Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Γλυφάδα: πάνω από 400 παιδιά και φέτος εκτός παιδικών σταθμών

Οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, απασχολώντας σήμερα μόλις το μισό αριθμό παιδιών σε σχέση με πέρσι.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ;

Μόνο με τη στήριξη των συμπολιτών, μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στις κυβερνητικές πολιτικές που αποτελούν το εμπόδιο επίλυσης των καυτών και ζωτικών θεμάτων των κατοίκων της πόλης μας.
 
Να ανατρέψουμε την ολοένα και εντεινόμενη ασφυξία στις κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα για τους Παιδικούς Σταθμούς να απαιτήσουμε:
  • ΑΜΕΣΗ στελέχωση των παιδικών σταθμών με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Ίδρυση 3 νέων παιδικών σταθμών και εγκατάσταση όλων των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με παροχές υψηλής ποιότητας, χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους.
  • Συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας τους
  • Πλήρη εκμετάλλευση και κρατική χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
  • Διεκδικούμε το δικαίωμα εγγραφής για όλα τα παιδιά
Η δημοτική μας κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει για εκατοντάδες οικογένειες της πόλης μας και τα παιδιά τους, με τον αποκλεισμό 400 έως 585 παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, είναι αναγκασμένη να επανέλθει για να ενημερώσει αναλυτικά τους συμπολίτες μας. Για μας είναι απαράδεκτο στις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, εκατοντάδες οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη από την παροχή της κοινωνικής αυτής υπηρεσίας του δήμου να τη στερούνται τελείως αδικαιολόγητα.
Είναι ένα ακόμη απαράδεκτο αποτέλεσμα της ανάλγητης μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου λόγω του περιορισμού των σχετικών πιστώσεων και κυρίως της «τυφλής» και αδιέξοδης προσήλωσής της στην απαράδεκτη δέσμευση προς την τρόικα για απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και περιορισμό προσλήψεων (ουσιαστικό πάγωμα) του αναγκαίου προσωπικού. 
 
Φέτος η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά λόγω και της αδιαφορίας της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Έτσι αντί να ληφθούν -από την άνοιξη όπως είχαμε ζητήσει- έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, φθάσαμε την 1η Σεπτεμβρίου να μην ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα που πλησιάζουμε το τέλος του μήνα, οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν απασχολώντας μόλις το μισό αριθμό παιδιών σε σχέση με πέρσι
 
Οι ελλείψεις σε προσωπικό -κυρίως παιδαγωγικό- είναι πολύ μεγάλες. Μόλις στις 9 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε διαγωνισμός πρόσληψης 23 υπαλλήλων με 10μηνη σύμβαση μέσω ΑΣΕΠ, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προσληφθούν τον Οκτώβρη και βλέπουμε. Κατά τις πληροφορίες μας η έγκριση πρόσληψης παιδαγωγικού προσωπικού μάλλον θα απορριφθεί. Με άλλα λόγια είναι ορατός ο κίνδυνος να μην απορροφήσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ούτε τα 542 παιδιά και βρέφη που έστω και με ελλείψεις και δυσλειτουργίες, έγινε κατορθωτό να απορροφηθούν πέρσι. Κάτι που επιτεύχθηκε κυρίως χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.
Επισημαίνουμε μάλιστα ότι από τις νέες αιτήσεις που πλησίασαν φέτος τις 600 ελάχιστες θα ικανοποιηθούν. Ο μεγαλύτερος αριθμός των διαθέσιμων θέσεων θα καλυφθεί από επανεγγραφές παιδιών που είχαν απορροφηθεί πέρσι καθώς και από τα 104 παιδιά που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (αριθμός ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τις ανάλογες επιδόσεις όμορων δήμων που έχουν κατορθώσει να εισπράξουν για τη δάση αυτή σημαντικά κονδύλια). 
 
Συμπερασματικά, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκασθεί να επιτρέψει την πρόσληψη του συνόλου του αναγκαίου προσωπικού είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθούν μόλις 100 με 140 νέες αιτήσεις.

Επομένως:
ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 έως 500 ΠΑΙΔΙΑ
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε με έμφαση ότι από τους 5 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μόνον 1 λειτουργεί σε δημοτικό ακίνητο. Όλοι οι άλλοι λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα ακίνητα – σε αρκετές περιπτώσεις με σοβαρές ελλείψεις ακόμη και ακατάλληλα. Μήπως άλλωστε το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε αιτήσεις θέσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ μόνο για τους 3 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαίνει ότι οι άλλοι 2 δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση;
Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ανάγκες της πόλης μας απαιτούν σχεδόν διπλασιασμό των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς. Σε κατάλληλα και πιστοποιημένα ακίνητα. Με στελέχωση από μόνιμο και κατάλληλο προσωπικό σε αριθμό σύμφωνο με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προδιαγραφές.
 
Η δημοτική μας κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» εκφράζει και πάλι την αμέριστη συμπαράσταση προς τους γονείς των παιδιών των Δημοτικών σταθμών για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται και αυτοί και τα παιδιά τους και κυρίως αυτών που φέτος θα βρεθούν εκτός Δημοτικών παιδικών σταθμών.
Πρέπει η νέα δημοτική αρχή να προτάξει την επίλυση των σοβαρών θεμάτων των παιδικών σταθμών επιδεικνύοντας επιτέλους την αναγκαία πολιτική βούληση και κυρίως αγωνιστική διάθεση. Μόνο με τη στήριξη των συμπολιτών, μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στις κυβερνητικές πολιτικές που αποτελούν το εμπόδιο επίλυσης των καυτών και ζωτικών θεμάτων των κατοίκων της πόλης μας. 
 
Η δημοτική μας κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» με επί κεφαλής τους 3 δημοτικούς συμβούλους της, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα αυτό για να διεκδικήσουμε:
  • Την ΑΜΕΣΗ στελέχωση των παιδικών σταθμών με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας για να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και παιδαγωγικά σωστή λειτουργίας τους. Μόνο έτσι θα σταματήσει η κοροϊδία και η εκμετάλλευση τόσο των εργαζομένων με τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ελαστικές σχέσεις εργασίας (δίμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις ή με μπλοκάκι κ.λ.π.) στους παιδικούς σταθμούς όσο και η ομηρεία των γονέων των παιδιών.
  • Την ίδρυση 3 νέων παιδικών σταθμών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της πόλης μας (φυσικά με το απαραίτητο προσωπικό).
  • Την εγκατάσταση των Παιδικών Σταθμών σε κατάλληλα κτίρια με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και πιστοποιήσεις.
  • Την παροχή από τους παιδικούς σταθμούς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους, με τη συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση και τον έλεγχο της λειτουργίας τους.
  • Την πλήρη εκμετάλλευση των σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ απαιτώντας την έγκαιρη και πλήρη χρηματοδότηση τους.
  • Το δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα παιδιά των κατοίκων της πόλης μας που επιθυμούν την εισαγωγή τους στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς διακρίσεις και με απόλυτα διαφανή κριτήρια και διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου