Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη η δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πολιτών» για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  του «Δικτύου Πολιτών»:

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη, η δημόσια συζήτηση για το ρέμα της Πικροδάφνης που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης».

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τα 200 άτομα. Προβλήθηκε σχετική ταινία από την καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη το 2000, ενώ παράλληλα λειτούργησε Έκθεση Φωτογραφιών από το ρέμα και ντοκουμέντων.

Στην συζήτηση παρευρέθηκαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Αθηνών Χαρά Καφαντάρη και Φωτεινή Κούβελα, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καπάνταης, η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασιλική Λάσκαρη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Πατσαβός, Μαρία Νερούτσου και Ζωή Ράικου, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι από την Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, το Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο.

Η Βασιλική Μαρκογιάννη, περιβαλλοντολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ, έκανε εξαιρετικά εμπεριστατωμένη εισήγηση για τη σημερινή κατάσταση του ρέματος της Πικροδάφνης και των περιβαλλοντικών προοπτικών του ενώ παρουσίασε εκτενώς τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς σχετικά με την αντιμετώπιση των ρεμάτων. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Πάνο Τότσικα και τον Μάνο Θεοδωρακόπουλο για το ιστορικό των προσπαθειών καταστροφής του ρέματος, και των αντιστάσεων που εκδηλώθηκαν και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Τέλος η Μαριλένα Ιατρίδου παρουσίασε τους λόγους της προσφυγής στο ΣτΕ που κατατέθηκε στις 17.11.2014 από 14 μέλη του «Δικτύου Πολιτών».

Στην διαδικασία της δημόσιας συζήτησης παρενέβησαν αρκετοί κάτοικοι της παραρεμάτιας περιοχής στην Ηλιούπολη, θέτοντας το ζήτημα της επικείμενης κοπής δέντρων προκειμένου να περάσουν αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων υδάτων από την κεντρική περιοχή της Ηλιούπολης στο ρέμα της Πικροδάφνης. Ζήτησαν την συμπαράσταση των παρευρισκομένων και των εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, καταθέτοντας σχετικό σχέδιο αίτησης προς την Διεύθυνση Δασών για ανάκληση της έγκρισης υλοτομίας. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας είπαν ότι θα εξετάσουν άμεσα το θέμα αυτό, που δρομολογήθηκε από την απελθούσα Διοίκηση της Περιφέρειας, για να διαπιστώσουν πώς έχουν τα πράγματα και τι περιθώρια παρέμβασης υπάρχουν.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου