Με το «πείραμα» διακυβέρνησης της Αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής ασχολείται στο χθεσινό τεύχος του το γερμανικό περιοδικό
 Spiegel, φιλοτεχνώντας το πολιτικό πορτρέτο της Ρένας Δούρου, η οποία καλείται να αποδείξει «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να κυβερνήσει». Κι αν τα καταφέρει, καταλήγει ο συντάκτης του περιοδικού, «θα μπορούσε να αναδειχθεί σε εσωτερική αντίπαλο του χαρισματικού προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα».
Το ρεπορτάζ του Μάνφρεντ Έρτελ ξεκινάει με την εικόνα των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που φορώντας κόκκινα πλαστικά γάντια κάνουν το σήμα της νίκης φωνάζοντας «Ρένα, εσύ μπορείς, εσύ μπορείς να τους νικήσεις». Και επικεντρώνεται στη μεγάλη σημασία του αξιώματος, «που για πρώτη φορά κέρδισε η ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά», η οποία τώρα καλείται να διοικήσει την Περιφέρεια Αττικής, «την καρδιά της χώρας», όπου ζει το 40% του ελληνικού πληθυσμού.

Ο διοικητής αυτής της περιφέρειας είναι ένας «μίνι πρωθυπουργός», υποστηρίζει ο Έρτελ, υιοθετώντας τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς στον ελληνικό Τύπο, και παρουσιάζει μια εικόνα της Ρένας Δούρου μέσα από τις κατά καιρούς δηλώσεις της, αλλά και μέσα από τα λεγόμενα των εχθρών της.

«Επιδεικτικά η Δούρου επέλεξε για την ορκωμοσία της ένα παλιό γυμναστήριο στα θλιβερά Άνω Λιόσια, εκεί όπου ζουν οι ψηφοφόροι της. ‘Ντροπή', ουρλιάζουν οι νεοναζί της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, αλλά για τους περισσότερους στην αίθουσα η Δούρου ενσαρκώνει την ελπίδα, καθώς αγωνίζεται ενάντια στις απολύσεις και τις άδικες περικοπές. Ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, που συνήθως είναι ενάντια σε όλα, πρώτη φορά αναλαμβάνει ένα σημαντικό πολιτικό πόστο. Και στην Αττική θα μετρηθεί η ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα -καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις και πιέζει για τη διενέργεια εκλογών το αργότερο την άνοιξη.

‘Δεν είναι υπερβολικά ντροπαλή' για να αντιληφθεί τον ιστορικό της ρόλο, λέει η Δούρου. ‘Η πρώτη αριστερή, η πρώτη γυναίκα κι επιπλέον ξανθιά', λέει γελώντας κι αλλάζει την κουβέντα. Η Δούρου δεν μιλά ευχαρίστως για τον εαυτό της, δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την προσωπική της ζωή. Είναι πολιτική επιστήμονας, μιλά πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τουρκικά. Και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, για παράδειγμα για τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης: ‘Είναι επώδυνο να το λες, αλλά έχουμε πόλεμο, και δεν μπορώ να κάνω σαν να μην υπήρχε'».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στον σεξιστικό πόλεμο που κήρυξαν προεκλογικά στη Δούρου, μεταξύ άλλων στην πρόταση του Πάγκαλου να φωτογραφηθεί με μπικίνι, «για να ξέρουν οι ψηφοφόροι τι ψηφίζουν». Και συνεχίζει:

«Η Δούρου για τέτοιες δηλώσεις έχει μόνο μια απάντηση: Ανοησίες. Και προσθέτει με ειρωνεία ότι ‘μπορείς να είσαι ξανθιά και να ασχολείσαι με την εξωτερική ή την αμυντική πολιτική, εγώ θα μείνω ξανθιά μέχρι να γκριζάρω'».

Ο συντάκτης του Spiegel υποστηρίζει ότι η Δούρου δεν φοβάται τη νέα πρόκληση, αλλά φοβάται μήπως τη χαρακτηρίσουν λαϊκίστρια. Και υπενθυμίζει ότι παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, ώστε να κυνηγήσει «άνεργη» τις ψήφους για την Περιφέρεια Αττικής: «Οι άνθρωποι πρέπει να δουν ότι θέλει κάποιος να κάνει γι' αυτούς πολιτική χωρίς να έχει πρώτα εξασφαλίσει τον εαυτό του» λέει.

Σύμφωνα με τον Έρτελ, η Δούρου θέλει να υψώσει ένα «τείχος κοινωνικής προστασίας» για τους ψηφοφόρους της και δεν πρόκειται να υπογράψει τη λίστα των απολύσεων, που απαιτεί η πολιτική της τεράστιας λιτότητας -την ευθύνη γι' αυτή την έχει η κυβέρνηση. «Παράλληλα η Δούρου αποφεύγει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις, είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος ενάντια στην κυβέρνηση της Αθήνας και τις σκληρές επιταγές λιτότητας των Βρυξελλών, λέει. ‘Ποτέ δεν υποσχέθηκα να κάνω την Αττική μια δεύτερη Ελβετία'.

Αυτό είναι πολιτικά έξυπνο και γειώνει τις υπερβολικές προσδοκίες» υποστηρίζει το Spiegel προσθέτοντας ότι μία υπόσχεση έδωσε η Δούρου, να μεταφέρει τα δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων από τις υποδομές σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ή στην εκπαίδευση. Και στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες σ' αυτό η απάντηση της Δούρου είναι: «Η Ε.Ε. βάζει το πλαίσιο, εμείς το γεμίζουμε. Στο όνομα των μεγάλων έργων υποδομής η Ελλάδα έγινε μια διεφθαρμένη χώρα».

Ο συντάκτης δεν ξεχνά να ρίξει την μπηχτή του για την υπόσχεση της Δούρου να δώσει λεφτά στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό για τα γήπεδά τους. «Ο προκάτοχός της είχε υποσχεθεί 20 εκατομμύρια στην ΑΕΚ. Όταν η Δούρου αντέδρασε, οι φίλαθλοι τη χαρακτήρισαν ‘σκύλα'».

Η δεύτερη μπηχτή του συνολικά θετικού πορτρέτου του Spiegel έχει να κάνει με το μέλλον της νέας «σταρ της Αριστεράς»:

«Εάν πετύχει το πείραμα της Αττικής, εάν η Δούρου αποδειχθεί ικανή κυβερνήτης, τότε θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εσωτερική αντίπαλο του χαρισματικού προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Επίσημα, φυσικά, η Δούρου δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο: ‘Είμαστε στενοί φίλοι, συνομήλικοι, ήμασταν μαζί στην ίδρυση του κόμματος, δεν είμαστε όπως οι άλλοι', λέει, δεν θέλει οπωσδήποτε να κάνει καριέρα, δεν είναι αντίπαλος του Τσίπρα: ‘Αν παίξουμε το παλιό πολιτικό παιχνίδι, τότε η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα, έτσι δεν θα γράψουμε ιστορία'. Αυτό ηχεί καλά και είναι πολιτικά έξυπνο, λίγο πριν από τις επιδιωκόμενες αποφασιστικές εκλογές. Στην ορκωμοσία της Δούρου ήρθε ο στενός της φίλος Τσίπρας, αλλά ήρθε αργά κι έφυγε γρήγορα», καταλήγει το περιοδικό.

Πηγή: www.avgi.gr