Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πεζοδρομούσαν την Πανεπιστημίου και αναμόρφωναν τη Φαληρική Ακτή χωρίς δεκάρα

γράφει η Λούλη Σταυρογιάννη

Ο καιροσκοπισμός και η ατέλειωτη μικροπολιτική των συγκυβερνώντων αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο στην περίπτωση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, όπως και της διαμόρφωσης της Φαληρικής ακτής, την οποία η ολυμπιακή περιπέτεια του 2004 φόρτωσε με πανάκριβα έργα μιας χρήσης, χωρίς να περισσέψει κάτι για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα του Μοσχάτου και χαμηλών περιοχών της Καλλιθέας.

Ενώ το ΥΠΕΚΑ πριν από τέσσερα χρόνια είχε παραγγείλει σε ιδιώτες, στο ίδρυμα Ωνάση και σε αυτό του Νιάρχου, τα σχέδια και τις μελέτες, που κατά τις εκδηλώσεις παρουσίασής τους παρήλασε κατά καιρούς σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, τώρα αποκαλύπτεται πως δεν είχε διασφαλιστεί δεκάρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Οι διαφορετικοί υπουργοί Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ έταζαν υλοποίηση μέσω χρηματοδότησης από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός από το ΠΕΠ Αττικής.


Εν καιρώ

Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, ο οποίος αρνήθηκε ως φαίνεται να διαβάσει προηγούμενες ανακοινώσεις συναδέλφων του, τα δύο έργα ουδέποτε εντάχθηκαν σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Περιλήφθηκαν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη" με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "εξέφρασε επιφυλάξεις".

Κατά τους ισχυρισμούς του, για να προχωρήσει το πρόγραμμα προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ και να εγκριθεί ως το τέλος του έτους, επιλέχθηκε να μείνει πίσω "το λιγότερο του 10%" απ' αυτό. Για το τι προηγήθηκε, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες.

Κάποιες αναφέρουν πως το mail που έφτασε την Πέμπτη από την Κομισιόν δεν συνοδεύεται από επαρκή αιτιολόγηση για την αφαίρεση των δύο έργων. Άλλες επιμένουν πως από τον Ιούλιο, οπότε κατατέθηκε το νέο πρόγραμμα, είχαν εκφραστεί παρατηρήσεις και ενστάσεις με το σκεπτικό πως αυτά δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν προτεραιότητας, έναντι των επεκτάσεων του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και της ενίσχυσης του Σιδηροδρόμου.

Πόσο μάλλον όταν το νέο πρόγραμμα παρουσιάζει ήδη υπερδέσμευση κατά 35%. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως η Ε.Ε δεν απέρριψε τίποτα, εγκρίνεται το νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα "γι' αυτά συνεχίζουμε τις μελέτες, ολοκληρώνουμε τους φακέλους, ώστε να επανέλθουμε σε συζητήσεις με την Επιτροπή. Έτσι, πιστεύουμε ότι τελικά θα πείσουμε, τόσο για τη βιωσιμότητα, όσο και για την αναπτυξιακή αξία των έργων αυτών για τον τουρισμό, αλλά και για την περιβαλλοντική βελτίωση της ζωής στην πρωτεύουσα".
 
Αναρμόδιες... εξαγγελίες

Στον δεκάρικο που απήγγειλε για να αποδείξει πόσο νοιάζεται "για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,5 εκατ. ανθρώπων", εξήγγειλε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Φαληρικό Δέλτα από σήμερα. Μόνο που και πάλι πιάστηκε αδιάβαστος. Αφενός για να δημοπρατηθούν τα όποια έργα σε προσχωσιγενή περιοχή απαιτούνται επικαιροποιημένες οριστικές μελέτες και η κατασκευή τους προϋποθέτει ένταξη σε ένα συνολικό σχέδιο για τον μετριασμό των επιπτώσεων από πλημμύρες, αφετέρου τα έργα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Και η νέα περιφερειακή αρχή, η "Δύναμη Ζωής", στο αναμορφωμένο ΠΕΠ Αττικής 2014 -2020, που έχει υποβάλει προς έγκριση στην Ε.Ε., "αυτονομεί" τα αντιπλημμυρικά έργα της Φαληρικής ακτής με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 53 εκατ. ευρώ από το σχέδιο διαμόρφωσης που έχει εξαγγελθεί από ΣΕΦ έως την Εσπλανάδα.

Αυτό περιελάμβανε τρία έργα: το συγκοινωνιακό / αντιπλημμυρικό (προϋπ. 120 εκατ. ευρώ), έργα διαμόρφωσης και δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου (προϋπ. 140 εκατ. ευρώ) και τα λιμενικά έργα (προϋπ. 14 εκατ. ευρώ). Με χωριστό διαγωνισμό προωθείται η μετατροπή του γηπέδου Τάε Κβον Ντο σε συνεδριακό κέντρο.

Για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ, όταν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, στις 12 Φεβρουαρίου φέτος, είχε υπογράψει τους περιβαλλοντικούς όρους, έδωσε συνολικό προϋπολογισμό 80,5 εκατ. ευρώ (40 από ΕΠΠΕΡΑΑ,
40,5 από ΠΕΠ), προϋπολογισμός που είχε θεωρηθεί υποκοστολογημένος.

Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του 2015 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Μετά την εκδίκαση της προσφυγής 33 πολιτών κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με βασικό επιχείρημα την έλλειψη στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει γίνει διάσκεψη του δικαστηρίου. Κατά πληροφορίες, οι λόγοι ακύρωσης γίνονται δεκτοί.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου