Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι «Άθλοι» του Βρούτση…

του Βασίλη Αγγελόπουλου
 
Έκπληκτος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί για τις επιτυχίες που έχει καταγράψει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
 
Σύμφωνα με λεγόμενα του τελευταίου, ο κ. Μοσκοβισί εντυπωσιάστηκε από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας στη χώρα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε (είναι η πιο πρόσφατη καταγραφή) ανήλθε στο 25,7% και οι άνεργοι έφτασαν το 1.241.114 άτομα. Όταν ο κ. Βρούτσης ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή το... μακρινό Ιούνιο του 2012, η ανεργία ήταν 24,4% και οι άνεργοι έφταναν το 1.216.410 άτομα. Δηλαδή, επί ημερών Βρούτση η ανεργία έχει «τσιμπήσει» 1,7 ποσοστιαία μονάδα, ενώ σε απόλυτους αριθμούς έχουν προστεθεί άλλοι 24.704 άνεργοι.
 
Αναλύοντας περισσότερο τα νούμερα αυτά, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει (όχι άδικα), ότι σε σχέση με τους προκατόχους του, ο κ. Βρούτσης κατάφερε αν μη τι άλλο να μην ξεφύγει και άλλο το «τέρας» της ανεργίας. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να μιλάμε για εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις υπάρχει απόσταση.

Κατάφερε επίσης ο νυν υπουργός Εργασίας να περιορίσει την ανεργία των νέων (15 – 24 ετών) από το 55% που ήταν όταν ανέλαβε στο 49,8% σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι όμως επιτυχία να πανηγυρίζεις, επειδή συνεχίζουν ένας στου δύο νέοι να παραμένουν εκτός εργασίας; Είναι η θεωρία του μισοάδειου και του μισογεμάτου μπουκαλιού που ο καθένας το βλέπει όπως νομίζει...

Η στήλη, επειδή δεν θέλει να αδικεί την προσπάθεια που κάνει ο κ. Βρούτσης, οφείλει να επισημάνει την προσπάθεια που έχει καταβάλλει για να βάλει τάξη στο χαώδες ασφαλιστικό. Συστήματα όπως η «Εργάνη», η «Άρτεμις», ο «Ήλιος», ο «Άτλας» και ο «Περσέας», μόνο βοήθεια μπορούν να προσφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για να τακτοποιηθεί το ασφαλιστικό και να ξέρει το Κράτος τι πληρώνει και σε ποιους.

Όμως, αλήθεια, μπορεί να πείσει ολόκληρο Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι τα παραπάνω συστήματα, αποτέλεσμα δουλειάς υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, συνιστούν «μεταρρύθμιση»; Μάλλον αποτελούν αυτονόητες διαδικασίες που έγιναν χωρίς να χρειάζεται να απαιτηθούν από κανένα μνημόνιο. Αντίθετα, μεταρρύθμιση θεωρείται η δόμηση της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού, από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας. Είναι και η έμμεση απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών, εργοδοτικών κυρίως, εισφορών που έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι σε περίοδο κρίσης η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ μεγάλη.

Όλα αυτά αποτελούν ζητήματα για να εμφανισθεί εντυπωσιασμένος ο κ. Μοσκοβισί; Αλήθεια, τι λένε γι' αυτό οι άνεργοι που ακόμα περιμένουν να βρουν δουλειά, δίχως επιτυχία και δεν έχουν δικαίωμα ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, να λάβουν; Και αυτό μάλλον μεταρρύθμιση θεωρείται...

Πηγή: oaednews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου