Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πρώτος αριστερός πρωθυπουργός σε γερμανικό κρατίδιο

Με οριακή πλειοψηφία το κοινοβούλιο της Θουριγγίας εξέλεξε τον Μπόντο Ράμελοφ της Linke πρωθυπουργό. Είναι η πρώτη φορά, μετά την πτώση του Τείχους, που κρατίδιο της Γερμανίας αποκτά πρωθυπουργό ο οποίος προέρχεται από την Αριστερά.

Με πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, το κοινοβούλιο της Θουριγγίας εξέλεξε τον Μπόντο Ράμελοφ της Linke πρωθυπουργό στη δεύτερη ψηφοφορία. Ο Ράμελοφ γίνεται έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός από την Αριστερά σε γερμανικό κρατίδιο.

Ο Ράμελοφ ορκίστηκε πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, παραλείποντας στον όρκο το συνηθισμένο «με τη βοήθεια του Θεού».

Μόλις στη δεύτερη πρόταση της ομιλίας του πάντως, τόνισε ότι θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είχαν ήδη καταλήξει σε συμφωνία συγκυβέρνησης. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που έρχεται διώχνει τους Χριστιανοδημοκράτες από τη διακυβέρνηση του κρατιδίου μετά από δεκαετίες.

Το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ράμελοφ είχε προκαλέσει ακόμα και παρέμβαση του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε «αναρωτηθεί» δημοσίως, αν μπορούν οι Γερμανοί να εμπιστευτούν την Linke για να κυβερνήσει.

Πηγή: www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου