Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Χαρά Καφαντάρη: Για να κρατήσετε όρθια τη χώρα γονατίσατε τον λαό (video)

Η ομιλία της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δείτε το video στο σύνδεσμο που ακολουθεί:


Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χθες στην έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρών τον απόντα Πρωθυπουργό ανέφερε χαρακτηριστικά,
«σαν Κυβέρνηση κρατήσαμε όρθια την πατρίδα». Εγώ θα συμπληρώσω: Γονατίζοντας όλους τους Έλληνες πολίτες.

Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο όριο της φτώχειας ή κάτω από το όριο της φτώχειας είναι γύρω στα 6,2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας. Για την ανεργία βέβαια να μη μιλήσουμε και να μην πούμε ότι γύρω στις 300 χιλιάδες νοικοκυριά αυτά τη στιγμή ζουν στο σκοτάδι μέσα από τις διακοπές ρεύματος.

Θα ήθελα, όμως, να αναφέρω εδώ στο Κοινοβούλιο ότι σήμερα συνέβη το εξής: Έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ΚΕΜΕΕΠ και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Σήμερα κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν πληρώθηκε ο λογαριασμός. Πρώτον, έτσι βγάζετε κύριοι της Συγκυβέρνησης τα πλεονάσματα και δεύτερον, πώς θέλετε να πατάξετε τη φοροδιαφυγή και να κυνηγήσετε αυτούς που φοροδιαφεύγουν; 

Η ανθρωπιστική κρίση την οποία έχετε προκαλέσει στον ελληνικό λαό, δεν περιορίζεται στη διατροφική ανασφάλεια ή στην έλλειψη υγείας. Είναι και η έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό. Η ανθρωπιστική κρίση συνδημιουργείται και συναποτελείται από πολλούς τομείς που ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο σε έναν αέναο κύκλο.

Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η υποβάθμιση έως κακοποίηση του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων, του δασικού οικοσυστήματος, των αιγιαλών, αποτελούν και αυτά στοιχεία ανθρωπιστικής κρίσης, μιας και οδηγούν σε ένδεια ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Μεγάλη επιτυχία σας, κύριοι της Συγκυβέρνησης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% -μιλάμε ουσιαστικά για 10 λεπτά- αφού η εν λόγω πολιτική σας οδήγησε ακόμα και σε θύματα! Ξεπάγιασε ο κόσμος. Και εδώ θα ήθελα να απευθυνθώ σε σας, κύριε Μητσοτάκη, που εγκαλείτε το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γυρίσει την πατρίδα στο παρελθόν. Εσείς, με την πολιτική της Κυβέρνησής σας μας γυρίσατε στην εποχή των μαγκαλιών! Εσείς μας γυρίσατε στο παρελθόν, όχι εμείς που με το πρόγραμμά μας θα προχωρήσουμε, θα αντισταθούμε και θα αναστρέψουμε την πορεία της χώρας για όφελος του ελληνικού λαού. 

Επίσης, δεν κάνατε δεκτή φυσικά την τροπολογία μας, την πρότασή μας, ουσιαστικά να επανέλθει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην τιμή του Μαρτίου του 2011. Εδώ θα ήθελα να πω για το λαθρεμπόριο καυσίμων που για αυτό υποτίθεται ότι έγιναν όλα. Το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει. Επίσημα στοιχεία και δικοί σας άνθρωποι αναφέρουν 1 δισεκατομμύριο περίπου το χρόνο φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Να μην πούμε τι γίνεται με το εξαγωγικό πετρέλαιο, να μην πούμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα εισροών και εκροών και στα διυλιστήρια, όπως πρόσφατα ψήφισε η Βουλή. Αμφιβάλω αν θα προχωρήσετε. 

Χαρακτηριστική, όμως, είναι και η διγλωσσία σας, κύριοι της Συγκυβέρνησης. Άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα εφαρμόζετε με την πολιτική σας μέσα στη χώρα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα και για τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο οποίος υπέρμαχος της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, όταν προήδρευε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το προηγούμενο εξάμηνο, την ίδια στιγμή αποδεικνύεται καταστροφέας του περιβάλλοντος, υλοποιώντας μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης, κατεδαφίζοντας παραπέρα την περιβαλλοντική νομοθεσία, ξεπουλώντας φυσικά αγαθά και  πόρους της πατρίδας μας. 

Εδώ όμως, θα ήθελα να αναφερθώ πάλι σε σας, κύριε Μητσοτάκη, γιατί βλέπω στην τοποθέτησή σας μια μεγάλη ανησυχία, που είναι περίεργη, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Διαπιστώνω επιμονή σε έναν παλαιό περιφερειακό σχεδιασμό, παρωχημένο, δεκαπενταετίας και, που εάν εφαρμοστεί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα έρθουμε αντίθετοι και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετοι και στην Οδηγία, αντίθετοι και στις αποφάσεις του άρθρου 20 του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι πρόκειται για διαχείριση με χρήση σύμμεικτων απορριμμάτων, κάτι το οποίο είναι αντίθετο στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα έλεγα, όμως, ότι πατρίδα μας δεν είναι κάτι το αόριστο -όλοι  το επικαλούμαστε- δεν είναι κάτι το ουδέτερο. Πατρίδα είναι οι άνθρωποί της, πατρίδα είναι το φιλότιμο, είναι οι φυσικοί μας πόροι, είναι ο κόπος και ο μόχθος του ελληνικού λαού που εσείς με την πολιτική σας αυτή τη στιγμή δημεύετε. 

Πώς θα αντιμετωπίσετε, κύριοι της Συγκυβέρνησης -μιας μιλάει και ο αρμόδιος Υπουργός για την κλιματική αλλαγή και γενικότερα- τα ακραία φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν, τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες όλο και πυκνώνουν και στην πατρίδα μας; Με μια πολιτική προστασία την οποία διαρκώς υποβαθμίζετε, κάτι το οποίο έγινε και με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσατε τον Ιανουάριο για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος;

Αυτήν τη στιγμή απαιτείται η πολιτική προστασία να λάβει τη θέση που της ανήκει. Πρέπει να αποτελεί μια ιδιαίτερη υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με συντονιστικό ρόλο, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιαστικό πλαίσιο, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με ολοκληρωμένη προετοιμασία και ετοιμότητα όλων των φορέων πολιτικής προστασίας, αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ένας θεσμός που πρέπει ουσιαστικά να αναβαθμιστεί. Και εμείς λέμε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και να τεθεί παρά τω Πρωθυπουργώ. Να δημιουργηθεί μια πολιτική προστασία που να κυβερνάται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Καθοριστικός, βέβαια, είναι ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος ως υπηρεσιακού βραχίονα στην πολιτική προστασία. Είναι ένα Πυροσβεστικό Σώμα τριχοτομημένο, χωρίς συνεχή εκπαίδευση, ταλαιπωρημένο, χωρίς υλικά μέσα, με μειωμένο εξοπλισμό, που ζητιανεύει χορηγίες, με αυτοθυσία και ενώ συγχρόνως πενθεί τον πρόσφατο θάνατο του Αρχιπυροσβέστη στο Φάληρο.  

Να υπενθυμίσω εδώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τους σοβαρούς τραυματισμούς πυροσβεστών στη φετινή αντιπυρική περίοδο που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ήταν μια περίοδος που μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί από σοβαρά συμβάντα. 

Δεν κοστολογείται, κύριοι της Συγκυβέρνησης, η ανθρώπινη ζωή με διακόσιες έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, που στοιχίζει η υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για την υγιεινή και ασφάλεια που έχει ψηφιστεί στο νόμο για την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής. 

Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, δηλαδή να εκδοθεί το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα για την υγιεινή και ασφάλεια στον επιχειρησιακό τομέα. Αναγκαία, βέβαια, και άμεση είναι η ανάγκη για την ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Εάν υπάρχει, κύριοι της Συγκυβέρνησης, πολιτική βούληση επιμέρους ζητήματα μπορούν να λυθούν. Έχουμε εργαζόμενους τριών ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο με διαφορετικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ η παράλληλη συνέχιση της τριχοτόμησης του Πυροσβεστικού Σώματος δημιουργεί προβλήματα και σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και οι πυροσβέστες εν προκειμένω είναι θύματα των μνημονιακών πολιτικών σας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Τους εξαπατήσατε. Προεκλογικά ο κ. Σαμαράς τούς έταξε ότι  οι μισθοί τους το 2012 θα έρθουν στο επίπεδο του 2009. Αντ’ αυτού, όμως, τους περικόψατε τους μισθούς και τις συντάξεις! 

Έρχεστε τώρα, κάτω από την πίεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αποκαταστήσετε μέσα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μερικώς τις απώλειες. Συγχρόνως, όμως, με ένα νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζετε και μέσω κατάργησης μισθολογικών προαγωγών και άλλων μέτρων θα τις πάρετε πίσω.

Να μην πούμε, βέβαια, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για το PSI που για το ΤΕΑΠΑΣΑ στοίχισε γύρω στα 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παραθέτετε τώρα το δίλημμα για το ταμείο τους το ΤΕΑΥΠΣ «ένταξη ή στο ΕΤΕΑ ή σε επαγγελματικό ταμείο», προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψετε δικές σας ευθύνες και να αξιοποιήσετε για τη μαύρη τρύπα του χρέους ό,τι αποθεματικά υπάρχουν, ακόμα και λεφτά των εργαζομένων που με μόχθο, ιδρώτα και σε επικίνδυνες συνθήκες δημιούργησαν. 

Δεν είστε αξιόπιστοι, κύριοι της Συγκυβέρνησης! Δεν σας πιστεύουν πια ούτε οι εργαζόμενοι, είτε φοράνε στολή είτε δεν φοράνε. 

Είναι καιρός πλέον να φύγετε και να έρθει μια κυβέρνηση του λαού με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ανατρέψει το ζόφο των μνημονιακών πολιτικών σας και θα φέρει την ελπίδα και τη σωτηρία της χώρας. 

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου