Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Φόρος για το Μετρό;

γράφει ο Νώντας Παντούλας

Δημοσιεύτηκε στον τύπο και στα άλλα μέσα ότι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το μετρό θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την επιβολή ενός νέου φόρου που θα
επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά στους νέους σταθμούς.

Το σκεπτικό είναι ότι θα ανέβει η αξία των ακινήτων που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς και είναι λογικό και ηθικό οι ιδιοκτήτες τους που θα επωφεληθούν να συνεισφέρουν στα έξοδα.

Το θέμα αφορά και την περιοχή του δήμου μας στην οποία βρίσκονται δύο σταθμοί (Ελληνικό και Αργυρούπολη) και ένας κοντά (Άλιμος). Αν επιβληθεί αυτός ο φόρος ή όπως αλλιώς θέλουν να τον ονομάσουν και έχει αναδρομική ισχύ για τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς, θα πλήξει μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής μας άμεσα ή έμμεσα. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο προτεινόμενος αυτός φόρος είναι άδικος, παράλογος και επικίνδυνος.

Είναι άδικος και παράλογος γιατί η ύπαρξη σε κοντινή απόσταση σταθμού μετρό ανεβάζει την αξία των ακινήτων, άρα και τις αντικειμενικές αξίες και συνεπώς τον επιβαλλόμενο και εισπραττόμενο ΕΝΦΙΑ. Αυξάνει ακόμη το φόρο μεταβίβασης. Σε μια εποχή που τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί με υψηλούς και παράλογους φόρους, ένας ακόμη φόρος θα έκανε το βαρύ αβάσταχτο.

Επιπλέον θα αυξηθούν και τα ενοίκια στις περιοχές αυτές και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη. Το κράτος λοιπόν εισπράττει ήδη αυξημένους τρεις φόρους, ΕΝΦΙΑ, μεταβίβασης και εισοδήματος. Στα κρατικά έσοδα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ γιατί το αυξημένο κόστος των ενοικίων των καταστημάτων θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση.

Όμως ο προτεινόμενος φόρος είναι και επικίνδυνος, γιατί συνεχίζει τη δοκιμασμένη πρακτική των διοδίων, όπου ο χρήστης (προ)πληρώνει το έργο, ενώ ο επιχειρηματίας κάνει μπίζνες με τα λεφτά των άλλων. Δεν πάει να φωνάζουμε για το κόστος των διοδίων; Βάζουν κι άλλα. Αυτή η πρακτική είναι μια φιλελεύθερη πρακτική που μιλάει για λιγότερο κράτος παντού. Και λένε «γιατί να πληρώνει το Μετρό της Αθήνας ο κάτοικος του Αη Στράτη που δεν το χρησιμοποιεί»; Το ίδιο λένε για τα πανεπιστήμια που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, για τα νοσοκομεία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Οι εργολάβοι που βασιλεύουν στα δημόσια έργα θέλουν να συνεχίσουν να πλουτίζουν και αν δεν έχει το κράτος χρήματα να τους δώσει, θα τα πάρουν από όπου βρουν, από σένα κι από μένα.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου