Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σκνίπες, σκουλήκια και άλλα σημεία και τέρατα …

Ένα πείραμα που πραγματοποιείται στο δημοτικό σχολείο για την παρατήρηση των μικροοργανισμών (ύλη ΣΤ΄τάξης) είναι το εξής: βάζουμε νερό βρύσης σε ένα ποτήρι και το αφήνουμε λίγες ημέρες εκτός ψυγείου. Παίρνουμε μία σταγόνα από το νερό αυτό και την παρατηρούμε με ένα απλό μικροσκόπιο. Διαπιστώνουμε να βρίθει από ζωή. Διάφορα πραγματάκια με στριφογυριστές ουρίτσες κόβουν βόλτες πέρα δώθε. Τα παιδιά ξετρελαίνονται να τα βλέπουν.

Αν λοιπόν τα παιδιά μας κολυμπούσαν στο κολυμβητήριο τόσα χρόνια στο ίδιο νερό, το νερό αυτό δεν θα είχε μόνο σκουλήκια θα ήταν … Jurassic Park!

Ευτυχώς, ο νομοθέτης εδώ και πολλά χρόνια έχει διατυπώσει κανόνες ώστε όποιος χρησιμοποιεί και όποιος εργάζεται σε κολυμβητήρια αθλητικά ή μη, δημόσια ή ιδιωτικά να παραμένει υγιής.



Η νομοθεσία περί κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των κολυμβητικών δεξαμενών χρονολογείται από το 1940 και έχει πολλές φορές εμπλουτιστεί με τα σύγχρονα πορίσματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στους βασικούς κανόνες περιλαμβάνονται:

  • Η πλήρης ανανέωση του νερού της δεξαμενής τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 ώρες. Δηλαδή κατά τη διάρκεια του 24ωρου το νερό έχει ανανεωθεί πλήρως όχι μία αλλά 4 φορές!  Η ανανέωση του νερού γίνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού και απόρριψη του ήδη υπάρχοντος, είτε με ανακυκλοφορία του νερού της δεξαμενής μετά από καθαρισμό και απολύμανση. Ο δεύτερος τρόπος εξασφαλίζει οικονομία στο νερό και επιτυγχάνεται με το σύστημα ανακυκλοφορίας και καθαρισμού.
  • Η λειτουργία συστήματος ανακυκλοφορίας και καθαρισμού που περιλαμβάνει αντλίες,παγίδες,  φίλτρα, διυλιστήριο, σύστημα υπερχείλισης και σύστημα απολύμανσης (χλωρίωσης).
  • Ο έλεγχος ποιότητας του νερού που ακολουθεί ειδικά πρωτόκολλα και γίνεται με συνεχείς εργαστηριακούς ελέγχους σε πιστοποιημένα εργαστήρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Η ύπαρξη υπεύθυνου υπαλλήλου για την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.
Σχετικά με την ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας του κολυμβητηρίου το Μάιο, τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου έδειξαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς οι σκνίπες ναι μεν δεν είναι επιθυμητές αλλά δεν είναι παθογόνες και αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα μέτρα. Παρόλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν και σήμερα να μιλούν για σκουλήκια και άλλα τέρατα και σημεία. Εκτός από το πτυχίο λασπολογίας φαίνεται ότι κατέχουν και δίπλωμα μικροβιολόγου.
 

Η Ενωμένη Πόλη και ο κ. Κωνσταντάτος ενεργούν ανεύθυνα σε βάρος των εργαζομένων στο κολυμβητήριο που μέρα-νύχτα φροντίζουν για τη λειτουργία του. Αλήθεια, οι εργαζόμενοι στο κολυμβητήριο συνωμότησαν με τη διοίκηση Κορτζίδη και έβαζαν τα παιδιά να αθλούνται σε μολυσμένα νερά;

Σχετικά δε με τα αόρατα έργα που υπαινίσσονται, καλό θα είναι πρώτα να μιλήσουν για τα δικά τους ορατά έργα που είναι και ο λόγος που βρίσκονται στη διοίκηση του δήμου.

Εκτός και θεωρούν ότι τα έργα τους θα είναι σαν αυτό της επαναφοράς των παχυλών μισθών του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Αθλητικού Οργανισμού, που η διοίκηση Κορτζίδη είχε καταργήσει από την πρώτη στιγμή.

Κανόνες ασφάλειας και υγιεινής κολυμβητικών δεξαμενών :
Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου