Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο πύργος του Μπέλκα

γράφει ο Νώντας Παντούλας


Ξεφυλλίζοντας το πολύ ωραίο και γλαφυρό βιβλίο του Γήση Παπαγεωργίου «Ελλάς χάσαμε 2» που αναφέρεται στη βασιλεία του Γεωργίου του Α΄ αλίευσα το εξής.


Στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου που τότε την έλεγαν Χασάνι, το τοπωνύμιο ακούγεται ακόμη αλλά σπάνια, υπήρχε μέσα στην ερημιά ένα κτήμα και ένας πύργος τούρκικος που το 1875 ήταν ιδιοκτησία κάποιου Μπέλκα.
 

Σύμφωνα με το συγγραφέα πάντοτε, ο Μπέλκας κάποια μέρα δέχτηκε την απρόσμενη επίσκεψη κάποιου καλοντυμένου και κομψευόμενου κυρίου ο οποίος ζήτησε να αγοράσει και το κτήμα και τον πύργο. Δε φαινόταν να έχει οικονομικό πρόβλημα και δεν παζάρεψε καθόλου την τιμή. Όπως ήταν φυσικό ο Μπέλκας συμφώνησε να πουλήσει το κτήμα και τον πύργο τα οποία άλλαξαν χέρια.

Ο νέος ιδιοκτήτης αδιαφόρησε εντελώς για το κτήμα ενώ αντίθετα φρόντισε τον πύργο, ο οποίος είχε τρεις κρεβατοκάμαρες, τον ανακαίνισε και τον επίπλωσε με κάθε πολυτέλεια. Προφανώς τον ήθελε για τις ερωτοδουλειές του και για το λόγο αυτό δεν αποκάλυψε ποτέ το όνομά του. Στα συμβόλαια μάλιστα υπέγραψε ως «Νο 1».

Ο συγγραφέας εδώ υπονοεί ότι επρόκειτο για το Βασιλιά Γεώργιο τον Α΄ που επιζητούσε να μη δίνει στόχο στα αδιάκριτα βλέμματα της μικρής τότε Αθήνας και που ήταν γνωστός για τα ερωτικά παραπατήματά του.


Πού ακριβώς βρισκόταν ο πύργος αυτός δε γνωρίζω. Ίσως κάποιος παλιότερος να μας διαφωτίσει περισσότερο.


Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου