Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο Τάσος Ταστάνης στην ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας Τάσος Ταστάνης, παραβρέθηκε την περασμένη βδομάδα σε διεθνή συνάντηση στη Μαδρίτη της Ισπανίας με θέμα «Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η τοπική αυτονομία» που διοργάνωσε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η διεθνής αυτή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στην έδρα του Δήμου Rivas Vaciamadrid της περιφέρειας της Μαδρίτης, ενός σύγχρονου και πρότυπου δήμου που διοικείται από τις δυνάμεις της Ισπανικής αριστεράς.

Ο Τάσος Ταστάνης εκπροσωπώντας το τμήμα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοτική μας κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ήταν από τους βασικούς εισηγητές της συνάντησης.

Αναφερόμενος στη σημερινή
κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που ασφυκτιά κάτω από τις πολιτικές των Mνημονίων που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό, τόσο την αυτονομία της όσο και την αναγκαία κοινωνική προσφορά της στους πληττόμενους πολίτες.

Ταυτόχρονα παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά και για τη αναγκαία δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών από τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες για την κατάσταση στη χώρα μας και τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συμμετείχε στον πλούσιο διάλογο και την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τους κοινούς αγώνες της Αριστεράς στην Ευρώπη.
 
Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση στην οποία ανταλλάχτηκαν εμπειρίες και παραδείγματα, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, για τη λειτουργία και την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε μία τέτοια χρονική στιγμή
που σε όλη την Ευρώπη η κοινωνία και οι λαοί δέχονται την πιο βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση.

Μίλησαν εκπρόσωποι από την Ιταλία και τη Γαλλία, βουλευτές του ισπανικού Κοινοβουλίου, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Τη συζήτηση συντόνιζε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής του κόμματος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Angela Vallina.
 
Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε μερικά στοιχεία για το δήμο του Rivas Vaciamadrid, όπου έγινε η συνάντηση και που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Μαδρίτης. Είναι ο έβδομος πλουσιότερος δήμος της Ισπανίας. Είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους δήμους της Ισπανίας που ο πληθυσμός της αυξήθηκε ραγδαία από 500 κατοίκους τη δεκαετία του 1980 σε 100.000 σήμερα. Μια πόλη αντίστοιχη σε μέγεθος και χαρακτηριστικά με τη Γλυφάδα.

Σε αυτή την πόλη, η αριστερή διοίκηση του δήμου έχει καταφέρει με όραμα, σχεδιασμό και υλοποιημένο έργο, να τον καταστήσει ένα πανευρωπαϊκό παράδειγμα αστικής οικολογικής παρέμβασης. Έχει π.χ. πετύχει σχεδόν τα τρία τέταρτα της έκτασης του δήμου να είναι πάρκο πράσινου, που έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό οικολογικό κέντρο, με πολλές λίμνες και διάφορα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας.
 
Οι συνειρμοί έρχονται αβίαστα συνδέοντας το φωτεινό παράδειγμα της αριστερής διακυβέρνησης του ισπανικού δήμου με τους αγώνες για τη διάσωση και ανάδειξη των ελεύθερων δημόσιων χώρων στην Ελλάδα και τη δημιουργία μεγάλων χώρων πράσινου, ζωής και αναψυχής, με αιχμή το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, που κινδυνεύει να παραδοθεί με σκανδαλώδη διαγωνισμό και εξευτελιστικό τίμημα σε επιλεγμένα συμφέροντα. Το όνειρο όμως μπορεί και εδώ να γίνει πραγματικότητα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Τάσου Ταστάνη:

"Αγαπητοί φίλοι και φίλες ,σύντροφοι και συντρόφισσες.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους του αγωνιζόμενου Ελληνικού λαού που παλεύει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ενάντια στα μνημόνια και τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας καλέσατε από την Ελλάδα να είμαστε σήμερα εδώ στο συνέδριο σας, που έχει θέμα «Η Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της τοπικής αυτονομίας».


Είμαστε σήμερα εδώ μαζί σας για να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και τα αποτελέσματα της επίθεσης που δέχεται στην Ελλάδα και η Τοπική αυτοδιοίκηση από την πολιτική των μνημονίων. Παράλληλα για να καταθέσουμε τις προτάσεις της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ για την Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, των Δημοκρατικών θεσμών. Για τη θέσπιση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδική πορεία θανάτου, η κοινωνία καταστρέφεται , οι θεσμοί διαλύονται και η δην ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φσσ την Ευρπωμοκρατία περιορίζεται , φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.
Στη δίνη αυτής της πραγματικότητας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα και έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα τόσο ως προς την οικονομική της αυτοτέλεια και υλική / έμψυχη υπόσταση, όσο και ως προς την ίδια τη δημοκρατική της λειτουργία και την αυτοδιοικητική της ουσία. Τα βασικά πλήγματα είναι:
  • Οι περικοπές των θεσμοθετημένων κρατικών πόρων που ξεπερνούν το 60% για τους δήμους και το 40% για τις Περιφέρειες έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση και της στοιχειώδους ακόμα λειτουργίας πολλών δήμων και Περιφερειών. Μάλιστα η αναμενόμενη περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών πόρων θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε βάρος των δημοτών.
  • Οι μαζικές απολύσεις προσωπικού, η μαζική κατάργηση ή συγχώνευση δομών καθώς και η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών των ΟΤΑ υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες
Καθημερινά στην πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα μπαίνουν δύο διλλήματα :
  • ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο
  • ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Θα ήθελα στο σημείο να σας παρουσιάσω σύντομα τα βασικότερα σημεία μνημονιακών πολιτικών και του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου Τοπική Αυτοδιοίκηση με το όνομα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Δυστυχώς σε ένα απαράδεκτο νόμο έδωσαν το όνομα του περίφημου αρχιτέκτονα Καλλικράτη που μαζί με τον Ικτίνο σχεδίασαν και κατασκεύασαν το περίφημο μνημείο της αρχαίας Αθήνας, την Ακρόπολη.


Το σχέδιο του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και οι μεταρρυθμίσεις τύπου Καλλικράτη είναι πλέον προφανές.
Να θέσουν σε ενέργεια ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ,που περιλαμβάνει .
Την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών .
την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α. την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός ,νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές. ,


Η ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Οι δήμοι και κοινότητες δέχτηκαν αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις έτσι ο αριθμός των 6128 δήμων και κοινοτήτων του 1997 μειώθηκε το 2011στους 325??.Άμεση δημοκρατία , λαική συμμετοχή και συνεπώς λαική εξουσία αποτελούν λέξεις πλέον κενού περιεχομένου .Ενισχύθηκε και σε τοπικό επίπεδο η έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης ,η απομάκρυνση και η αποξένωση των πολιτών από τις συμμετοχικές διαδικασίες.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34780 κατοίκους και έκταση 406 τετραγωνικά χιλιόμετρα τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ-27 είναι 5630 κάτοικοι και 49 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με βάση τα παραπάνω είναι ότι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια χωροταξική αποκλιμάκωση.



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η κατάργηση του κατ επίφαση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που επιβάλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για την Διοικητιή και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ
.Οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι έλεγχοι σκοπιμότητας των αποφάσεων τους.



Η επεξεργασία σχεδίων τοπικής αναπτύξης με προτεραιοτητα το κοινωνικό όφελος και όχι ανταγωνιστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου.


Βασικοί άξονες της παραπάνω κατεύθυνσης είναι,
η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου ,της κατοικίας και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς,
η προώθηση κοινωνικής πολιτικής ,
η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού,
η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ,
η ένταξη των μεταναστών.




Η μετατροπή των αναγκαίων δημοσίων κοινωνικών αγαθών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθωπίας. Το κοινωνικό κράτος κατεδαφίζεται όχι μόνο στους τομείς του ασφαλιστικού της υγείας και της παιδείας αλλά και στους τομείς που χειρίζεται η αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βρέθει δίπλα στα άτομα που έχασαν η κινδυνεύουν να χάσουν τη δούλεια τους, στα άτομα που αντιμετοπίζουν δυσκολίες στην ένταξη η στην επανένταξη στην αγορά εργασίας , στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμου και στα ατομα που ανηκουν σε ευαλωτες κοινωνικές ομάδες.


Η αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιάκων τομέων, απορρίματα, νερό, ενέργεια κοινωνικές υπηρεσίες. Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτού της χώρας.

Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που απόδιδει τα 3/5 των εδρων στον συνδιασμό που πλειοψήφισε αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευσει και θα πρεπει ν αντικατασταθεί από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α.




ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελουν θεμελιώδες γνώρισμα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόστατο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας .Οι ίδιοι συμεριλαμβάνουν και τις λαϊκες συνελέυσεις, τον συμμετοχικό προυπολογισμό και τα τοπικά δημοψηφίσματα .


για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση πρέπει να προηγείται η μεταφορά των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων.




Συμπερασματικά θα πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης –πράγμα που βέβαια σημαίνει την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον Καλλικράτη.


Β. Σήμερα οι φορείς και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται :
  • Να συγκρουστούν με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Να υπερασπιστούν την κοινωνία απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή και να διασφαλίσουν τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο χώρο από τη fast track εκποίηση, όπως αυτή μεθοδεύεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τις απαράδεκτες παρεμβάσεις και «δήθεν αναπτυξιακές συμβουλές» ισχυρών παραγόντων της Γερμανικής Κυβέρνησης και της Ε.Ε.
  • Να ασκήσουν και να υπερασπιστούν με κάθε μέσο το αυτοδιοικητικό κεκτημένο και τα συνταγματικά δικαιώματα της Τ.Α. που παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.) και περιστέλλονται διαρκώς.
  • Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
  • Η διαχείριση απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων μέσα από ένα εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, κοινωνικό έλεγχο και δημόσιο χαρακτήρα, με προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή αλλά και τη μείωση των δαπανών προς όφελος των πολιτών.
  • Η διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων και της αντικειμενικής και αναλογικής κατανομής τους, σε μια πορεία αύξησης και σύγκλισης τους με το μέσο όρο της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ.
  • Η κατάρτιση διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με κύριες κατευθύνσεις την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής και την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων.
  • Η διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας..
  • Η θεσμοθέτηση διαδικασιών συμμετοχής και συναπόφασης με τους πολίτες στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Μια τέτοια προγραμματική πλειοψηφία μπορεί να ανοίξει μια ουσιαστική δημοκρατική συζήτηση στους θεσμούς και στην κοινωνία για ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης, την ουσιαστική αποκέντρωση, με συμμετοχικό προϋπολογισμό και δομές αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας


Στο πλαίσιο αυτό οι αγώνες που διεξάγονται σήμερα στην ΕΛΛΑΔΑ και η προσπάθεια να οικοδομηθεί κοινό μέτωπο αντιμνημονιακών αιρετών, εργαζομένων και δημοτών αποκτούν τεράστια σημασία. Μέσα από τις κινητοποιήσεις αυτές, την επέκταση και ενίσχυσή τους, ανατρέπονται κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την αναγκαία ανατροπή τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στης κεντρικής μνημονιακής Κυβέρνησης.


Σας ευχαριστώ."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου