Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: «Δώστε τη δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η δικομματική κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Λέμε εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση», τόνισε.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καλώντας για άμεση διενέργεια εκλογών.

Καταρχάς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως δεν πήρε πειστική απάντηση γιατί η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας: «Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα. Η πρόταση κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές».

«Κάνατε πρόβα αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Τσίπρας για την παρουσία της κυβέρνησης το τελευταίο τριήμερο στη Βουλή, συμπληρώνοντας πως «μετατρέπεται η πρόταση εμπιστοσύνης σε πρόταση δυσπιστίας εις βάρος του εαυτού σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να κάνει παρουσίαση του προγράμματός του, αυτές τις ημέρες, προσθέτοντας: «Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποσταθεροποιήσετε και τη χώρα».

«Ξεπατικώνετε το πρόγραμμά μας», είπε εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική και στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο εμπαιγμός της εξόδου από το Μνημόνιο»
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον «έσχατο εμπαιγμό» της κυβέρνησης: ισχυρίζεστε πως η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το Μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε πως το Μνημόνιο είναι καλό; Πότε γίνατε αντι-μνημονιακοί;

Ο κ. Τσίπρας αφού έκανε αναφορά στα δεινά που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές, απηύθυνε την εξής ερώτηση στους κυβερνώντες: «Έχετε καμιά πρόταση να μας αποδεσμεύσετε από όλα αυτά; είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως υποστήριξε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, «μετατρέπετε το Μνημόνιο από σύμβαση ορισμένου χρόνου», σε μόνιμο μηχανισμό. «Πώς θα ονομάσετε το νέο Μνημόνιο;», αναρωτήθηκε επίσης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει «πολιτική διαπραγμάτευσης»,αναφερόμενος στις συνομιλίες με την τρόικα. «Εμείς ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μέτρα ανάπτυξης».

«Συναίνεση, σε ποια βάση;»
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η δικομματική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει καθώς ισοδυναμεί με τη λογική της λιτότητας και των μνημονίων… Σας προτείνω να πράξετε όπως ορίζει το συμφέρον της χώρας. Μπορεί να υπάρξει προοπτική για το μέλλον της χώρας, χωρίς εσάς στις κυβερνητικές καρέκλες».

«Δεν αρνούμαστε τη συναίνεση. Το ζήτημα είναι, σε ποια βάση;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα, απέκλεισε το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία στην οποία τυχόν θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεσή του.

«Δώστε τη δυνατότητα στον λαό μας να αποφασίσει», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές, «αφού διαπιστώσετε σήμερα πως δεν συμπληρώνετε τον αριθμό των 180 βουλευτών» για την προεδρική εκλογή.

«Λέμε εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου