Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το άσυλο και οι Υπατίες μας τελείωσαν...


Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά στην πλατεία Συντάγματος υπάρχει «είδηση». Και σας το λέω γιατί μάλλον δεν την πήρε είδηση το τηλεοπτικό σας μάτι. Είναι αρκετά σιωπηλοί για να τους ακούσετε. Είναι μικροί για να τους δείτε. Άσε που είναι και «λαθρομετανάστες» για να τους χωρέσει ο πολύτιμος χρόνος σας.

Είναι αυτοί που δεν θαλασσοπνίγηκαν στα Φαρμακονήσια. Είναι ό,τι περίσσεψε από τις «σκούπες». Αόρατοι θαρρείς και περιττοί. Παραφωνία στο ντεκόρ και λεκές στην αισθητική των ημερών που έρχονται. "Μαζέψτε τους" θα φωνάξουν οι καταστηματάρχες. "Πάρτε τους από μπροστά μας" θα παραπονεθούν στη ρεσεψιόν οι ένοικοι των πολυτελών ξενοδοχείων. Κάντε τους κάτι τέλος πάντων.

Σε τελευταία ανάλυση, κρύψτε τους. Βάλτε τους κάπου να μη φαίνονται. Κάντε έστω την ανάγκη φιλανθρωπία και στριμώξτε τους κάπου να μην τους βλέπουμε να ξεπαγιάζουν με τα παιδιά τους μπρος στα μάτια μας. Δεν τους θέλουμε στις μαρμάρινες πλατείες μας. Δεν μας χωράνε. Δεν τους χωράμε. Είμαστε πλήρεις.

Όπως πλήρεις είμαστε και από λέξεις. Ανθρωπιά, φιλανθρωπία, συμπαράσταση, ελεημοσύνη, αλληλεγγύη. Αλλά μέχρι εκεί. Η λέξη αξιοπρέπεια αγνοείται κάπου στον πάτο του Αιγαίου και στον πάτο της τσέπης μας μαζί με κάτι κέρματα. Μαζί με κάτι ψιλά.

Και στα ψιλά γράμματα και κάτι λέξεις όπως το άσυλο. Το άσυλο μας τελείωσε, όπως τελείωσαν και οι Υπατίες. Λυπούμαστε, αλλά είμαστε πλήρεις. Το μόνο που μας περισσεύει είναι λίγες λέξεις συμπόνοιας και ένα προσωρινό κατάλυμα. Ίσα που να βγουν οι μέρες οι χρονιάρες που έρχονται και μετά έχει ο θεός.

Ίσως αδειάσουν θέσεις και στις Αμυγδαλέζες μας. Ίσως βρεθεί και ένα εισιτήριο με χορηγία και δίχως επιστροφή. Γιατί εδώ, είπαμε, είμαστε πλήρεις. Δεν μας φτάνουν τα δικά μας, θα 'ρθείτε κι εσείς τώρα να ζητήσετε μερίδιο από τη φτώχεια μας; Ό,τι θέσεις είχαμε και σε κάτι φραουλοχώραφα τις δώσαμε στους προηγούμενους.

Τώρα μαθαίνω πως μαζεύουμε και υπογραφές για σας στο Διαδίκτυο. Να πιέσουμε λέει τη Δούρου να δείξει την ανθρωπιά της και να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Το λες και μαύρο χιούμορ αυτό, για να μην πω και τίποτα πιο βαρύ. Κι από την άλλη, τα παπαγαλάκια της Συγγρού να τζογάρουν ρατσισμό και ξενοφοβία σε ουδέτερο γήπεδο αρκεί να μην ακουστεί η λέξη άσυλο. Στη Δούρου λοιπόν το μπαλάκι και καλά Χριστούγεννα, πατριώτες.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου