Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

«Και αεροπλάνα θα σας πάρουμε…»

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον απολογισμό του έργου της κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ  επισημαίνει τα εξής:

- Το Πυροσβεστικό Σώμα, επί μνημονίου, έχει υποστεί απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Οι ανεπίτρεπτες αυτές απώλειες οφείλονται κατά μείζονα λόγο στις ελλείψεις επαρκούς και κατάλληλου εξοπλισμού, στη μη επαρκή σύνθεση των πληρωμάτων και στο γερασμένο εναέριο και επίγειο στόλο. Την κατάσταση επιδεινώνει η εμφανής έλλειψη θεσμικού πλαισίου υγιεινής και ασφάλειας, αφού εκκρεμεί η έκδοση του αντίστοιχου ΠΔ που προβλέπονταν στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο.

- Δεν επιλύθηκε το μείζον πρόβλημα της ομογενοποίησης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων, γεγονός που δημιουργεί επιχειρησιακές δυσχέρειες και συντηρεί ενδοϋπηρεσιακές αδικίες.

- Δεν υπάρχει σήμερα επαρκές σύστημα επικοινωνίας, λόγω λήξης της σύμβασης του TETRA, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται το από δεκαετίας ξεπερασμένο αναλογικό σύστημα.

- Μειώθηκαν σημαντικά, λόγω μνημονιακών πολιτικών, οι μισθοί των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

- Συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια η παραχώρηση των εναερίων μέσων πυρόσβεσης μέσω NAMSA, καταργώντας ουσιαστικά τον εθνικό εναέριο στόλο. Σημειώνεται ότι για τις συμβάσεις αυτές εκκρεμούν εισαγγελικές έρευνες.
 
Τι είπε και τι υποσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του; 
 
1. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα γενικόλογα περί μισθολογικής αποκατάστασης των ενστόλων και επικαλέστηκε το φιλότιμο του προσωπικού του Π.Σ.

2. Εξήγγειλε την προμήθεια 372 οχημάτων, διαδικασία η οποία προχωρά εδώ και αρκετά χρόνια και ήδη βαίνει στο τέλος της.

3. Υποσχέθηκε τη στήριξη με νέα εναέρια μέσα για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία προμήθειας.

Για την καθημερινότητα όμως των επιχειρησιακών πυροσβεστικών δυνάμεων δεν είπε τίποτα. Δεν αναφέρθηκε στα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων ή στις επιχειρησιακές στολές που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Ούτε δεσμεύτηκε για τον εφοδιασμό του Π.Σ. σε ανταλλακτικά και άλλα αναλώσιμα υλικά, καθώς και για την αναβάθμιση των επικοινωνιακών του συστημάτων. Απλά, έταξε χρηματικά ψίχουλα και επικαλέστηκε το φιλότιμο του προσωπικού ζητώντας τους να αρκούνται στα λίγα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου