τους «Τελική Λύση» εξοντώνοντας τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το αίσθημα της οργής είναι δυνατό – δε λέω – αλλά προς το παρόν δεν αρκεί για να σταματήσει την σφαγή κι αυτό εντείνει το αίσθημα της θλίψης, της ανημποριάς, της απογοήτευσης.
 
Και δεν υπάρχουν φάμπρικες Γερμανίας και στοές Βελγίου

Ερανιστής του Αυγούστου στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» είναι ο φίλος Γιώργος Τοζίδης. Σήμερα παραθέτει αποσπάσματα από την μελέτη της Κατερίνας Χαιρέτη «Η στεγαστική κατάσταση των κατοίκων της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης 2008-2012» (Οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος, τεύχος 39, Ιούλιος) . Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι το ότι «κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα (2008-2012) παρατηρείται μείωση του πληθυσμού της χώρας, τόσο στο επίπεδο των Ελλήνων όσο και στο επίπεδο των ξένων υπηκόων». Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατράπηκε ξανά σε χώρα αποστολής μεταναστών. Παράλληλα μειώθηκαν πολύ οι γεννήσεις και οι γάμοι και αυξήθηκαν πολύ οι θάνατοι. Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής δείχνουν ότι υφίσταται πρόβλημα «γήρανσης του πληθυσμού». Αυξάνονται τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και πολύ περισσότερο («αλματωδώς») τα ζευγάρια με ένα μόνο παιδί.   Όσον αφορά τις στεγαστικές συνθήκες «μεταβλήθηκαν επί τα χείρω». Ορισμένα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:
-          Αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που διαβιούν σε μη κανονικές κατοικίες, όπως καλύβες, παράγκες και καταστήματα.
-          Αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών  που διαβιούν σε κατοικίες ενός, δύο και τριών δωματίων και μείωση αυτών που κατοικούν σε κατοικίες τεσσάρων δωματίων και άνω.
-          Μείωση των εισοδημάτων του συνόλου των νοικοκυριών.
-          Αύξηση των νοικοκυριών που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδήματα (π.χ. διαθέσιμο εισόδημα από 0 ως 750 ευρώ αύξηση κατά 120,8%) και μείωση των εύπορων νοικοκυριών (π.χ. 3500 ευρώ και άνω μείωση κατά 45,3%).
 
    Κατασχέσεις κι όσο αντέξεις

Στην Τρίπολη σφάζουν αρνιά και στην Ηλιούπολη κριάρια. Φωτιά στην Τρίπολη, τσεκούρι στην Ηλιούπολη. Τι έγινε, «το αφεντικό τρελάθηκε»; Ίσως. Η ΔΟΥ Τρίπολης κατέκτησε το ρεκόρ κατασχέσεων κατά το μήνα Ιούνιο. Προέβη σε 6.354 κατασχέσεις. Στην «Νομαρχία Αθηνών» η Ηλιούπολη ήλθε πρώτη με 3.707 κατασχέσεις. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΔΟΥ Παλλήνης  (149), Κέρκυρας (68) και Ξάνθης (9). Μέρος όρος αξίας ημερήσιων κατασχέσεων 6.100.000 ευρώ! (από την Εφημερίδα των Συντακτών, 2/8).

Φράουλες και σκοτάδι

Απόσπασμα από το κείμενο του Θωμά Τσαλαπάτη «Εκείνο το σκοτάδι ανάμεσα» (από την Εφημερίδα των Συντακτών, 2/8). «…Και είναι οι μέρες αυτές όπου η στάθμη του σκοταδιού μέσα στον άνθρωπο ανεβαίνει. Οι μέρες αυτές που τα βασανιστήρια νομιμοποιούνται, η ανθρώπινη υπόσταση γίνεται κάτι το σχετικό και οι δολοφόνοι της φράουλας αθωώνονται. Είναι και πάλι εκείνο το σκοτάδι ανάμεσα, ανάμεσα στον άνθρωπο και σε αυτό που μπορεί να καταντήσει. Το μέσο φράγμα υπερχειλίζει και το σκοτάδι πλημμυρίζει επιβεβαιώνοντας. Τα ίδια τα ποσοστά του ανθρώπου: 70% νερό, 20% άνθρακας και 10% σκοτάδι.   

Θανάσης Τσακίρης
 
Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
 
«Αποκλείεται να γίνουμε ποτέ Αργεντινή. Εκείνοι έχουν παράδοση να χορεύουν τανγκό, κι εμείς έχουμε παράδοση να μας χορεύουν στο ταψί.».
“Κλεμμένο” από τον fb τοίχο της Νάσιας Μαυροκεφάλου
 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
Υπολογίζεται ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται στις 800.000 ψυχές. Στην Ευρωβουλή εκκρεμεί πρόταση της ουγγαροτσιγγάνας ευρωβουλευτίνας Λίβια Γιάροκα για την καθιέρωση της 2ας Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί.
Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
 
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ελ Ζαατάρ
Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Όταν τη νύχτα κρυώνω
κάνω μια προσευχή
να μην είναι οι νύχτες
παγερές στο Ελ Ζαατάρ.

Δεν κρυώνουν εκείνοι
που ποτέ δεν ρωτούν
και για μάρκα ή δολάρια
μακελειό ξεκινούν.

Όταν τη νύχτα πεινάω
κάνω μια προσευχή
να μην είναι οι νύχτες
παγερές στο Ελ Ζαατάρ.

Έως πότε Θεέ μου
το κακό θα κρατά
για δολάρια ή μάρκα
μακελειό στα Ελ Ζαατάρ.

 
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μετά την απόλυση

εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας

ISBN: 978-960-501-663-0
Σελίδες: 424
Ημερομηνία έκδοσης: 08/05/2012 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σειρά: Το Μήλο
Ο Τσάρλι Μπέικερ είναι ένας νευρωτικός αλλά γοητευτικός πενηντάχρονος, ένα εργασιομανές στέλεχος διαφημιστικής που τα έχει όλα: εντυπωσιακό σπίτι σε χάι προάστιο, έναν εξίσου εντυπωσιακό μισθό, την «απαιτούμενη» όμορφη σύζυγο και έναν γιο που δρέπει δάφνες στον ακαδημαϊκό στίβο. Όλα θα καταρρεύσουν όταν ο Τσάρλι απολυθεί. Σε μια και μόνο στιγμή η ζωή τον μετατρέπει από εταιρικό Τιτάνα σε έναν ακόμα άνεργο Αμερικανό.
Για τον Τσάρλι ένας κόσμος χωρίς εργασία είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ παράξενο μέρος. Αντί λοιπόν να ανακοινώσει στην οικογένειά του τα δυσάρεστα νέα, ο Τσάρλι φεύγει κάθε πρωί από το σπίτι του και περνά όλη του τη μέρα στα γραφεία μιας εταιρείας ευρέσεως εργασίας μαζί με μια ομάδα εξίσου απελπισμένων εταιρικών απορριμμάτων. Καθώς ο Τσάρλι ξεκινά απρόθυμα το ταξίδι του προς την αυτογνωσία, θα ανακαλύψει ότι υπάρχει ζωή και μετά τη δουλειά…
Αστείο, δηκτικό και αληθινό, το βιβλίο Μετά την απόλυση… μας προσφέρει μια μοναδική ματιά στην ψυχή του σύγχρονου εργαζόμενου.

Ελληνικής καταγωγής συγγραφέας που μέσα από την ιστορία του θίγει το φλέγον ζήτημα της απόλυσης και ως επακόλουθο τη διατάραξη της οικογενειακής ισορροπίας. Σε πολλά σημεία καυστικό, πρόκειται για ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με ευρεία απήχηση.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Διαβάζεται απνευστί. Εξόχως διασκεδαστικό. Σε προκαλεί. Κόλλησα από την πρώτη κιόλας αράδα και βυθίστηκα μαζί με τον Τσάρλι Μπέικερ καθώς η ζωή του έπαιρνε την κάτω βόλτα. Ο ήρωας είναι τόσο αξιαγάπητος και τόσο αιθεροβάμων, που η αλήθεια του σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Είμαστε όλοι σαν τον Τσάρλι, φοράμε τις παρωπίδες μας και επιδιώκουμε αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε και όταν το αποκτάμε, τότε καταλαβαίνουμε πως προσπεράσαμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Ο Τζιμ Κόκορις φτιάχνει έναν αληθινό χαρακτήρα, με χιούμορ και πάθη. Εξαιρετικό!
Πατρίσια Γουντ, συγγραφέας

Διεισδυτικός και συμπονετικός παρατηρητής, ο Κόκορις γράφει με υποδόριο και σαρδόνιο χιούμορ, αποκαλύπτοντας με πονηριά όλα τα τρωτά σημεία μας και τις ματαιωμένες προκλήσεις μας, που φαντάζουν ιδιαιτέρως επίκαιρα στη χαλεπή μας εποχή.
Booklist

Ο Κόκορις με τον Τσάρλι δημιούργησε έναν «ανεπαρκή» σύζυγο και έναν απελπισμένο πατέρα με τον οποίο ο αναγνώστης θα ταυτιστεί. Ο ήρωας προσπαθεί να βρει την ασφάλεια και την ευτυχία καθώς και την κατάλληλη
δουλειά, που θα του εξασφαλίσει και τα δύο.
Publisher’s Weekly

Καθώς ο Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στον νέο περιορισμένο προϋπολογισμό και να επανασυνδεθεί με τον έφηβο γιο του, ο αναγνώστης ξαναθυμάται τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Η ζωή είναι σαν το τρενάκι του τρόμου, μια πάνω και μια κάτω, αλλά με τον Κόκορις στο τιμόνι, είναι σίγουρο πως η βόλτα θα σας μείνει αξέχαστη.
BookPage

 
Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

http://flix.gr/cinema/la-vie-d-adele-chapitres-1-2.html

Κριτική ταινίας:«H ζωή της Αντέλ»

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το τολμηρό, ερωτικό δράμα «H ζωή της Αντέλ» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών.

 

Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη

Λεωφόρος Ειρήνης 50, Πλ. Εθνικής Αντιστασεως, Ηλιούπολη
Γενική είσ.: € 5,00, Παιδ - Φοιτ - Πολύτεκνοι: € 3,00, Ενήλικες άνω των 60: δωρεάν

Τηλ.: 210 9919818 - 2109937870
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου