Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αυθαίρετο μαχαίρι και στις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών

Μετά και τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και την επιβάρυνση στα φάρμακα
χωρίς υπηρεσίας υγείας οι πολίτες, ακόμα κι αν είναι ασφαλισμένοι

Τεστ Παπ, μαστογραφίες, εξετάσεις προστάτη και μαγνητικές τομογραφίες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ισχύουν από τη Δευτέρα (8/9) σημαντικοί περιορισμοί από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει μάλιστα να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα αν μπορούν να τους δεχθούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν του μήνα.

Οι εξετάσεις που επηρεάζονται είναι:
  • Το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65. Η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι κάθε χρόνο.
  • Οι εξετάσεις προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες 40-45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, καθώς και σε άνδρες 45-50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη πριν τα 65.
  • Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.
  • Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.
Το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας δεν έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αντίθετα αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που υποβαθμίζει και διαλύει τις δημόσιες δομές υγείας, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, ακόμα και αυτών που έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Πιο συγκεκριμένα, οι αυθαίρετες περικοπές στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, έρχονται να προστεθούν στα ελάχιστα, κατώτατα όρια για τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων που επιβλήθηκαν από το υπ. Υγείας, καθώς και στο πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Αυτά τα βάρβαρα μέτρα, αφενός πλήττουν τους πολίτες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για «επιπλέον» εξετάσεις, αφετέρου βάζουν σοβαρά εμπόδια στην άσκηση του ιατρικού έργου από τους γιατρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Η επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας θα προέλθει μέσα από τη γενναία δημόσια οικονομική υποστήριξη και αναβάθμισή τους και όχι από την υπόταξή τους στις τροϊκανές αξιώσεις.
Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου