Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΣΥ μπορείς να τους στείλεις στη Χάγη!

ρεπορτάζ - συνεντεύξεις Ελένη Ρούσια 


Στην Ελλάδα του μνημονίου τελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι υπεύθυνοι πρέπει να τεθούν ενώπιον των ποινικών τους ευθυνών.

Αυτό τονίζεται στη μήνυση που κατέθεσε από το 2012 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η Γερμανίδα ακτιβίστρια Sarah Luzia Hassel - Reusing, στρεφόμενη κατά όσων, Ελλήνων πολιτικών, τρόικας και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ασκούν πολιτικές που επιφέρουν "από πρόθεση συστηματική και ευρείας κλίμακας βλάβη στην υγεία του πληθυσμού".
 
Τη μήνυση της Γερμανίδας ακτιβίστριας στηρίζει έμπρακτα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, ζητώντας από τους πολίτες να πάψουν να είναι αριθμοί σε πίνακες ερευνών και να μιλήσουν για όσα έζησαν και ζουν στην Ελλάδα της κρίσης.

Σκοπός της προσπάθειας, να συγκεντρωθούν μαρτυρίες που θα σταλούν στη Χάγη και θα υποστηρίξουν με στοιχεία τη μήνυση, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.

Μέσα από ένα ερωτηματολόγιο 15 ερωτήσεων, οι πολίτες καλούνται να περιγράψουν πώς άλλαξε η ζωή τους από το 2010 και μετά. Τα όσα καταθέτουν οι πολίτες καθώς και τα στοιχεία τους καλύπτονται από απόρρητο, ενώ θα γνωστοποιηθούν μόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από τον Δεκέμβριο 2011 που λειτουργεί, οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού έχουν περιθάλψει χιλιάδες άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους ασθενείς. Παρ' ότι έχει μείνει πιστό στις βασικές αρχές του (να μη δέχεται χρηματικές δωρεές, διαφημίσεις και κομματικές εμπλοκές), έχει αποτύχει στον πρωταρχικό του στόχο: Να παύσει τη λειτουργία του γιατί όλοι οι ασθενείς του θα έχουν -επί της ουσίας και όχι τύποις- πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Γ. Κατρούγκαλος: Το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης να τίθεται και στη νομική του διάσταση

"Είναι μεγάλη η πολιτική σημασία της προσφυγής, ακόμα κι αν οι πιθανότητες να γίνει δεκτή δεν είναι πολλές εν όψει της νομολογίας και της δικονομίας του δικαστηρίου. Είναι σημαντικό το μείζον θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης να τίθεται και στη νομική του διάσταση", εξήγησε στην "Αυγή" της Κυριακής ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.

Πράξη αντίστασης η καταγγελία

"Ο ασθενής που θέλει να καταθέσει τη μαρτυρία του μας παίρνει τηλέφωνο στο 210 9631950 (τηλ. του ΜΚΙΕ) κι αφήνει στη γραμματεία το τηλέφωνό του και το ονοματεπώνυμό του, λέγοντας ότι είναι για τη μήνυση στη Χάγη. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις συνεντεύξεις τον καλεί και κλείνεται το ραντεβού.

Αν είναι από επαρχία στο τηλέφωνο ζητάμε ένα e-mail, ώστε να του αποσταλεί το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά κι όταν το ολοκληρώσει, μας στο στέλνει υπογεγραμμένο με fax που θα του υποδείξουμε", εξηγεί στην "Αυγή" της Κυριακής εθελόντρια από την "Ομάδα της Χάγης", όπως ονομάζουν την υπεύθυνη ομάδα για τη συγκέντρωση μαρτυριών, που δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το όνομά της, τα στοιχεία της ωστόσο είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

"Αυτό που θέλουμε από τον πολίτη είναι να μας εκφράσει όσο γίνεται το πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος και η οικογένειά του από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Το ερωτηματολόγιο το κάνει πιο εύκολο γιατί επικεντρωνόμαστε στην ουσία που χρειάζεται για τη μήνυση" αναφέρει, επισημαίνοντας πως "όποιος καταθέτει τη μαρτυρία του νιώθει ότι αντιστέκεται με κάποιον τρόπο, αρνείται την ήττα του και ελπίζει να δικαιωθεί. Η καταγγελία είναι μια πράξη αντίστασης και με αυτό τον τρόπο οι πολίτες που έχουν υποστεί στη ζωή τους τις τραγικές συνέπειες από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών αντιστέκονται, προσδοκώντας ταυτόχρονα και τη δικαίωσή τους".

 
Χρήστος Σιδέρης, εθελοντής του ΜΚΙΕ:

Οι μαρτυρίες θα συμβάλλουν στην απόδοση Δικαιοσύνης
Κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή στο εγχείρημα της Χάγης απευθύνει ο Χρήστος Σιδέρης, εθελοντής της ομάδας επικοινωνίας του ΜΚΙΕ, επισημαίνοντας πως ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από την απόδοση Δικαιοσύνης.
 
* Ποιοι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς για να καταθέσουν τη μαρτυρία τους;
Οποιοσδήποτε έχει πληγεί από την κρίση. Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, μειώθηκε ραγδαία το εισόδημά τους (μισθοί και συντάξεις), ζουν ή έζησαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, αδυνατούν να σιτιστούν σωστά οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις, έχουν χάσει συγγενή τους από αυτοκτονία, έχουν συγγενή που έχασε τη ζωή του γιατί ήταν ανασφάλιστος. Τέλος, μπορούν να καταθέσουν και γιατροί οι οποίοι περιθάλπουν πολίτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση (ανασφάλιστους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχος, γονείς που υποσιτίζονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους).

 
* Με ποιο σκεπτικό συντάχθηκε το ερωτηματολόγιο και τι περιλαμβάνει;
Το ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί έτσι ώστε να βοηθήσει έναν πολίτη να καταθέσει τα όσα έχει βιώσει ο ίδιος ή, στην περίπτωση γιατρών, τα όσα έχουν βιώσει οι ασθενείς που έχουν περιθάλψει. Οι ερωτήσεις επικεντρώνονται στις συνέπειες που έχει η οικονομική κρίση στη ζωή του μάρτυρα, το τι ακριβώς έχει βιώσει και που αποδίδει αυτές τις συνέπειες. Προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν γίνεται πιο σφαιρικά τις συνέπειες, περιλαμβάνοντας και τις ψυχολογικές επιπτώσεις -που είναι μεγάλες- στους ίδιους αλλά και στις οικογένειές τους.
 
* Η είδηση της συλλογής μαρτυριών για τη Χάγη είναι σχεδόν αποκλεισμένη από τα μέσα "ευρείας κατανάλωσης". Πιστεύετε πως αυτό δείχνει ένα φόβο ότι η προσπάθεια μπορεί να έχει επιτυχή έκβαση;
Το ότι φοβούνται οποιοδήποτε μαζικό κίνημα αυτό είναι γεγονός. Έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας προς την προάσπιση ασθενών μας που έχουν ανάγκη αλλά και πιο ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής των πολιτικών που εφαρμόζονται - μέσω διαφόρων μέσων, όπως η μαζική αποστολή μηνυμάτων αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία με υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά και του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία εμπίπτει και η στήριξή μας στη συγκεκριμένη μήνυση που έχει γίνει στη Χάγη. Οπότε ναι, η στήριξη που προσφέρουμε σίγουρα προκαλεί φόβο στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο διοικητικό προσωπικό που εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές στο ΕΣΥ. Να μην ξεχνάμε ότι η μήνυση αυτή αποτελεί μόνο ένα μέρος της συστηματικής καταγραφής που κάνουμε, αφού λειτουργούμε και Παρατηρητήριο Υγείας από το καλοκαίρι του 2013, όπου καταγράφουμε όλες τις επιβεβαιωμένες ειδήσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία αλλά και επώνυμες καταγγελίες. Έχουμε επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα παλέψουμε μέχρι να λογοδοτήσουν όλοι όσοι έχουν συνεισφέρει στην εφαρμογή γενοκτόνων πολιτικών στο ΕΣΥ. Εκτός του ότι μας αγνοούν τα συστημικά ΜΜΕ, υπάρχει και μια μερίδα που παραπληροφορεί, αφού προσπάθησαν να περάσουν την είδηση ως μια μήνυση που στρέφεται ενάντια της χώρας μας, κάτι που είναι αναληθές φυσικά.
 
* Υπάρχει και μία ιστορική διάσταση στο εγχείρημα; Πόσο σημαντικό είναι για τις επόμενες γενιές να καταγραφεί το τι ζήσαμε;
Είναι ουσιώδες να καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά εξαθλιώνουν τους πολίτες, όπως και είναι ουσιώδες να καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιστεκόμαστε σε αυτή την εξαθλίωση, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας αλλά και παράλληλα παλεύοντας για την ολική ανατροπή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών. Οι μαρτυρίες αυτές θα στοιχειώσουν όλους εκείνους που αφήνουν έναν ολόκληρο λαό να αργοπεθαίνει.
 
* Πόσο δυνατόν είναι να "ανοίξει" η προσπάθεια συγκέντρωσης μαρτυριών και προς άλλους φορείς / δομές που μάχονται για ευάλωτες ομάδες;
Κάθε φορέας, οργάνωση, δομή ή και μεμονωμένος πολίτης που πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει προς το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας και θα τον καθοδηγήσουμε για το πώς μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Όσο περισσότεροι βοηθήσουμε, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την απόδοση Δικαιοσύνης.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου