Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Άννα, να μια μπανάνα!

γράφει η Γιώτα Καραδήμα

Ο γρίφος της βδομάδας: Τι κοινό έχει μια σύριγγα, μια μπανάνα κι ένα μάτι;

Απάντηση: Είναι η πρόταση της φιλάνθρωπης δύσης στα προβλήματα υποσιτισμού, βρεφικής θνησιμότητας και τύφλωσης που μαστίζουν
κυρίως την Αφρική, μέσα από τη νέα, σούπερ, γενετικώς τροποποιημένη (γ.τ.) μπανάνα, με υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α. 

Το Bill & Melinda Gates Foundation, γνωστό για τη στήριξή του προς τα γενετικώς τροποποιημένα, έδωσε 15 εκατ. δολάρια για την αντίστοιχη έρευνα στο πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. Φυσικά το νέο αυτό προϊόν, η γ.τ. μπανανιά θα προστατεύεται με πατέντα, που θα αποδίδει κέρδη στους ιδιοκτήτες της.

Έτσι, η νέα αυτή μπανανιά θα ταξιδέψει για να φυτευτεί στη γη της Ουγκάντας, μιας χώρας μπανανοπαραγωγού και στην Ινδία, ομοίως κύριος παραγωγός, όπου κρατικοί φορείς υπέγραψαν -έναντι αδράς αμοιβής- μνημόνιο συνεργασίας (για μπανάνα ενισχυμένη με σίδηρο αυτή τη φορά).

Αυτό που μας λένε, ουσιαστικά, είναι πως ούτε η φύση με την πληθώρα των ποικιλιών, των προσαρμοσμένων στον κάθε τόπο, ούτε η δίκαιη κατανομή των αγαθών είναι η λύση στα δεινά της ανθρωπότητας. Η λύση θα δίνεται από τα επιστημονικά εργαστήρια και καθώς πρόκειται για άκρως εξειδικευμένη γνώση, θα πωλείται ακριβά. Οι αποδέκτες των προϊόντων της, οι καταναλωτές, δεν έχουν τα φόντα να υψώσουν λόγο απέναντι σ’ αυτή την επιστημονική πρωτοκαθεδρία. Παράλληλα, το κάθε φυτό απεκδύεται από κάθε άλλη του αξία πολιτισμική, θρησκευτική, ιστορική και αποκτά μόνο τη σφραγίδα που οι βιοτεχνολόγοι ορίζουν.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν ειδικοί να μιλήσουν (αναλυτική ανάρτηση στη σελίδα του Πελίτι).

Αυτό που για μένα είναι το πλέον ανησυχητικό, πέρα από τις επιπτώσεις που η απελευθέρωση ενός γ.τ. οργανισμού έχει στο περιβάλλον και που η κατανάλωσή του επιφέρει στην υγεία, είναι η διαστροφή της αλήθειας και η χρήση των προβλημάτων του κόσμου ως ένα προσωπείο, πίσω από το οποίο προωθούνται τα σχέδια πολυεθνικών για τον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής. 

Προσπαθώντας να απομακρύνουν τη σκέψη μας από τις πραγματικές αιτίες που είναι η απληστία των πολυεθνικών, η άνιση πρόσβαση στην τροφή, η επιβολή ενός παγκόσμιου μοντέλου μονοκαλλιεργειών για την κάλυψη αναγκών της υπερκαταναλωτικής δύσης και τον εκτοπισμό των πολυκαλλιεργειών του κάθε τόπου, χρυσώνουν το χάπι με μαγικές λύσεις όπως τις Roundup Ready καλλιέργειες, το Χρυσό Ρύζι και τώρα τη γ.τ. μπανάνα.

 Ίσως να βλέπουμε το θέμα ως κάτι μακρινό, έξω από τη χώρα μας. Άραγε πως θα ήταν, αν αύριο μεθαύριο, εισαγάγανε στην Ελλάδα π.χ. γεν. τροποποιημένη ελιά με ιδιότητες λόγου χάριν καταπολέμησης του διαβήτη;

Τρομάζει το γεγονός της προπαγάνδισης του θέματος από ελληνικά μέσα, ακόμη κι από σελίδες οικολογικές! Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας αφήσει άφωνους από το πλήθος των σχετικών σελίδων. Προετοιμάζεται ο δρόμος για την επέλαση των Γ.Τ.Ο. στη χώρα μας και έννοιες όπως «ανάπτυξη», «εκσυγχρονισμός» ή λόγοι ανθρωπιστικοί θα είναι ο δούρειος ίππος.

Σίγουρα, κανείς δεν θα έλεγε όχι στην επιστήμη, όταν πραγματικά στοχεύει στην εξεύρεση λύσεων… Όταν όμως τα Πανεπιστήμια χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και επιχορηγούνται από φορείς αμφιβόλου ανεξαρτησίας από ιδιωτικά συμφέροντα, οφείλουμε να είμαστε, το λιγότερο, επιφυλακτικοί με την επιστημονική γνώση που αναδύεται. Ειδικά σε χώρες - μπανανίες, όπου τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί, η βιοποικιλότητα και η υγεία είναι έρμαιο στα χέρια κάθε ανεύθυνου αρμόδιου για την προέλαση της πάσης φύσεως «μπανάνας».

Ένα σύντομο βιντεάκι με θέμα τη μπανάνα από την εξωτική Ινδία και συγκεκριμένα της οργάνωσης για τη βιοποικιλότητα Navdanya.
Για ελληνικούς υποτίτλους, πιέστε το αντίστοιχο εικονίδιο.


Πηγή: sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου