Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Επίκαιρη επερώτηση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη διάλυση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

«Ο προϋπολογισμός που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση είναι για την εκπαίδευση ο χειρότερος όλων των προηγούμενων ετών» τονίζουν δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας επισημαίνοντας ότι «στα αριθμητικά στοιχεία που καταγράφονται αποτυπώνεται η απόλυτη διάλυση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Οι 15 βουλευτές τονίζουν ότι το 2,5% του ΑΕΠ που διατίθεται για την Παιδεία αποτελεί το μισό του μέσου όρου της Ε.Ε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν έντονη κριτική στο λεγόμενο «Νέο Λύκειο» και το εξεταστικοκεντρικό σύστημα που καθιερώνει, ιδιαίτερα την Τράπεζα Θεμάτων που είχε αποτέλεσμα χιλιάδες μετεξεταστέους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στο 40% του συνόλου.

Οι 15 βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «ενώ προβλέπονται μια σειρά μέτρα που καθιστούν δυσκολότερη την προαγωγή στο Λύκειο, δεν υπάρχει πρόνοια για αντίστοιχα μέτρα ουσιαστικής υποστήριξης των παιδιών που συναντούν δυσκολίες σε αυτή τη διαδικασία» και σημειώνουν πως «είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στην άμισθη μαθητεία».

Σχετικά με την προσχολική αγωγή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν ότι η υποστελέχωση των ολοήμερων νηπιαγωγείων θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του θεσμού, ενώ σχολιάζουν ότι «τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κτήρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων» τονίζοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των νηπίων.

Οι 15 βουλευτές επικρίνουν ως μια «πρόχειρη» και «ατεκμηρίωτη πρόταση» το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για το δημοτικό σχολείο εκτιμώντας ότι οι στόχοι του νομοσχεδίου αυτού δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς περιορισμό του «τεράστιου και αντιπαιδαγωγικού όγκου της διδακτέας ύλης» και χωρίς προσλήψεις ικανού αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ αναρωτιούνται αν ισχύει η εξαγγελία του υπουργείου για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
 
Αποτέλεσμα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής ο υποσιτισμός μαθητών

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον υποσιτισμό μεγάλου αριθμού μαθητών μιλώντας για «αποτέλεσμα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής» που αναδεικνύει τις ταξικές διαφορές μεταξύ των μαθητών, ενώ επισημαίνουν ότι οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Για το ζήτημα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης οι 15 βουλευτές υπενθυμίζουν ότι με νόμο του Ιούλιο του 2013 η κυβέρνηση κατήργησε ξαφνικά το 40% των ειδικοτήτων οδηγώντας χιλιάδες καθηγητές στη διαθεσιμότητα, τη στιγμή που οι ειδικότητες αυτές ήταν υψηλής προτίμησης για τους μαθητές.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης στην εκπαίδευση θεωρώντας την ως «τμήμα μιας πολιτικής με κατεύθυνση την αντιδραστική μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης και την εμπέδωση κλίματος ανταγωνισμού».

Άλλα θέματα που θίγουν οι 15 βουλευτές στην επίκαιρη επερώτηση είναι η δραματική συρρίκνωση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο, η αποτυχία εφαρμογής «σύγχρονης και ολοκληρωμένη διαπολιτισμικής εκπαίδευσης», το καίριο πλήγμα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των αποδήμων λόγων των μνημονιακών περικοπών, αλλά και την κατάσταση της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, που παραμένει «υποβαθμισμένη κι αναχρονιστική».
 
Υπολειτουργία των σχολικών μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν τη σημαντική μείωση των πιστώσεων για εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στην Ειδική Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των σχολικών μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης και των τμημάτων ένταξης. Οι 15 βουλευτές τονίζουν και την εργασιακή παράμετρο της πολιτικής της συγκυβέρνησης στην εκπαίδευση, όπως την κατάργηση όλων των νομοθετικών εγγυήσεων που ρύθμιζαν την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών σχολείων και τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά και την παραμονή χιλιάδων εκπαιδευτικών στη διαθεσιμότητα.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν τη «χωρίς κανένα παιδαγωγικό σχεδιασμό» κυβερνητική πρακτική που θέτει «στην κλίνη του Προκρούστη» το ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «αναλόγως με το πού κρίνει το υπουργείο ότι έχει 'πλεόνασμα» εκπαιδευτικών'».

Την επερώτηση συνυπογράφουν οι Τ. Κουράκης, Π. Κουρουμπλής, Θ. Φωτίου, Π. Δριτσέλη, Τζ. Βαμβακά, Γ. Πάντζας, Αϊχ. Καρά Γιουσούφ, Χρ. Μαντάς, Γ. Αμανατίδης, Αλ. Μεϊκόπουλος, Μ. Κανελλοπούλου, Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, Απ. Αλεξόπουλος, Β. Κατριβάνου και Φ. Κούβελα.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου