Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός λιτότητας μακρυά από τις κοινωνικές ανάγκες στη Γλυφάδα

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι «fast truck» διαδικασίες ψήφισης του φετινού προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του ΚΑΠΠΑ του δήμου Γλυφάδας.

Η νέα δημοτική αρχή, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων δημοτικών αρχών και συνεχίζει την κλασική πορεία της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και στο δήμο.


Ο επί κεφαλής της δημοτικής κίνησης "Ανατροπή στη Γλυφάδα" Τάσος Ταστάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Βαγγελάτου και Θανάσης Ηλιόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, σφυροκόπησαν τις εισηγήσεις του κ. Δημάρχου και κατέδειξαν ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός απέχει δραματικά από τις ανάγκες των Γλυφαδιωτών.


Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου της "Ανατροπής στη Γλυφάδα:

Ολοκληρώθηκαν χθες οι «fast truck» διαδικασίες ψήφισης του φετινού προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του ΚΑΠΠΑ του δήμου μας.
 
Η νέα δημοτική αρχή, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων δημοτικών αρχών και συνεχίζει την κλασική πορεία της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και στο δήμο μας.

Ο επί κεφαλής της δημοτικής μας κίνησης Τάσος Ταστάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Βαγγελάτου και Θανάσης Ηλιόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, σφυροκόπησαν τις εισηγήσεις του κ. Δημάρχου και κατέδειξαν ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός απέχει δραματικά από τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Τόνισαν ότι επιδιώκεται η διαχείριση της κρίσης και των τεράστιων περικοπών των θεσμοθετημένων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη συγκυβέρνηση, τις οποίες η νέα δημοτική αρχή δέχεται αδιαμαρτύρητα και χωρίς την παραμικρή διάθεση αγωνιστικής διεκδίκησής τους σε συμπαράταξη με τους πολίτες.
 
Κατήγγειλαν την απουσία πολιτικών ανακούφισης των πληττόμενων βάναυσα από την κρίση δημοτών. Επισήμαναν ότι μέσα σε συνθήκες συνεχούς οικονομικής επιβάρυνσης και περικοπής των κοινωνικών παροχών, είναι απαράδεκτο οι πόροι για το ΚΑΠΠΑ -το βασικό εργαλείο του Δήμου για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής και για την ανακούφιση των δημοτών- να παραμένουν ακριβώς ίδιοι. Μάλιστα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΚΑΠΠΑ προκύπτει ότι τα κονδύλια για Πολιτισμό - Αθλητισμό και κυρίως Κοινωνική Πολιτική μειώνονται κατά 10% ενώ τα κονδύλια λειτουργίας των συσσιτίων κατά 8%. 
 
Από την άλλη μεριά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί πολιτική εισόδου των ιδιωτών σε βασικές λειτουργίες του δήμου. Έχουν προβλεφθεί 340.000€ για να λειτουργήσουν ιδιωτικοί φορείς (ΚΥΝΣΕΠ κ.λ.π.) το θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και για την υποστήριξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Είναι απαράδεκτο η δημοτική αρχή να μην απαιτεί από τη συγκυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των λειτουργικών κενών του δήμου και να εκχωρεί σε ιδιώτες κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες του δήμου.

Η δημοτική μας κίνηση εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της και καταψήφισε τόσο το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και τους προϋπολογισμούς του Δήμου και του ΚΑΠΠΑ. Κατέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία την προχειρότητα του σχεδιασμού τους και τον πλασματικό χαρακτήρα τους, με έσοδα που δεν θα εισπραχθούν ποτέ και δαπάνες που δεν θα γίνουν ποτέ. Αποδείξαμε ότι είναι εμφανής ο προσανατολισμός τους στις μνημονιακές πολιτικές, χωρίς την παραμικρή αλλά και ουσιαστική στροφή στις ανάγκες της πληττόμενης κοινωνίας και κυρίως των πλέον ευπαθών ομάδων που έχουν μεγάλη ανάγκη από τις κοινωνικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος.
 
Επιπρόσθετα επισημάναμε ότι:
  • Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Δημάρχου για έγκαιρο και ουσιαστικό διάλογο, ήταν ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια που μας δόθηκαν για να μελετήσουμε και να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη άποψη για το συμφέρον της πόλης μας και των πολιτών που μαστίζονται από την εφαρμογή των πολιτικών της τρόικας και της συγκυβέρνησης.
  • Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 είναι μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το 2014 και κατά 30% σε σχέση με το 2013. Από τα κονδύλια που θα διατεθούν για έργα το 50% αφορά έργα της προεκλογικής περιόδου του προηγούμενου δημάρχου και μόλις το υπόλοιπο 50% των κονδυλίων θα διατεθεί σε νέα έργα και μάλιστα η μερίδα του λέοντος (πάνω από το 80%) θα απορροφηθεί από το 1ο δημοτικό γήπεδο. Ούτε € και φέτος για έργα ομβρίων!!!
  • Μειώνονται πάνω από 75% τα κονδύλια για τις μελέτες γεγονός που αποδεικνύει την ανυπαρξία μελλοντικού σχεδιασμού για την πόλη μας.
  • Η μείωση που εμφανίζεται στις προμήθειες και τις λοιπές δαπάνες, δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση μια πρόθεση εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος στις δαπάνες του δήμου. Αντίθετα οι προβλεπόμενες μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα κατά 40%, στην προμήθεια ελαστικών και ανταλλακτικών κατά 25%, η εκτίναξη κατά 3,5 φορές πάνω των δαπανών συντήρησης των οχημάτων καθώς και πολλών άλλων που αφορούν δαπάνες το ολιγότερο συζητήσιμες και κυρίως δαπάνες που δεν αντιλαμβανόμαστε την επιμονή προώθησής τους στις παρούσες δύσκολες συνθήκες για τους πολίτες, αποδεικνύουν ότι η νέα δημοτική αρχή βαδίζει σταθερά στα χνάρια όλων των προηγούμενων και ακολουθεί μια πολυδάπανη χρήση με έργα βιτρίνας μακριά από τις ανάγκες τους, που δεν έχουν σχέση με τις προτεραιότητες της πόλης. Και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη διαφάνεια και πολιτικές περιορισμού της σπατάλης.
  • Γιατί π.χ. είναι προτεραιότητα η εγκατάσταση πυρασφάλειας στις μαρίνες, οι οποίες μάλιστα σκανδαλωδώς έχουν εκχωρηθεί από την Κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα;
Είναι δυνατό στις παρούσες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα ακόμη και τη Γλυφάδα να προωθούμε κατά προτεραιότητα:
  • Τη συντήρηση της Μαρίνας και τον καθαρισμό της παραλίας που έχουν εκχωρηθεί σκανδαλωδώς και χωρίς την παραμικρή αντίδραση του Δήμου για ξεπούλημα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.
  • Την κατασκευή των υπογείων γκαράζ με ΣΔΙΤ προβλέποντας άλλα 40.000€ για την επικαιροποίηση του MASTERPLAN.
  • Την πρόσληψη μιας πληθώρας συμβούλων που βγάζουν μάτια όπως ο «οριζόντιος επιστημονικός σύμβουλος εξοικονόμησης ενέργειας» (38.000€), ο «τεχνικός σύμβουλος για εξοικονόμηση ενέργειας δημοτικού φωτισμού» (24.600€) ή «ο σύμβουλος για συντήρηση αθλητικών χώρων» (24.600€) ή το ασαφέστατο «πρόγραμμα 61.500€ για τη διαχείριση ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
  • Την προκλητική διάθεση κονδυλίων για επικοινωνιακές πολιτικές, δεξιώσεις και γιορτές, γραφεία τύπου, έντυπα, συνέδρια και διαλέξεις, δαπάνες για επικοινωνίες κ.λ.π. που ξεπερνούν συνολικά τα 360.000€ αυξημένα κατά 30% σε σχέση με πέρσι, σε συνθήκες τεράστιας οικονομικής κρίσης που πλήττει τους συμπολίτες μας που προφανώς είναι τελείως διαφορετικές οι προτεραιότητές τους.
  • Ταυτόχρονα ενώ απουσιάζει πλήρως ο σχεδιασμός για τη λήψη μέτρων αύξησης των εσόδων, καθώς και διεκδίκησης των θεσμοθετημένων πόρων που περικόπτει ή δεν καταβάλει η Κυβέρνηση, ο κ. Δήμαρχος να μας προτείνει την αποδοχή της κυβερνητικής περιοριστικής πολιτικής ακολουθώντας κατά γράμμα τη στάση του κ. Κόκκορη.
  • Αντίθετα περιορίζονται για το 2015 τα έσοδα στο φετινό - ιδιαίτερα χαμηλό -επίπεδο. Ανάμεσα στα έσοδα αυτά είναι και τα τέλη ελλιμενισμού στις Μαρίνες, τα πρόστιμα-προσαυξήσεις-παράβολα. Φαίνεται ότι ο κ. Δήμαρχος επιλέγει την εύκολη λύση της μη σύγκρουσης με τα σχετικά συμφέροντα.
  • Επισημάναμε στον κ. Δήμαρχο ότι έχει συντάξει έναν προϋπολογισμό υπό το φόβο των παρεμβάσεων του λεγόμενου «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και της Αποκεντρωμένης διοίκησης που πρόσφατα πετσόκοψε (ως προς το ΤΑΠ) την περιορισμένη απόφασή του Δ.Σ. για κατάργηση των δημοτικών τελών στους άπορους και τους πολύτεκνους.
  • Τονίσαμε τέλος προς τη νέα δημοτική αρχή ότι είναι λάθος η επιλογή της για στήριξη των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης γεγονός που δεν θα της επιτρέψει να εκτελέσει το νέο προϋπολογισμό μέσα στις συνθήκες της γενικευμένης κρίσης που προκαλεί η απαράδεκτη και καταστροφική πολιτική της.
Για μας η αντίδραση και η ρήξη με τις κυβερνητικές επιλογές,
είναι πλέον μονόδρομος!!!

Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική και διεκδικητική πολιτική με αύξηση (πλην των δημοτικών τελών) των εσόδων του δήμου, ώστε με ταυτόχρονη χρηστή και διαφανή διαχείριση και περιορισμό της σπατάλης να δοθεί η δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών αλλά και ανακούφισης των πληττόμενων συμπολιτών μας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ
  • Την άμεση επέκταση του μέτρου της κατάργησης των δημοτικών τελών και στους μακροχρόνια άνεργους και στις μονογονεϊκές και τρίτεκνες οικογένειες.
  • Την άμεση κατάργηση της είσπραξης του «πρασινόσημου» που σημαίνει ότι θα ανακουφισθούν άμεσα οι πολίτες με μείωση κατά 20% των δημοτικών τελών.
  • Τη σταδιακή μείωση των δημοτικών τελών μέχρι και 20% με περιορισμό της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης..
  • Τα χρήματα που έχουν απομείνει από το «πρασινόσημο», να διατεθούν για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών της πόλης με την αγορά ακινήτων ή οικοπέδων για την λειτουργία Βρεφονηπιακών σταθμών, Κοινωνικού Ιατρείου, Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.λ.π.
Ταυτόχρονα προτείναμε τη λήψη μέτρων για την αύξηση των εσόδων του Δήμου από τα τέλη ελλιμενισμού στις μαρίνες, χρήσης αιγιαλού, χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.λ.π. δραστηριοτήτων που εισφοροδιαφεύγουν σκανδαλωδώς.
 
Υποστηρίζουμε έναν εναλλακτικό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που θα έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της τρόικας, έναν προϋπολογισμό διεκδίκησης πόρων, έναν προϋπολογισμό αντίστασης και αλληλεγγύης με έντονο τον κοινωνικό χαρακτήρα που θα βασίζεται στη συμμετοχή και την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και θα τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Και βέβαια χρειαζόμαστε μια πολιτική εναντίωσης και όχι υποταγής στο μονόδρομο της λιτότητας, της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου