Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μεσοποταμία: Μια Κίνηση Πολιτών με σημαντικό κοινωνικό έργο


Έντεκα χρόνια παρουσίας με πλούσια κοινωνική και κινηματική δράση συμπληρώνει η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία».

Το «Σπίτι της Μεσοποταμίας» (Πλάτωνος 13) αποτελεί από το 2007 έναν ξεχωριστό χώρο με μουσικά δρώμενα, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις- συζητήσεις, μαθήματα ελληνικών και ξένων γλωσσών, χαριστικά- ανταλλακτικά παζάρια ρούχων και άλλες πολλές δραστηριότητες.

Η «Μεσοποταμία» δεν εκπροσωπεί κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ωστόσο είναι σαφές το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό της στίγμα. Τα μέλη της έχουν δώσει χρόνιο αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση της παραλίας Μοσχάτου.

Μια από τις βασικές αρχές της Κίνησης Πολιτών είναι η ανάπτυξη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της. Η Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια ακριβώς για να προωθήσει αυτόν τον σκοπό. Μέλη της τράπεζας μπορούν να γίνουν ενήλικοι και έφηβοι πάνω από 15 ετών, αν έχουν τη συγκατάθεση των γονιών τους. Για να δεχθούν υπηρεσίες τα παιδιά κάτω των 15 ετών, απαιτείται η εγγραφή του γονέα τους στο δίκτυο. Ο Χρήστος Κορολής, καθηγητής Αγγλικών και συντονιστής του δικτύου εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του. «Έχουμε πέντε κατηγοριοποιημένα βασικά είδη υπηρεσιών: εκπαίδευση, βοήθεια στο σπίτι, ιατρικές υπηρεσίες, νομικά /φοροτεχνικά και τεχνικές κατασκευαστικές υπηρεσίες. Η ανταλλαγή των υπηρεσιών γίνεται χωρίς μεσολάβηση του χρήματος. Κάποιος δέχεται μια υπηρεσία, μετά μπορεί να προσφέρει μια υπηρεσία σε άλλο άτομο όταν του ζητηθεί». Ο ίδιος εξηγεί γιατί δεν χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης της τράπεζας η μια ώρα. «Είναι διαφορετικής φύσεως τα επαγγέλματα και εμείς προσπαθούμε μετρώντας τα με υπηρεσίες κάπως να τα εξισώσουμε. Ο απώτερος στόχος είναι να βγει ο κόσμος από τη λογική της ισοτιμίας». 


Το «Δίκτυο Εκπαιδευτικής Αλληλεγγύης» μπαίνει φέτος στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του. Διαθέτει πληθώρα μαθημάτων, από ξένες γλώσσες, πληροφορική, προετοιμασία για Πανελλαδικές εξετάσεις, ενισχυτική διδασκαλία μαθητών δημοτικού, μέχρι χορό και μουσική. Στο αλληλέγγυο εκπαιδευτήριο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πάνω από 20 καθηγητές με τους μαθητές που είχαν εγγραφεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, να φτάνουν τους 80. Η λειτουργία του σχολείου έδωσε τη δυνατότητα για διεύρυνση του αριθμού των μελών του δικτύου αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Το αλληλέγγυο εκπαιδευτήριο οδήγησε και σε μια άλλη δράση η οποία λέγεται το «Καλάθι της Αλληλεγγύης». Το ζήτημα της τροφής μας απασχολεί ιδιαίτερα. Προσπαθούμε να κάνουμε διανομή τροφίμων με πιο συμμετοχικό χαρακτήρα».


Για τον ίδιο το σημαντικότερο όφελος για όσους λαμβάνουν υπηρεσίες από το δίκτυο είναι η ίδια η συμμετοχή τους σε αυτό. «Στόχος δεν είναι μόνο να καλύπτουμε άμεσες ανάγκες. Όποιος συμμετέχει στο δίκτυο πρέπει να καταλάβει ότι είναι χρήσιμος. Μέσα από τη συμμετοχή στις συνελεύσεις και την ένταξη στις ομάδες εργασίας συμβάλλει στην ανταποδοτική δράση. Δένεται με τους ανθρώπους και με τον χώρο, με αυτόν τον τρόπο».


Ο Χρήστος Κορολής επισημαίνει ότι η Τράπεζα Χρόνου και το αλληλέγγυο εκπαιδευτήριο δεν απευθύνονται μόνο σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας. «Όταν λέμε αλληλεγγύη για όλους εννοούμε ότι απευθυνόμαστε σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν οι αλληλέγγυες σχέσεις. Δεν βάζουμε οικονομικούς αποκλεισμούς».


Αλέξανδρος Μαυρογένης

Πηγή: www.epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου