Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία


Την Πέμπτη 18-9-2014 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου τραγουδοποιού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο οποίο απεικονίζεται ο Killah P και στο πίσω μέρος ο στίχος: "Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα. Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία".

Μετά τις εκδηλώσεις από φίλους του μουσικούς που ακολούθησαν έγινε πορεία διαμαρτυρίας, όπου πλήθος κόσμου από όλη την Αττική διαδήλωσαν δυνατά ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό. Κι ενώ όλα κυλούσαν ειρηνικά και η πορεία είχε μεγάλη απήχηση και σφυγμό με διαρκή συνθήματα, ξαφνικά από πίσω πετάχτηκαν οι «επαναστάτες» του μαύρου μπλοκ ήρθαν δίπλα μας και άρχισαν να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων με ρόπαλα, πέτρες και κλωτσιές . Θα πει κάποιος, δικαιολογημένα έσπασαν ένα ανταλλακτήριο χρυσού και το Κ.Ε.Π.. Πιθανόν.

Όμως δεν δικαιολογείται να χτυπούν λυσσαλέα ένα κρεοπωλείο, στάσεις λεωφορείων, ένα μίνι μάρκετ και γενικά ό,τι βρίσκεται μπροστά τους .Όταν ο κόσμος που συμμετείχε στην πορεία τους αποδοκίμασε, αυτοί γύρισαν και πετροβολούσαν το πλήθος. Η πορεία με τη βοήθεια των εν λόγω «αντιφασιστών» και της Αστυνομίας, έσπασε σε τρία κομμάτια και όπως ήταν φυσικό διαλύθηκε. Το πρώτο μέρος έφτασε πράγματι
στην Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης και άφησαν τα πολύχρωμα μπαλόνια (σε ένδειξη και εγώ δεν ξέρω τίνος), κι από πίσω γινόταν πόλεμος.

Ένας πόλεμος για το ποιος θα τρομάξει τον περισσότερο κόσμο. Η Αστυνομία από τη μία μεριά και τα καλόπαιδα απ' την άλλη να παίζουν κλεφτοπόλεμο. Ένα παιχνίδι που παίζεται από δύο παίχτες εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Στη μέση τρομαγμένα μάτια, μάτια που τρέχουν να κρυφτούν, μάτια που κοιτούν ορθάνοιχτα και αναρωτιούνται «μα γιατί βρε παιδί μου;». Μάτια που αν και φοβισμένα, ήρθαν να φωνάξουν για το αυτονόητο. Για το δικαίωμα που έχει ο καθένας να είναι άσπρος, κίτρινος, μωβ με κουκίδες ή οποιοδήποτε χρωματισμό του έχει δώσει η φύση του. Για το δικαίωμα του να έχει διαφορετικές κοινωνικές αντιλήψεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις ακόμα και διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Για το δικαίωμά του να μπορεί να πει: να ξέρεις ότι διαφωνώ.

Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία και σας δίνω μια καλή ευκαιρία να ξεβρομίσετε αυτόν τον τόπο από την αρρώστια του φασισμού και του νεοναζισμού. Να απαλλαγείτε από την ξενοφοβία. Να πάψετε να φοβάστε τον ίσκιο σας. Να πάψετε να φοβάστε μη σας πάρουν αυτό που ούτως ή άλλως δεν έχετε. Εμείς όμως ένεκα του κλεφτοπόλεμου, βαφτίζουμε κι αυτήν την ευκαιρία, «άλλη μια συνηθισμένη πορεία με επεισόδια, γιατί να πάω?».
 
Αλήθεια, σέβομαι την άποψη τους να είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε είδους εξουσίας. Πιθανόν είναι, να έχουμε όλοι κάτι απ' αυτό μέσα μας. Αλλά ο τρόπος και η τακτική τους, θα ήθελα κάποιος να μου πει, πού διαφέρει από τους φασίστες που πριν από ένα χρόνο φράξανε το στόμα του Παύλου Φύσσα? Εκείνοι χρησιμοποίησαν μαχαίρια και ξυρισμένους σφίχτες, τα καλόπαιδα, οι δήθεν αντιφασίστες, πέτρες, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ. Όπως και να χει το ίδιο αποτέλεσμα. Στόματα κλειστά.

* ο Γιώργος Γιαννόπουλος ασχολείται με τον πολιτισμό στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου