Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Το πάρκο της 129ΠΥ. Η ιστορία του και οι ευθύνες μας


Όσοι ζουν στην Αγία Παρασκευή του Ελληνικού αλλά και πολλοί άλλοι, που τα καλοκαίρια χαίρονται
τις κινηματογραφικές προβολές, στη δροσιά του πάρκου της 129, γνωρίζουν καλά το χώρο. Ίσως δεν ξέρουν όλοι την ιστορία του. Και οι περισσότεροι δεν φαντάζονται ότι για το χώρο αυτό σε λίγες μέρες, ανήμερα του Πολυτεχνείου δυο πρώην Δήμαρχοι του Ελληνικού και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος θα καθίσουν στο εδώλιο.


Οι Χρ. Κορτζίδης και Ιορδ. Εφραιμίδης μαζί με τον Παν. Κουλουρίδη κατηγορούνται ότι άνοιξαν το χώρο όπου μπορεί σήμερα ο καθένας να κάνει τη βόλτα του και να κερδίσει λίγες στιγμές ξεκούρασης.


Ας δούμε λίγο το ιστορικό του «εγκλήματος» για το οποίο κατηγορούνται:


Ο χώρος ανάμεσα στο σημερινό σταθμό «Αργυρούπολη» του μετρό και τα σπίτια της γειτονιάς, χαρακτηρισμένος ως χώρος πράσινου από παλιά, φιλοξενούσε την 129 ΠΥ (Πτέρυγα Υποστήριξης) της πολεμικής αεροπορίας.


Ο δήμος Ελληνικού ζητούσε να αναλάβει τη διαχείριση του χώρου αλλά οι ανάγκες της αεροπορίας δεν το επέτρεπαν.


Την άνοιξη του 2009 η 129 ΠΥ έπαψε να λειτουργεί. Ο χώρος θα μπορούσε να ανοίξει για τους πολίτες. Αλλά φευ! Ο τότε υπουργός Σουφλιάς (τι να γίνεται άραγε και ποιος να τον θυμάται) σχεδίαζε την οριστική καταστροφή του πράσινου και τη δημιουργία ενός τεράστιου συγκοινωνιακού κόμβου που θα συνέδεε την περιφερειακή του Υμηττού με τη Βουλιαγμένης.


Ο κίνδυνος ήταν απόλυτα ορατός! Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο ο Δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με φορείς και πολίτες άνοιξε το χώρο στην κοινή χρήση. Εκεί εκατοντάδες κάτοικοι, εκεί και βουλευτές, εκεί και ο Μητροπολίτης όλοι μαζί!


Μια παιδική χαρά στήθηκε σε λίγη ώρα. Δίπλα της ένα γηπεδάκι ποδοσφαίρου. Λίγο πιο κάτω το καλοκαίρι του 2010 λειτούργησε για πρώτη φορά ο υπαίθριος δημοτικός κινηματογράφος με δωρεάν προβολές.


Η γιορτή της Αγ. Παρασκευής, οι σχολικοί περίπατοι, τα παιδικά πάρτι, η καθημερινή χρήση έδωσαν από τότε ζωή στο πάρκο.


Και στις 17 Νοέμβρη του 2014 ο τότε Δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης κάθεται στο σκαμνί του Πλημμελειοδικείου. Δίπλα του οι επικεφαλής των παρατάξεων της τότε μειοψηφίας, ο πρώην Δήμαρχος Ιορδ. Εφραιμίδης και ο Παν. Κουλουρίδης.


Τρεις αυτοδιοικητικοί παράγοντες, που εκφράζοντας το σύνολο του λαού του Ελληνικού παραμέρισαν τις διαφορές τους και βρέθηκαν μαζί σε μια ιστορική στιγμή για το Δήμο θα βρεθούν ξανά μαζί διωκόμενοι αυτή τη φορά ως «εγκληματίες».


Ελπίζουμε πως η δικαιοσύνη θα αποδοθεί με την πανηγυρική τους αθώωση αν και μόνη η παραπομπή τους συνιστά στίγμα. Φυσικά όχι για τους ίδιους.


Είναι καθήκον κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου καλής πρόθεσης, όλων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης να σταθούν στο πλευρό τους.


Και -για να μη ξεχαστούμε- ο χώρος αυτός πρέπει να μείνει πράσινο, ανοιχτό για τον κόσμο! Να ανοίξει και η δίοδος για το μετρό! Αν το 2009 το πάρκο κινδύνευε από την άσφαλτο του κόμβου σήμερα κινδυνεύει από το ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ.


Πρέπει να τον σώσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου