Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο Γιώργος Σταθάκης στο ΔΝΤ: Κούρεμα του χρέους 50% (video)

Τί είδε (και τί είπε) ο Γιώργος Σταθάκης στη «φωλιά» του ΔΝΤ. Ποιούς συνάντησε. Ποιά μηνύματα στέλνουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το video από την ΑΥΓΗ:



 

...Σώος και αβλαβής εξήλθε από την «κοιλιά του κήτους», το συνέδριο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας δηλαδή, ο εκ των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

Ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι κατά την επικείμενη επαναδιαπραγμά-τευση των δανειακών συμβάσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί εκ των πραγμάτων το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας τουλάχιστον κατά 50% .

Στις σημαντικές επαφές που είχε εκεί, άλλους τους έπεισε για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του και άλλους όχι, εικόνα μάλλον που αποτυπώνει τη διεθνή κατάσταση, ότι δεν είναι όλοι πια υπέρ της συνέχισης της λιτότητας. Ενώ την ίδια στιγμή, έφερε και εκείνος «κάτι» στις αποσκευές του: την αίσθηση ότι οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιη την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των συνομιλητών του Γιώργου Σταθάκη ήταν εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ στη συνάντηση που είχε με την Παγκόσμια Τράπεζα την εκπροσώπησε ο υπ’ αριθμόν 1 οικονομολόγος της. Αντιθέτως, συνάντηση με το ΔΝΤ δεν πραγματοποιήθηκε.

ΣΥΡΙΖΑ και δραχμή

Στις συζητήσεις που είχε για τη χώρα μας ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε πιο μετριοπαθείς συνομιλητές για το τρίπτυχο χρέος-ανάπτυξη-μνημόνιο, καθώς κάποιοι κατανοούν πλέον ότι η λιτότητα έφτασε στα όριά της, είπε ο Γ. Σταθάκης στο ΤheTOC.gr.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι πιο εχθρικοί ή επιφυλακτικοί, ωστόσο δεν υπήρξε ΜΙΑ ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, γεγονός που ερμηνεύεται ότι ουδείς έχει αμφιβολίες για την πολιτική του στο θέμα του νομίσματος.

«Απομείωση του χρέους»

Στην ομιλία του, ο Γ. Σταθάκης κινήθηκε σε δύο επίπεδα: στην αποδόμηση του μνημονιακού προγράμματος αφενός, και στην παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία αφετέρου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο υποστήριξε πως «κατά την επικείμενη επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί εκ των πραγμάτων το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας τουλάχιστον κατά 50% και η αποπληρωμή του εναπομείναντος τμήματός του με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώνει 9 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας της».

Στο έτερο σκέλος, αυτό της ακολουθούμενης τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολιτικής, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα απέτυχε παταγωδώς, ήταν εξ αρχής υπερβολικά εκτεταμένο και εμπροσθοβαρές για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να απορροφήσει το σοκ της πολύ μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Βλέπουν» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως δεν υπάρχει άμεση έξοδος από το ΔΝΤ.

Αναφορικά, τέλος, με το πολιτικό κλίμα, οι συνομιλητές του Γ. Σταθάκη αναμένουν πολιτικές εξελίξεις: δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία 180 βουλευτών, είναι η πεποίθησή τους, όπως και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση.

Πηγή: www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου