Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Επιτροπή Αγώνα: «Απαιτούμε άμεση διακοπή ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού»

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό ξεκινά τις δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και μεταξύ άλλων αρχίζει τη συλλογή υπογραφών.


Το κείμενο που συνοδεύει τις υπογραφές έχει ως εξής:
 
«Όπως είναι γνωστό, μια δημόσια έκταση 6.204 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, τον παραλιακό χώρο του Αγίου Κοσμά και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας, η οποία αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο - αδόμητο χώρο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, προγραμματίζεται  να παραχωρηθεί τα επόμενα  99 χρόνια για εκμετάλλευση στην «Lamda Development»  του Oμίλου Λάτση.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012, δίνεται η δυνατότητα στον λεγόμενο «επενδυτή» να κατασκευάσει πολυόροφες κτιριακές εγκαταστάσεις 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ακόμη και επί της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας.

Στις προθέσεις της «Lamda Development» είναι να κατασκευάσει στους προαναφερόμενους χώρους εμπορικά κέντρα, καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες καθώς και ένα μικτών και πολλαπλών  χρήσεων «πάρκο», το οποίο θα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης», όπως αναφέρεται.

Προκειμένου να επιτευχθεί  κοινωνική συναίνεση στο  μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθείται, το οποίο αδιαφορεί για την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η «Lamda Development» αναφέρει  ως «συνέπεια» της επένδυσης την «δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας», προσπαθώντας να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων που ζουν στην Αττική.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στις 26 Mαρτίου, από την παραχώρηση αυτής της δημόσιας γης στον Όμιλο Λάτση, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει συνολικά  915 εκ. ευρώ, από τα οποία ο Λάτσης θα πληρώσει αρχικά μόνο το 1/3, δηλαδή περίπου 300 εκ ευρώ,  και το υπόλοιπο θα το καταβάλει σε ετήσιες δόσεις, σε βάθος 10ετίας! Επί της ουσίας πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση, εφ’ όσον το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να καλύψει  άμεσα το κόστος μετεγκατάστασης μιας σειράς υφιστάμενων δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων, το οποίο  είναι πολλαπλάσιο του προσφερόμενου τιμήματος.

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» δεν συμφωνεί με τα σχέδια εκποίησης και περαιτέρω δόμησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού. Πολύ περισσότερο, όταν το όποιο οικονομικό όφελος από αυτή την ιδιωτικοποίηση θα είναι εντελώς ασήμαντο και πρόκειται να καταλήξει στην μαύρη τρύπα του «χρέους» της χώρας το οποίο ξεπερνά τα 300 δις ευρώ !

Δεν δεχόμαστε να  παραχωρήσουμε σε οποιονδήποτε το δικαίωμά μας για  ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Σαρωνικού, δεν αποδεχόμαστε την εξαφάνιση του τελευταίου αδόμητου χώρου στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Το Ελληνικό να παραμείνει ελεύθερος-δημόσιος- κοινόχρηστος χώρος και να «αξιοποιηθεί» για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, για την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Ήδη, τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε στην Γενεύη μια πρώτη έκκληση για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την διάσωση του Ελληνικού, της παραλίας του Σαρωνικού, του Υμηττού και την μετατροπή τους σε έναν ευρωπαϊκό «πόλο πολιτισμού».

Οι παραλίες, οι ακτές, οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν δημόσια αγαθά.  Το Ελληνικό αποτελεί δημόσιο αγαθό.  Το Ελληνικό  δεν παζαρεύεται, δεν παραχωρείται, δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται.
 

Η φόρμα των υπογραφών ΕΔΩ

Πηγή: sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου