Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Σταθάκης: Απέτυχε το Μνημόνιο στην Ελλάδα

Μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «αποτυχία» του μνημονίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται μια «ριζική αλλαγή» και «αλλαγή πολιτικής μεταρρυθμίσεων».

Για «μια νέα κατεύθυνση προς τα εμπρός» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη γενικότερα μίλησε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ένας «συνδυασμός αλλαγών» που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική και να περιλαμβάνουν «τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση». Επίσης, αναφέρθηκε σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.

Για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ο Γ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτώνται απολύτως από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους πρώτα, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι και ταυτόχρονα να γίνει βιώσιμη η στρατηγική της επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Για τη «βιωσιμότητα του χρέους» υποστήριξε ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει βιώσιμη. Εξάλλου, τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι οικονομίες που προχώρησαν σε μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφαρμόζοντας όμως ταυτόχρονα σκληρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, όπως έγινε στην Ελλάδα, στο 90% των περιπτώσεων, στα τρία με πέντε χρόνια, υπάρχει και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, διότι προφανώς είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι βιώσιμο».

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Σταθάκης στο ρόλο του ΔΝΤ. 

«Νομίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επ' αφορμή της Ελλάδας ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ΔΝΤ, η οποία περίπου είναι πανομοιότυπη με αυτή που εφάρμοσε στη δεκαετία του ’90 σε πολλές χώρες, δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχουμε τη βεβαιότητα, αν όχι την πεποίθηση, ότι συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα έχει άλλα αίτια απ' αυτά τα οποία θεωρήθηκαν από το ΔΝΤ ως αίτια της ελληνικής κρίσης και ως εκ τούτου απέτυχε πλήρως το πρόγραμμά του, στο οποίο συμμετείχε».

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Bank of America και η Merrill Lynch, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες (Παρασκευή) και ολοκληρώνονται αύριο (Κυριακή).

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου