Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ρέμα Πικροδάφνης: αντιδρούν οι πολίτες στην οριοθέτηση

Δεκατέσσερις πολίτες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη διευθέτηση τμήματος του ρέματος της Πικροδάφνης έκτασης 200 μέτρων (από την Μαρίνου Αντύπα έως και την Βουλιαγμένη), το οποίο επιγράφεται: Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων και οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης.

Σε αυτό το τμήμα που δεν έχει ακόμα τσιμεντοποιηθεί, συγκεκριμένα σχεδιάζεται να τοποθετηθούν πέτρες με μεταλλική επένδυση στο μήκος του τμήματος που θα προκαλέσουν προβλήματα στη φυσική κοίτη του ρέματος.

Σκοπός υποτίθεται του έργου είναι η στήριξη των πρανών και των τμημάτων που έχουν πάθει καθίζηση. Η διευθέτηση που προωθείται με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν χρειαζόταν, αντίθετα μπορούσε το πρόβλημα που υπάρχει, να επιλυθεί με μια λύση πολύ πιο ήπια και φιλική προς το περιβάλλον.

Οι λόγοι στους οποίους βασίζεται η Αίτηση Ακύρωσης των προσφυγόντων πολιτών είναι τρεις: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι εντελώς αναρμόδια να αποφασίσει τόσο για την διευθέτηση (δηλαδή τα τεχνικά έργα) όσο και την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης. Μέχρι τώρα και σύμφωνα με Νομολογία του ΣΤΕ οι οριοθετήσεις ρεμάτων γίνονταν με Προεδρικό Διάταγμα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Αποκεντρωμένης σφαιρική εκτίμηση των επιπτώσεων του όλου έργου και τρίτον ότι δεν υπάρχει σωστή εκτίμηση των υδρολογικών μελετών και γεωτεχνικών δεδομένων που θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά το σύνολο του ρέματος.

Η Αίτηση Ακύρωσης επισυνάπτεται ολόκληρη

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου