Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η επιβολή του α-φυσικου

γράφει η Γιώτα Καραδήμα

Εδώ και λίγες μέρες τυγχάνει να βρίσκομαι  στη Σαντορίνη... στο μαγευτικό και γραφικό αυτό νησί, όπου θαρρεί κανείς ότι για λίγο θα ξεφύγει από τις σκηνές απείρου κάλλους
που καθημερινά αντικρίζει στην πρωτεύουσα.

Αλίμονο όμως! Ο ανορθολογισμός, η ανθρώπινη βλακεία και μανία μη σεβασμού φύσης και πολιτισμού φυτρώνει σαν την αγριάδα παντού σε μια ευρεία γκάμα: από το τσιμέντο της Αθήνας ως και την ηφαιστειακή γη του νησιού.


Στον τόπο αυτό, που ως γνωστόν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πόλους παγκοσμίως, το 1965 εγκαταστάθηκε ραντάρ του Πεδίου Βολής Κρήτης για την προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Το ραντάρ αυτό βρίσκεται σε περιοχή προστατευόμενη (Natura 2000), μόλις 20 μέτρα από την μονή του Προφήτη Ηλία, που προστατεύεται από το Υπ. Πολιτισμού ως ιστορική (έτος ιδρύσεως 1711).

Οι μοναχοί λοιπόν στο μοναστήρι του νησιού της Αγίας Ειρήνης, μετά τις προσευχές για την άνωθεν ειρήνη και την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, με το που ανοίγουν την πόρτα του κελλιού τους αντικρύζουν το ραντάρ πεδίου βολής νατοϊκών συμφερόντων, λουζόμενοι καθημερινά την ακτινοβολία του!
 
Παρά τις δικαστικές (Συμβούλιο Επικρατείας, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κ.α) και υπουργικές αποφάσεις για απομάκρυνση, το ραντάρ παραμένει στη θέση του. Τον Απρίλιο του 2013 έγινε μάλιστα απόπειρα εγκατάστασης ραδιοθόλου για την αναβάθμιση και άρα αύξηση της ακτινοβολίας, κάτι που ευτυχώς απετράπη χάρη στις κινητοποιήσεις μοναχών και κατοίκων.

Ξανά στις μέρες μας χτύπησε η «καμπάνα»: τεχνικοί του Στρατού επρόκειτο να καταφτάσουν (μέχρι τις 10 Νοεμβρίου) στο νησί με την ενίσχυση δυνάμεων ΜΑΤ! Ευτυχώς, η επέμβαση αυτή ανακλήθηκε το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου.
 
Ιστορία που θυμίζει σε πολλά το παράνομο ΚΥΤ στα όρια Ηλιούπολης-Αργυρούπολης: στον Υμηττό, δίπλα σε νηπιαγωγεία, σχολεία και σπίτια, την ηρωική αντίσταση των κατοίκων, τις επιθέσεις των ΜΑΤ και τα νέα σχέδια αναβάθμισής του και παράλληλα εκ νέου υποβάθμισης της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Το αφύσικο δεν μπορεί να έχει τη συμφωνία και το σεβασμό μας, γι’ αυτό πάντα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως φυσικό και αν αποτύχει, δια της βίας να επιβληθεί.

Με ποια λογική άραγε, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, δίνεται το προβάδισμα σε συμφέροντα ξένα ή ιδιωτικά σε βάρος των δημοσίων; Με ποια λογική, προσπαθούμε διαρκώς εμείς οι απλοί πολίτες να θυμίσουμε στο κράτος, ότι ο ρόλος του είναι η προάσπιση της υγείας, της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς κι όχι η υπονόμευσή τους;

Με την ίδια λογική, που σε τοπικό επίπεδο είδαμε να παρελαύνουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πριν από τα δημόσια σχολεία! Ο παραλογισμός, η αλαζονεία, η θρασύτητα δεν κρύβονται, δεν έχουν όρια πια και αντιθέτως διεκδικούν μια ξεχωριστή και περίοπτη θέση, καμαρώνοντας και απαιτώντας την αποδοχή μας!

Μέσα σε όλον αυτό τον παραλογισμό που μας περικυκλώνει και καθίσταται καθημερινό βίωμα, καλούμαστε πλέον πρωτίστως σε τακτικές ασκήσεις υπενθύμισης του τι εστί «φυσιο-λογικό» και εν συνεχεία υπεράσπισής του ενάντια σε όσους το λυμαίνονται.

(Δείτε περισσότερα για το θέμα του ραντάρ στα βίντεο εδώ και εδώ)

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου