Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Για τον Φαληρικό Όρμο


Από θέσεις αρχής, αλλά και πολιτικού σχεδίου για το μέλλον της πόλης πρέπει να είμαστε αντίθετοι με την διοίκηση, διαχείριση
των αιγιαλών, παραλιών από  μια ΑΕ., ΝΠΙΔ.

Πολύ περισσότερο από την «Παράκτιο  Αττικό Μέτωπο ΑΕ», που σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο είναι συνδεδεμένη με το ΤΑΙΠΕΔ.

Την διοίκηση, διαχείριση της παραλίας οφείλει  να την κάνει φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι) υπό την δέσμευση του δημόσιου χαρακτήρα και της κοινοχρησίας. (άρθρο 24 του συντάγματος).

  • Σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και έντονων πλημμυρικών  φαινομένων στην περιοχή  η επιπλέον δόμηση  δημιουργεί περισσότερες ακραίες καταστάσεις . Την Παρασκευή 24/10 με τις μεγάλες βροχοπτώσεις  ο ποταμός  Κηφισός έφτασε στα όρια του. Τα έργα του 2003 στον Κηφισό μόλις μια δεκαετία μετά  αποδείχτηκε ότι δεν επαρκούν.  Τα επιμέρους τεχνικά έργα απαραίτητα μεν, δεν  επαρκούν όμως για πολλά χρόνια, λόγω έντονων κλιματικών αλλαγών. Χρειάζεται συνολική αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση ανάκτησης φυσικού περιβάλλοντος και αποκατάστασης των οικοσυστημάτων.


  • Για τον Φαληρικό Όρμο, μεταξύ Κηφισού και Εσπλανάδας, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Νιάρχου έχουν γίνει μελέτες «ανάπλασης» και όχι δημιουργίας οικολογικού πάρκου όπως προέβλεπαν οι παλαιότερες νομοθετήσεις, που παραπέμπουν  σε εντατική εκμετάλλευση με 40% συνολική δόμηση και κάλυψη του χώρου.  Οι μελέτες αυτές κατέληξαν σε ΠΔ τον 12/2013. Σε αυτό το ΠΔ προβλέπεται η κατασκευή της ανάπλασης με συμβάσεις παραχώρησης έργου σε ιδιώτες και η διαχείριση του χώρου για πολλά  χρόνια από παραχωρησιούχους.  Θεωρήθηκε το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου το πιο ώριμο έργο  της πολυδιαφημισμένης  «Αττικής Ριβιέρας». Σήμερα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ οι μελέτες του ΠΔ/2013 χαρακτηρίζονται προμελέτες και ο χώρος μεταβιβάζεται (ΦΕΚ 2429 Β/ 12-9-2014) στην  «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ».  Ο νόμος 4146/2013 «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού περιβάλλοντος…..», με το άρθρο 6 του οποίου ιδρύεται η «Παράκτιος Αττικό Μέτωπο ΑΕ», δίνει την δυνατότητα σε επενδυτές, που η επένδυση τους χαρακτηριστεί στρατηγική να προβούν σε ιδιωτική χωροθέτηση και ιδιωτική πολεοδόμηση, που σημαίνει  αλλαγή των χρήσεων γης και συντελεστή δόμησης.

  • Η «Δυναμη Ζωής – Ρένα Δούρου» στο πρόγραμμα της δεσμεύεται για αξιοβίωτη ανάπτυξη της παραλίας του Φαληρικού Όρμου χωρίς επιπλέον δόμηση από την ήδη υπάρχουσα και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.  Ο χώρος αυτός στο Φαληρικό  Όρμο δημιουργήθηκε με επιχωματώσεις το 1969 επί χούντας κατ΄ αρχή  και μετά με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το ΕΣΟΑΠ 2002 προβλέπονται έργα αντιπλημμυρικά , που θα  προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν  το οικοσύστημα στις εκβολές Κηφισού και Ιλισού και οδικά για το άνοιγμα της πρόσβασης των κατοίκων στην θάλασσα. Τα έργα αυτά συνδεδεμένα με την τύχη της «ανάπλασης» δεν έγιναν μέχρι σήμερα και πρέπει να γίνουν άμεσα. Μετά την δυσκολία χρηματοδότησης –ουσιαστικά μπλοκαρίσματος - των έργων αστικής ανάπλασης από Ευρωπαϊκά προγράμματα από τον Απρίλη 2014 η «ανάπλαση Φαληρικού Όρμου»  είναι στον αέρα και η μόνη εφικτή, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική πρόταση είναι της νέας περιφερειακής αρχής.
  • Αν γίνουν τα δημόσια έργα υποδομής ο υπόλοιπός χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως κοινόχρηστο πάρκο για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου από φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και χρηματοδοτούμενο από την χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που ήδη υπάρχουν.
* μέλος της Γραμματειας του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος, Χωρικού σχεδιασμού της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ


Πηγή: syrizamoschatou.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου