Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η ταινία "Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε" στο πρ. Κάμπινγκ Βούλας την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

Η ταινία του του Μάριο Μονιτσέλι "Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε (L' armata Brancaleone)" θα προβληθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο  Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.
 
Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται στην παραλία και η είσοδος είναι δωρεάν.
 
Σκηνοθέτης: Μάριο Μονιτσέλι
Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο Γκάσμαν, Κατρίν Σπάακ, Μπάρμπαρα Στιλ, Τζιαν Μαρία Βολοντέ
 
Υπόθεση:
Εξαιρετική ποιοτική ιστορική-κωμική περιπέτεια της εποχής των Σταυροφοριών, συγκεκριμένα της 3ης Σταυροφορίας (1189-1192). Ηδη, οι σχέσεις Δύσης και Βυζαντικής Αυτοκρατορίας ήταν άσχημες, η καχυποψία δε αντικατοπτρίζεται και στο έργο, οπου ο Θεοφύλακτος, Βυζαντινός ευγενής, "αιχμάλωτος" του Μπρανκαλεόνε, αντιμετωπίζεται γενικά σκαιά από αυτον.
 
Τα νέα της πτώσης της Ιερουσαλήμ από τον Σαλαντιν (2/10/1187) συντάραξαν την Ευρώπη. Όπως λέγεται, ο Πάπας Ουρβανός Γ΄ πέθανε συγκλονισμένος από την είδηση αυτή. Ο νέος Πάπας, Γρηγόριος Η΄, εξέδωσε παπικό διάταγμα (βούλα) για μια νέα σταυροφορία και κάλεσε τους χριστιανούς σε νηστεία και μετάνοια. Ιταλοί υπό τον μαρκήσιο του Μομφερρά, Κορράδο, έσπευσαν να βοηθήσουν τους χριστιανούς της Παλαιστίνης, ενώ ο πάπας Γρηγόριος έστειλε τον καρδινάλιο-λεγάτο Ερρίκο του Αλμπάνο στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσας, που ήταν και βετεράνος της Β΄ Σταυροφορίας, απάντησε θετικά στο κάλεσμα του πάπα και πήρε τον σταυρό το Μάρτιο του 1188.
 
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι περιπλανώμενοι άθλιοι στρατιώτες ενός τυχοδιώκτη ιππότη δεύτερης διαλογής (Μπρανκαλεόνε ντε Νορτσια, που τον υποδύεται εκπληκτικά ο μεγάλος Vittorio Gassman) ξεκινάνε να φτιάξουν την τύχη τους στην πόλη του Αουρόκαστρου.
 
Το σενάριο έχει απίθανες ανατροπές, έντονο το κωμικό στοιχείο, αλλά και διακωμώδιση όλων αυτών που ξέρουμε σαν όσια και ιερά κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και του παπισμού στην Δύση (θρησκεία, Πάπας, πατρίδα, πλούτος, φτώχεια, πλεονεξία κτλ). 
 
Από τα σημαντικότερα έργα της Ιταλικής -και όχι μόνο- κωμικής φιλμογραφίας, μνημείο της ικανότητας του Ιταλικού λαού να αυτοσαρκάζεται και να κοιτάει μπροστά.

Πηγή: cine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου