Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ από την βουλευτή Β΄ Αθήνας Φωτεινή Κούβελα προς το Υπουργό Οικονομικών, είχαν διαπιστωθεί η έλλειψη υποτυπώδους προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ακόμα, μέσω του επερχόμενου Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, που προωθούν από κοινού Κυβέρνηση και ΤτΕ όλη η ευθύνη και η δικαιοδοσία των διαδικασιών αφήνεται στις Τράπεζες. 

"Μοναδικός σκοπός της συγκεκριμένης δέσμης μέτρων ήταν η παροχή αρωγής, σκανδαλωδώς και για πολλοστή φορά στις Τράπεζες" σχολιάζει με σημερινή δήλωση της η βουλευτής.

"Ο κ. Υπουργός είχε μεταξύ άλλων ερωτηθεί πώς προτίθετο να διευθετήσει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων χωρίς να αφήσει στις τράπεζες την απόλυτη δικαιοδοσία, και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προέβαινε προκειμένου να προστατευτούν οι δανειολήπτες από τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των funds και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών" σημειώνει η βουλευτής. Στις 18/8/2014 η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε για τις γενικές διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας χωρίς να απαντάει επί της ουσίας στα ερωτήματα που του τέθηκαν, "όπως και είναι η προσφιλής πρακτική της Κυβέρνησης" σημειώνει η βουλευτής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η βουλευτής, θεωρεί ότι το πρόβλημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ευθύνη της ίδιας της πολιτείας, που θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση, εποπτεία και εφαρμογή ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των κόκκινων δανείων, προσαρμοσμένου στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών. Επομένως είναι επιτακτική η δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου, κοινωνικά ελεγχόμενου, φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που να λογοδοτεί μέσω της πολιτείας στην ίδια την κοινωνία. Με την από 27/8/2014 δημοσίευση σε ΦΕΚ του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (Β 2289) οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν πως αυτό που υλοποιείται από την ΤτΕ και την Κυβέρνηση είναι ακόμα μια προσπάθεια στήριξης των Τραπεζών, άλωσης της ιδιωτικής περιουσίας και όχι ανακούφισης των δανειοληπτών μέσω της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών δεν υπάρχει διάκριση αρμοδιοτήτων, καθώς οι Τράπεζες ελέγχουν τον εαυτό τους, ορίζουν κρίνουν και επικρίνουν.

Και ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η προστασία του δανειολήπτη βλέπουμε να εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς όπου ο κάθε δανειολήπτης θα διαπραγματεύεται κατά μόνας με τη τράπεζα. "Και ενώ φαίνεται πως έχουν προσδιοριστεί οι όροι «Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης» και «Συνεργάσιμος Δανειολήπτης», μήπως θα έπρεπε επιτέλους να προσδιοριστούν και οι όροι «Εύλογα Κέρδη Τραπεζών» και «Συνεργάσιμος Τραπεζίτης» λέει η βουλευτής;

Πηγή: www.avgi.gr