Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΔΝΤ: «Υψηλός» !!! ο κατώτατος των 586 ευρώ

Νέα "βόμβα" από το ΔΝΤ που θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, και μάλιστα ότι αυτός "αυξήθηκε" ως ποσοστό του μέσου μισθού, ενώ καλεί την Ελλάδα να μειώσει το επίδομα ανεργίας, επίσης ως πολύ υψηλό.

Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά έχει υποχωρήσει ραγδαία τα τρία τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση θα φροντίσει να έλθει στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ. Ήδη από την 1/1/2015 οι συνταξιούχοι θα έχουν την πρώτη γεύση μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η έκθεση αναφέρει: "Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία".

"H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση" σημειώνεται.

Επίσης, οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι ο μισθός των χαμηλά ειδικευόμενων δεν πρέπει να "πλησιάζει πολύ" το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων.

Σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ, δηλαδή αποτελεί το 57% του μέσου μισθού.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι το ποσοστό εργαζομένων που δουλεύει υπό καθεστώς προσωρινής απασχόλησης είναι μικρότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Υπογραμμίζουν δε πως το υψηλότερο κόστος εργασίας (όπως αυτό προκύπτει και από την αύξηση του κατώτερου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό) σχετίζεται με υψηλότερη ανεργία, ειδικά στους νέους.

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, η έκθεση σημειώνει ότι τα υψηλά επιδόματα μειώνουν τη θέληση για αναζήτηση εργασίας ή την αποδοχή θέσεων εργασίας.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου