Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Για το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σκάνδαλο ξεπουλήματος του Ελληνικού

Ευκαιρία να ματαιωθεί οριστικά η χαριστική εκποίηση της μαγευτικής παραθαλάσσιας έκτασης
Φρένο στην υπογραφή της χαριστικής σύμβασης για την εκποίηση του Ελληνικού στην Lamda Development βάζει με απόφαση του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το Ελεγκτικό Συνέδριο -στο οποίο είχε αποσταλεί η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ για την εκχώρηση του Ελληνικού, έναντι του ευτελέστατου τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου, προκειμένου αυτή η κατάπτυστη σύμβαση να εγκριθεί και να επιστραφεί για να συνεχιστεί η προσυμβατική διαδικασία- έκρινε μη σύννομο το περιεχόμενο της.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πανικό στο ένοχο ΤΑΙΠΕΔ, αν και στελέχη του εκτιμούν ότι, δήθεν, "είναι τυπικό το θέμα".
Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο εγείρει σοβαρά θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης αλλά και εκποίησης της έκτασης του Ελληνικού.

Το πιο πιθανό πάντως είναι να κατατεθεί αίτηση αναστολής της απόφασης, από τη μεριά των εμπλεκομένων πλευρών.

Kαι όλα αυτά την στιγμή που ακόμη ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψε η Lamda Development με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Οδυσσέας Αθανασίου (ο οποίος μάλλον κάτι θα γνώριζε), θα δινόταν στην δημοσιότητα μετά την κύρωσή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακόμα και σήμερα, παραμένουν αναπάντητα βασικά ζητήματα όπως ότι :

Η μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται στο Ελληνικό θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ... ποσό που υπερβαίνει το ίδιο το τίμημα της πώλησης!

Στη σύμβαση υπάρχει όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση που με τη λήξη της τρίτης πενταετίας ο επενδυτής δεν έχει εκπληρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της επενδυτικής υποχρέωσής του επιστρέφονται οι μετοχές στο Δημόσιο. Με τον συγκεκριμένο όρο η Lamda Development έχει περιθώριο 15 ετών εντός των οποίων μπορεί να προχωρήσει μόνο τις πρόδρομες εργασίες!

Το ύψος απόδοσης των κεφαλαίων του επενδυτή ορίστηκε στο 15% όταν σε διεθνή κλίμακα οι επενδύσεις σε ακίνητα αποδίδουν έως 8%.

Το κόστος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα στο φιλέτο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά ανέρχεται στα 343,2 εκατ. ευρώ... Γεγονός που σημαίνει ότι μόνον η αξία των εκχωρούμενων υποδομών είναι μεγαλύτερη από την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Lamda Development και μάλιστα σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Αν αφαιρεθεί η αξία των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων που θα αξιοποιηθούν από τους επενδυτές, το Δημόσιο θα εκχωρήσει για μόλις 220-370 εκατ. ευρώ την πλήρη κυριότητα σε 1.800 στρέμματα και δικαίωμα «επιφάνειας» για 99 χρόνια στην υπόλοιπη έκταση του μοναδικού ακινήτου.
Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου