Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πάρκο της 129: 12 μήνες με αναστολή

Ανήμερα του Πολυτεχνείου, προχθές, στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση του Πάρκου της 129. Τη θυμίζουμε.
 
Ανάμεσα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής του Ελληνικού και το σημερινό σταθμό του μετρό «Αργυρούπολη» βρίσκεται μια δεντρόφυτη έκταση, χαρακτηρισμένη στο πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου ως «αστικό πράσινο». Οι κάτοικοι είχαν φυτέψει πριν 10ετίες τα δέντρα. Όμως τη δεκαετία του '60 ο χώρος περιφράχτηκε για της ανάγκες της 129 Π.Υ. της αεροπορίας.

Πέρασαν τα χρόνια, τα κτήρια πύκνωσαν, οι ελεύθεροι χώροι εξαφανίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο. Ο Δήμος ζητούσε να δοθεί ένα μικρό κομμάτι από τον περιφραγμένο χώρο για τις ανάγκες αναψυχής των δημοτών του, που έβλεπαν ένα πάρκο μπροστά στην πόρτα τους αλλά δεν μπορούσαν να το περπατήσουν.


Ώσπου, άνοιξη του 2009, η 129ΠΥ έπαψε να λειτουργεί και το προσωπικό της μεταφέρθηκε σε άλλες μονάδες.

Ο Δήμος πύκνωσε τις προσπάθειές του να ανοίξει ένα τμήμα του χώρου για το κοινό. Αλληλογραφία με υπουργεία, επισκέψεις σε αρμόδιους και αναρμόδιους, οι μήνες να περνούν και το πάρκο να μένει κλειστό στο κοινό.

Σεπτέμβρη του 2009 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών. Εγκρίνει ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου να ανοίξει ο Δήμος μια είσοδο απ’ όπου, ελεύθερα, να περνά ο κόσμος μέσα στο πάρκο.


Τέλη Σεπτέμβρη του 2009, μεγάλη συγκέντρωση έξω από το χώρο, πολίτες και φορείς, βουλευτές, ευρωβουλευτές και ο τοπικός κλήρος, λίγο μετά έφτασε και ο Μητροπολίτης. Στην περίφραξη άνοιξε ένα πέρασμα για τον κόσμο ενώ συγχρόνως τοποθετήθηκε μια εσωτερική περίφραξη για την προστασία της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Δημιουργήθηκε ένα πάρκο με παιδική χαρά για ένα γηπεδάκι ενώ λίγους μήνες μετά προστέθηκε ένα υπαίθριος κινηματογράφος που χρόνια τώρα ψυχαγωγεί με δωρεάν προβολές τους πολίτες. Κανένας δεν αντιστάθηκε, κανένας δεν παρενόχλησε το Δήμο ή τους πολίτες που 5 χρόνια τώρα χαίρονται το πάρκο.


Το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής, οι σχολικοί περίπατοι, οι παππούδες με τα εγγόνια τους, οι νοικοκυρές τα καλοκαιρινά απογεύματα και ο κόσμος του σινεμά τα Σαββατοκύριακα όλοι κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα στο πάρκο.


Και προχθές, με αυτεπάγγελτη δίωξη, κάθισαν στο εδώλιο ο Χρ. Κορτζίδης δήμαρχος τότε, ο Ιορδ. Εφραιμίδης πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας το 2009 και ο Π. Κουλουρίδης επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας το 2009.


Οι μάρτυρες κατέθεσαν τα γεγονότα, περιέγραψαν την ειρηνική κινητοποίηση που οδήγησε στο να ανοίξει στο κοινό ο χώρος.


Και η κατάληξη. «Ένοχοι» οι τρεις για «κατάληψη δημόσιου κτήματος». Κι ας κατέθεσε ο αστυνομικός μάρτυρας ότι μερικές ώρες μετά η αστυνομία έλεγξε το χώρο και δεν διαπίστωσε κάτι επιλήψιμο. Κι ας κατέθεσε ο αξιωματικός ότι η αεροπορία έλεγχε το χώρο όλα αυτά τα χρόνια.


Με το δίκιο του ρώτησε ο Χρ. Κορτζίδης την πρόεδρο όταν τέλειωσε η δίκη «πιστεύετε ότι αποδώσατε δικαιοσύνη τώρα;» για να πάρει την απάντηση «εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους».


Οι δήμαρχοι ορκίζονται, όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα, να τηρούν τους νόμους αλλά και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των δημοτών τους. Και οι δημότες έχουν δικαίωμα στην αναψυχή.


Βεβαίως και οι κρίνοντες κρίνονται. Αισθανόμαστε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αδικεί τόσο τους τρεις κατηγορούμενους όσο και τη δικαιοσύνη.

Η υπόθεση θα επανέλθει και θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα που πληγώθηκε με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου