Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η Χαρά Καφαντάρη για το Φυσικό Αέριο (video)

Σας παρουσιάζουμε την τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της τροπολογίας για το Φυσικό Αέριο και την προσπάθεια προσέλκυσης πελατών από τον οικιακό τομέα.

Δείτε την ομιλία και σε video εδώ.

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μία αναφορά θα κάνω μόνο στον εν λόγω νομοσχέδιο που συζητάμε, γιατί μετά θα τοποθετηθώ στη σχετική τροπολογία που αφορά το φυσικό αέριο.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει βασικό σκοπό τη ρύθμιση των οικονομικών των Κομμάτων και των υποψηφίων Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών. Θεωρητικά, βασικό στόχο έχει να αποκαταστήσει την προ πολλού βαριά τραυματισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα, μόνο που κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί με αποσπασματικά νομοθετήματα, όπως αυτό, τα οποία αφήνουν μια σειρά από σημαντικά θέματα ανοιχτά. Κυρίως, όμως, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί όσο τα δύο Κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ και τελευταία κυβερνούν παρέα, εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση για μια σειρά από χαριστικές τροπολογίες προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας.

Ξέρετε, κύριοι της Συγκυβέρνησης, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τέτοια και η μόνιμη διάθεση της Συγκυβέρνησης να μη συζητά μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, να προσπαθεί να κρύψει τέτοιου είδους θέματα και να μη δίνει στοιχειωδώς απαντήσεις δεν βοηθάει. Η κοινωνία μας υποφέρει, δεν εντυπωσιάζεται από νομοθετήματα. Δεν σας πιστεύει όσο επιμένετε να μη δίνετε εξηγήσεις για πολλά.

Όσον αφορά την εν λόγω τροπολογία του ΥΠΕΚΑ που έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, ακόμη μια φορά η Συγκυβέρνησή σας φέρνει μία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Συζητάμε για τη χρηματοδότηση Κομμάτων και ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ καταθέτει τροπολογία για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου, η τροπολογία έχει σκοπό να επιδοτήσει οικιακούς καταναλωτές να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΑ Αττικής με σχετικό δελτίο Τύπου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της μιλάει ότι πρόκειται να επιδοτηθούν συνολικά με 15 εκατομμύρια ευρώ οικιακοί καταναλωτές για να στραφούν σε αλλαγή καυστήρα για την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΠΑ Αττικής στην ανακοίνωσή της, η επιδότηση αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, λέβητες, σωληνώσεις κ.λπ., κυμαίνεται από 1.000 έως 5.500 ευρώ ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα.

Η τροπολογία αυτή σκοπό έχει να ενισχύσει τις ΕΠΑ για να προσελκύσουν νέους πελάτες από τον οικιακό τομέα.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα πως έχουν ακριβώς. Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο προσέγγισης νέων πελατών για τις ΕΠΑ και είναι μια ακόμη παροχή στους μετόχους της ΕΠΑ, Εταιρείες Παροχής Αερίου. Όμως, ποιες είναι αυτές οι ΕΠΑ; Αυτές, που με το αναμενόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ –το έχει δηλώσει ο κύριος Υπουργός, ο αντίστοιχος- για την απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου, τελικά θα καταργηθούν για να δημιουργηθούν άλλες, έτσι χωρίς μελέτη. Βέβαια, ακόμα μια φορά δεν γνωρίζουμε τη νέα μετοχική σύνθεση.

Είναι μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση που γίνεται στο πόδι. Χαράξτε, επιτέλους, κύριοι της Συγκυβέρνησης, μια συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική! 
 
Αυτά τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων τελικά θα δοθούν για προσέλκυση νέων πελατών. Τελικά όμως, όλα γίνονται προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών, που είναι μέτοχοι στις ΕΠΑ, όπως για παράδειγμα η SHELL, η ΕΝΙ κλπ, αφού το ελληνικό δημόσιο που ναι μεν είναι μέτοχος κατά 51%, δεν συμμετέχει ούτε στη διοίκηση ούτε στα κέρδη, αφού σαν μέτοχος έχει συμμετοχή μόνο στα πάγια. 
 
Η αύξηση των εργασιών λόγω των νέων πελατών που μπορεί να προσελκυθούν από αυτές τις πενιχρές επιδοτήσεις -θα έλεγα- μαζί με την πιθανή γεωγραφική τους επέκταση, τελικά μόνο σαν αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να χαρακτηρισθούν, λόγω και της επικείμενης κατάργησης του μονοπωλίου τους ή και της οριστικής τους κατάργησης. 
 
Ποιους χρήστες, όμως, αφορά ουσιαστικά η επιδότηση; Μόνο εκείνους που βρίσκονται πχ στην Περιφέρεια Αττικής σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΠΑ Αττικής. Δηλαδή, δεν μπορούν να ωφεληθούν χρήστες που βρίσκονται έστω και ελάχιστα μακρύτερα από το υπάρχον δίκτυο. Γιατί άραγε; Εάν πρέπει, να προστεθεί η υποχρέωση σύνδεσης του κάθε μελλοντικού χρήστη που θα κάνει αίτηση τελικά, για να μπορούμε να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 
 
Τελικά βέβαια το συνολικό ποσό της επιδότησης θα εξαντληθεί στις πληρωμές του εξοπλισμού, δηλαδή για λέβητες, καυστήρες κλπ. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά αποτελεί μια επιδότηση θέσεων εργασίας στο εξωτερικό, εκτός Ελλάδας, στους γνωστούς οίκους της αλλοδαπής, και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος θα κατευθυνθεί στο εργατικό κόστος εντός της πατρίδας μας.
 
Φοβάμαι πολύ ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπερβάλλει για άλλη μια φορά, μιλώντας για μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη και για τεράστιες μειώσεις στις εκπομπές των αερίων ρύπων. Συνεχίζει να δηλώνει για τριάντα χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική, δέκα επτά χιλιάδες νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία. Όμως, με τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ κατά μέσο όρο επιδότηση, μιλάμε για τα 15 εκατομμύρια που ανέφερα στην αρχή, μόνο τεσσεράμισι με πέντε χιλιάδες νοικοκυριά μπορούν ουσιαστικά να ωφεληθούν. 
 
Ποιο είναι τελικά το περιβαλλοντικό όφελος που αναφέρει το Υπουργείο; Μάλλον ασήμαντο, όταν γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από πεντέμισι εκατομμύρια νοικοκυριά. Το περιβαλλοντικό όφελος είναι ελάχιστο, αφού, όπως υποστήριξε η ΕΠΑ, από το 2000 εξοικονομήθηκαν μόνο 1800 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η δράση της επιδότησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση περίπου 18 χιλιάδες τόνων ανά έτος, όπως εκτιμά πάλι η ΕΠΑ σε σχετική της ανακοίνωση. Δηλαδή, μιλάμε για ένα όφελος της τάξης του 0,001%! 
 
Ακόμα μια φορά όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου δεν γίνεται με ευχολόγια, όπως μας έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα. Χρειάζεται μια εφαρμογή γενναίων πολιτικών αποφάσεων, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, η εκπόνηση ενικού σχεδίου πρόληψης συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην πατρίδα μας.

Επίσης, χρειάζεται κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε η τιμή του να φτάσει τουλάχιστον στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011. Επίσης, πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ειδικά του ναυτιλιακού, μείωση φόρων που επιβάλλονται στην οικιακή κατανάλωση του φυσικού αερίου. Και φυσικά χρειάζεται πολιτική βούληση, που εσείς της Συγκυβέρνησης δεν έχετε, τυφλωμένοι ουσιαστικά από τις μνημονιακές υποχρεώσεις σας που έχετε υπογράψει.

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι άλλο: Έχουμε το πρόγραμμα που έχει ήδη τρέξει από χρόνια, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Πώς ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, με τι φιλόδοξους στόχους; Ας μην λειτουργήσει λοιπόν έτσι αυτή η ρύθμιση-τροπολογία για το φυσικό αέριο και να μην γίνει ό,τι έγινε με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». 
 
Θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία υπάρχουν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες οικογένειες που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τις διαδικασίες ένταξης σε αυτό το πρόγραμμα, έχουν υποβάλει σχετικούς φακέλους, έχουν εγκριθεί από το ΕΤΕΑΜ και ενώ βρίσκονται στη φάση εξεύρεσης διαθέσιμων υπολοίπων, αυτό δεν έχει προχωρήσει για να μπορέσουν πέρα από τις προκαταβολές να συνεχίσουν τις εργασίες τους στο σπίτι.

Κύριοι της Συγκυβέρνησης, πολύ φοβάμαι ότι έχετε συνηθίσει να φέρνετε αποσπασματικές ρυθμίσεις μέσω τροπολογιών. Αυτές είναι πάντα πρόχειρες χωρίς ιδιαίτερη μελέτη, παρά τα παχιά λόγια που λέτε. 
 
Αφήστε, επιτέλους, τη νομοθέτηση «στο πόδι»! Ασχοληθείτε σοβαρά φέρνοντας ολοκληρωμένα νομοθετήματα, όχι μόνο προσωρινές ρυθμίσεις. Νομοθετήστε σοβαρά για την πλήρη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση, πρώτα από όλα για την επέκτασή του στις πλησιέστερες περιοχές προς το υπάρχον δίκτυο και μετά για την ολοκληρωμένη επέκτασή του στις περιοχές που δεν υπάρχει καν δίκτυο φυσικού αερίου. 
 
Η κριτική στάση που έχουμε όσον αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση-τροπολογία που κατατέθηκε δεν έχει, βέβαια –να το διευκρινίσω- τον χαρακτήρα άρνησης αντικατάστασης στον οικιακό τομέα των συστημάτων θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Η κριτική μας στάση έχει να κάνει με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της αγοράς φυσικού αερίου και βέβαια τη μεγιστοποίηση οφέλους των ιδιωτών.
Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου