Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ασκήσεις επί χάρτου Μανιάτη - Πατούλη για την ανακύκλωση

γράφει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη


Την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης αφαιρεί με το νομοσχέδιο "Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων" από τις περιφερειακές αρχές την αρμοδιότητα σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλώνει διαθέσιμος να κάνει ασκήσεις επί χάρτου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για το θέμα της ανακύκλωσης, αποφασίζοντας να δώσει παράταση 10 ημερών στη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και αντιπροσωπεία του αυτοδιοικητικού οργάνου, οι δυο πλευρές συναποφάσισαν ακόμη και σύσταση πενταμελούς επιτροπής.

Αντικείμενό της, να εκπονήσει έως τις 8 Δεκεμβρίου επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, παρ' ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για ένα τέτοιο σχεδιασμό. Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Τριάντη, δύο συμβούλους του υπουργού Περιβάλλοντος και δύο εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.

Οι Γ. Μανιάτης και Γ. Πατούλης συμφώνησαν ότι "το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των τεσσάρων ρευμάτων χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας καθώς και η συλλογή τους δεν θα βαρύνουν τους δήμους, αλλά τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ)". Η δε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος "έταξε" "η εφαρμογή του προγράμματος για την ανακύκλωση να ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και να ολοκληρωθεί έως το 2020".

Κατά τα λοιπά, στις 2 Δεκεμβρίου το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα ανακοινώσει το ύψος των εφάπαξ και των ημερήσιων προστίμων, έως ότου κλείσουν όλες οι χωματερές και αποκατασταθούν οι ανενεργές.
 
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου