Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αστεία και σοβαρά (σαν χρονογράφημα)

Οι υπερβολές, τα ψέματα, οι υποσχέσεις, και εκλογικές μεταλλάξεις και παραμορφώσεις, για απόσπαση ψήφων και χειροκροτημάτων

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα ψέματα, οι μεγαλύτερες υπερβολές και οι απίστευτες παραποιήσεις λέγονται από τους κυνηγούς, τους ψαράδες , προ του γάμου και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

Από τις τελευταίες αυτές δηλαδή τις υπερβολές και τα ψεύδη της προεκλογικής περιόδου μπορεί να αντλήσει κανείς πλούσιο χιουμοριστικό και ψυχαγωγικό υλικό, αλλά και να διαπιστώσει την εγωπάθεια, τη ματαιοδοξία , τη φιλαυτία και τον πολιτικό αμοραλισμό πολλών υποψηφίων δημοτικών αρχόντων, οι οποίοι αποκαλύπτονται δημόσια από τη λαχτάρα τους να αναπαυθούν στην εξουσιαστική πολυθρόνα.

Για να διαπιστώσει κανείς τα παραπάνω δεν έχει παρά να διαβάσει τα βιογραφικά σημειώματα και τα προεκλογικά φυλλάδια κάποιων υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων. Τα πρόσωπα υφίστανται όχι μόνο παραμόρφωση αλλά πραγματική μετάλλαξη. Πιστεύω ότι εάν ορισμένοι υποψήφιοι διαβάσουν, μετά από λίγο καιρό, όταν καταλαγιάσει ο εκλογικός πυρετός , τα βιογραφικά τους θα αναρωτηθούν: καλά, εγώ είμαι αυτός ; Δεν αναφέρομαι βέβαια στα προεκλογικά προγράμματα γιατί εκεί η απορία αυτών που πήραν τη διοίκηση θα είναι άλλη: Και τώρα τι κάνουμε ;

Διάβασα λοιπόν διάφορα βιογραφικά και σε ένα διαπίστωσα ότι υπάρχουν:

-31 επίθετα ρηματικά και μη τα οποία χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο και τη δράση του ( επιτυχημένος ,άριστος ,αθλητής , επικεφαλής, έμπειρος, πολύπλευρος, επίμων κ.α.)
 
Σημείωση: στην Ελληνική γλώσσα βέβαια, η λέξη επίμων δεν υπάρχει αλλά επινοήθηκε για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα. Προφανώς ο συντάκτης του βιογραφικού ήθελε να πει επίμονος (Λεξικό Σταματάκου: Επίμονος άνθρωπος = ο μη μεταβάλλων γνώμην, το αγύριστο κεφάλι ). Τη μόνη ειδικότητα που δεν συμπεριέλαβε στα τόσα προσόντα του είναι αυτή του μουσικού. Νομίζω ότι αυτή τη δράση την άφησε για τον Ξαρχάκο και τον Κραουνάκη.

Σε άλλο βιογραφικό καταγράφηκαν:

-18 ρήματα σε τρίτο πρόσωπο που πιστοποιούν τη μεγάλη δράση του ( σχεδιάζει ,υλοποιεί ,κερδίζει,καταλαμβάνει,νικά κ.α.)

Διάβασα και είδα στο διαδίκτυο βιογραφικό υποψηφίου και σχημάτισα την εντύπωση ότι στον εν λόγω διαφημιζόμενο στηρίχθηκε όλη η αθλητική υποδομή και λειτουργία των δράσεων στην πόλη, ακόμη και τότε που δεν ήταν ούτε καν σύμβουλος. Αν και επιμελημένα ασαφείς οι διατυπώσεις, αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την καταφανέστατη…..σεμνότητά του.

Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη μερικών που υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέτουν τους τίτλους σπουδών τους, τις προϋπηρεσίες τους και τα λοιπά στοιχεία των βιογραφικών τους, για να γίνεται έλεγχος της γνησιότητας όλων αυτών.

Υποψήφιος δήμαρχος συμπεριέλαβε στα προσόντα του και το ότι διατέλεσε ειδικός σύμβουλος πολιτικών προσώπων, δηλ. πολιτικών που κυβερνούσαν τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν αμφισβητώ καθόλου τη συμμετοχή του στη σπουδαία αυτή θέση, αλλά στο σημείο αυτό πρέπει παρατηρήσω ότι δεν έκανε τίποτα για να αποφύγουμε την οικονομική κρίση. Κάποιες συμβουλές έπρεπε να δώσει στους υπουργούς , έστω και την τελευταία στιγμή, για να μη φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Έχει νομίζω κάποια ευθύνη για αυτό.

Εάν διαβάσει κανείς τα προεκλογικά προγράμματα ορισμένων παρατάξεων θα σχηματίσει την εντύπωση ότι στην πόλη τα επόμενα χρόνια θα συντελεσθεί κοσμογονία. Ακόμα και τα καλώς κείμενα θα αλλάξουν. Έστω και στον τίτλο. Πρέπει να λέγονται διαφορετικά για να φανεί η… αλλαγή. Και εάν πάρουν τη διοίκηση του δήμου κυριεύονται από το άγχος να παρουσιάσουν από τις πρώτες μέρες έργο. Έτσι μαθαίνεις ότι: αδειάσαμε το νερό στο κολυμβητήριο, κλαδέψαμε τρία δέντρα, καθαρίσαμε 5 κάδους, ο δήμαρχος εκφώνησε 4 λόγους, την τράπεζα τροφίμων για απόρους την ονομάσαμε κοινωνικό παντοπωλείο κ.α. χαριτωμένα. Γενικά τον πρώτο καιρό χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερκόπωσης.

Αλλά ας μιλήσουμε σοβαρά: Στον προεκλογικό αγώνα κάποιες υπερβολές είναι αναπόφευκτες, αλλά όταν εκθέτουμε (παρουσιάζουμε) τον εαυτό μας και τις προθέσεις μας, καλό είναι να παίρνουμε υπόψη μας ότι η σεμνότητα είναι καρπός ωρίμανσης του ανθρώπου.


* πρώην προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου