Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, περισσότερο από 1.600 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, εξακολουθούν να τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μη έχοντας ενημέρωση για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, αναμένοντας τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδείας.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησής τους.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας ώστε να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
Από την 23/7/2013 2.424 εκπαιδευτικοί 50 ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα καταργήθηκαν 3 σημαντικοί τομείς στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ με αποτέλεσμα 20.000 μαθητές να χάσουν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό.
Σήμερα, 16 μήνες μετά, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί σε κενές θέσεις, ενώ περισσότεροι από 1.600 εκπαιδευτικοί παραμένουν όμηροι σε διαθεσιμότητα, ανάμεσά τους και εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ, ορισμένοι και χωρίς μισθό από τις 22 Μαρτίου 2014. Αρκετοί εκπαιδευτικοί απειλούνται άμεσα με απόλυση. Η ομηρία τους παρατείνεται συνεχώς, ενώ θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί η τοποθέτησή τους εδώ και επτά μήνες.
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπ. Παιδείας πως θα κατατεθεί ρύθμιση για να μην απολυθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα μετά το κλείσιμο των τομέων των ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησής τους γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη στόχευση της κυβέρνησης και του Υπουργού προσωπικά.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να προκηρύξει άμεσα τόσες νέες θέσεις όσες είναι αναγκαίες ώστε να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας;
-Προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να ενεργήσει έτσι ώστε να βγουν από το οικονομικό και ψυχολογικό καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, για περισσότερο από 16 μήνες ;
-Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα που δεν έχουν ακόμα μεταταχθεί;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζένη Βαμβακά
Γιάννη Αμμανατίδης
Έφη Γεωργοπούλου

Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Γιώργος Πάντζας
Μαρία Κανελλοπούλου
Πηγή: www.avgi.gr