Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η λίστα των θυμάτων της γηπεδικής βίας μεγαλώνει...

γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Η νεκροκεφαλή της SS-Totenkopf"κοσμεί"
το σήμα του συνδέσμου οπαδών "Frente Atletico"
O αθλητισμός, σε διεθνές επίπεδο, πάσχει από ορισμένα διαρκή προβλήματα, στα οποία κάποιες φορές η κατάσταση "ξεφεύγει" και φτάνει στα άκρα. Ένα από αυτά είναι η βία των γηπέδων.

Η κακή αρχή έγινε με την τραγική δολοφονία οπαδού του Ερυθρού Αστέρα στην
Κωνσταντινούπολη από χούλιγκαν της Γαλατασαράι. Ο 25χρονος Μάρκο Ίβκοβιτς πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία, που προκάλεσαν αλλεπάλληλα χτυπήματα με μαχαίρι.

  Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, που δεν είχαν εισιτήριο, προσπάθησαν να μπουν στο "Αμπντί Ιπεκτσί" για να παρακολουθήσουν τον αγώνα μπάσκετ στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής αστυνομίας, αλλά και οπαδών της τουρκικής ομάδας, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του νεαρού Σέρβου...

Και την περασμένη Κυριακή ήρθε άλλο ένα θανατηφόρο περιστατικό για να προσθέσει ακόμα ένα όνομα στη μακάβρια λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την οπαδική βία στο ποδόσφαιρο. Νεκρός ο Φρανθίσκο Χοσέ Ρομέρο Ταμποάδα, 43 ετών, πατέρας δύο παιδιών, οπαδός της Λα Κορούνια Ντεπορτίβο, σ' ένα περιστατικό που πήγε τη μνήμη πολλών εδώ στην Ελλάδα λίγα χρόνια πίσω, στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου σε "ραντεβού θανάτου" με οπαδούς του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Λαυρίου, αλλά  και στην πρόσφατη δολοφονία του οπαδού του Εθνικού Κώστα Κατσούλη στο γήπεδο του Ηροδότου...

Ο Φρανθίσκο δολοφονήθηκε, πριν τον ρίξουν στο ποτάμι της Μαδρίτης, από χτυπήματα στο κεφάλι, που προκάλεσαν, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδούς της Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην ανεγκέφαλη αυτή "επίλυση διαφορών" χρησιμοποιήθηκαν "μέσα", όπως λοστοί, μπουκάλια και μαχαίρια, που σε συνδυασμό με την απουσία της αστυνομίας οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και σε δέκα τουλάχιστον τραυματισμούς.

Το τραγικό συμβάν προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των θεσμικών εκπροσώπων στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Τη Δευτέρα δόθηκε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Μιγκέλ Καρδενάλ και τον γραμματέα Ασφαλείας Φρανθίσκο Μαρτίνεθ, στην οποία προαναγγέλθηκε συντονισμός ανάμεσα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τη Λίγκα, που είναι η αρμόδια αρχή διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, για την ανάπτυξη ριζικών δράσεων απέναντι στον χουλιγκανισμό. Προτάθηκε η ιδέα να κλείσουν οι εξέδρες των φανατικών, όπως επίσης και να φτιαχτεί λίστα ονομάτων χούλιγκαν, για τους οποίους θα προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου στα ισπανικά γήπεδα. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Χαβιέρ Τέμπας θεωρεί πως "αυτό ήταν το τέλος των ούλτρας στην Ισπανία".

Η ίδια η Ατλέτικο Μαδρίτης ανέλαβε δράση και δημιούργησε επιτροπή συλλογής πληροφοριών για τους συνδέσμους της. Οι Μαδριλένοι δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στα κρούσματα βίας από οπαδούς τους και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα σύνδεσμο φιλάθλων που χρησιμοποιεί το όνομα της ομάδας να υπερασπίζεται πολιτικές, ρατσιστικές ή ξενοφοβικές ιδέες. Η διοίκηση της Ατλέτικο Μαδρίτης, ως πρώτη κίνηση, αποφάσισε να αποβάλει από την εξέδρα του "Βιθέντε Καλνερον" για δύο χρόνια τον σύνδεσμο "Frente Atlético", αφού μέλη του σχετίζονται άμεσα με τα επεισόδια και τον θάνατο του Χαβιέ Ρομέρο. Οι επτά από τους δεκαπέντε άμεσα συλληφθέντες από την αστυνομία, προέρχονται από τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Την Τετάρτη το απόγευμα, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε και τρία αδέρφια σε περιοχή της Μαδρίτης με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία του οπαδού της Λα Κορούνια. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, έχουν σχέσεις με ακροδεξιές ομάδες, ενώ είναι γνωστή και η σύνδεση σημαντικής μερίδας των "Frente" με φασιστικές πεποιθήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της Λα Κορούνια θεωρούνται "ακροαριστεροί", κάτι που ενισχύει την άποψη πως πίσω από τα κίνητρα της θανατηφόρας συμπλοκής υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι...

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου