Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

"Τελειώνουν" και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

γράφει ο Νίκος Πανταζίδης

Μετά τη δραματική περικοπή των τακτικών επιχορηγήσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έρχεται το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που θα βάλει την οριστική ταφόπλακα!

Ως κεραυνός εν αιθρία έχει πέσει στους χώρους των ατομικών ειδικά αθλημάτων και μάλιστα στα πιο μαζικά από αυτά, τον στίβο και την κολύμβηση, το ότι καταργούνται από το 2016 εντελώς τα bonus των αθλητών και αθλητριών (της τάξης του 7% έως 10% επί της συνολικής βαθμολογίας των πανελλήνιων εξετάσεων) για τους νικητές και νικήτριες των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ακόμη κι αυτών που έχουν κάνει ήδη διακρίσεις, αλλά δεν πάνε σήμερα στη Γ' Λυκείου.

Η απόφαση του 2008 να γίνουν πιο αυστηρά, κριτήρια για τη μοριοδότηση των αθλητών και αθλητριών με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα ντόπινγκ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα περισσότερα αθλήματα. Οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων του αθλητισμού και των γονέων προς τον "εμπνευστή" Γιάννη Ιωαννίδη ήταν τόσο έντονες, ώστε ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος και το "διόρθωσε" με τον νόμο που ισχύει σήμερα τον Ιανουάριο του 2013!

Σήμερα ο Γιάννης Ανδριανός και οι συνεργάτες του έρχονται για να τα καταργήσουν τελείως! Δεν θα μπαίνει κανένας αθλητής και αθλήτρια σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, ακόμη κι αν είναι "χρυσός" ολυμπιονίκης, ενώ οι ελάχιστοι που θα "επιβιώσουν" θα έχουν πρόσβαση μόνο στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Χαρακτηριστικά το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, που βρίσκεται προς διαβούλευση, για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρει:

Παροχές σε αθλητές που διακρίνονται - Προϋποθέσεις (άρθρο 14):
Εξαιρετική αγωνιστική διάκριση κατά την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος είναι:
α) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένη κατά τον παρόντα νόμο αθλητική ομοσπονδία.
β) Η κατάκτηση 1ης έως 6ης νίκης σε επίσημα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχουν προκηρυχθεί από διεθνή παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή, αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ αθλητική ομοσπονδία, σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένη κατά τον παρόντα νόμο αθλητική ομοσπονδία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εξαιρετικής αυτής αγωνιστικής διάκρισης είναι για τα ομαδικά αθλήματα η συμμετοχή στη διοργάνωση εθνικών ομάδων από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες και για τα ατομικά αθλήματα η συμμετοχή οκτώ (8) τουλάχιστον αθλητών ανά αγώνισμα από οκτώ (8) τουλάχιστον χώρες στο αγώνισμα που σημειώθηκε η διάκριση.
Οι αθλητές που σημειώνουν τις διακρίσεις της παραγράφου 2 του παρόντος εγγράφονται σε ειδικό πίνακα που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας αυτών των διακρίσεων, η οποία καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Και στο Άρθρο 15 (Εισαγωγή στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Μετεγγραφές από Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ):
Οι αθλητές που κατέκτησαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση του άρθρου 12 (σ.σ.: προφανώς εννοεί το 14) εισάγονται στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο κατά φθίνουσα σειρά μορίων, καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε ποσοστό 20%, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν τίτλο σπουδών που τους επιτρέπει συμμετοχή στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ακολουθούν την ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο σημείωσαν τη διάκριση, εφόσον το τμήμα εισαγωγής τους χορηγεί την ειδικότητα αυτή.
Οι αθλητές που πέτυχαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση, αν έχουν εισαχθεί σε οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που απέχει γεωγραφικά από τον τόπο που κυρίως προετοιμάζονται, μπορούν να μεταγραφούν, μετά από αίτησή τους, στο αντίστοιχο πλησιέστερο προς τον τόπο αυτόν εκπαιδευτικό ίδρυμα, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν την αθλητική τους δραστηριότητα.
Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, η διαδικασία και γενικά κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εισαγωγή των αθλητών με εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις στα ΣΕΦΑΑ και τις μεταγραφές τους σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Και στο Άρθρο 116 (μεταβατικές διατάξεις):
Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού εξακολουθούν να εφαρμόζονται αυτές που ισχύουν κατά τη δημοσίευσή του. Μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο εξακολουθούν να λειτουργούν τα αντίστοιχα κατά τη δημοσίευσή του υφιστάμενα όργανα. Οι διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος εφαρμόζονται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2015-2016, και ισχύουν για τους αθλητές που θα αιτηθούν την εγγραφή τους στα ΣΕΦΑΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Για όσους αθλητές έχουν ήδη πετύχει ή πετύχουν, έως την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, τις εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου αυτού και δικαιούνται να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα που αυτός τους παρέχει μέχρι την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.
"Ανίκανοι και επικίνδυνοι..."
 
Με βάση τα παραπάνω η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ζητάει από παιδιά 15-17 χρόνων να κάνουν επιτυχίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα το υπουργείο Παιδείας εντατικοποιεί τις σπουδές με την "Τράπεζα Θεμάτων" από την Λυκείου! Καλούνται οι νεαροί μαθητές να γίνουν... παγκόσμιοι πρωταθλητές έχοντας παράλληλα το άγχος της πρόσβασης σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μέσα από τη διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων και χωρίς το παραμικρό κίνητρο για να συνεχίσουν αθλητισμό! Σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα αθλητές και αθλήτριες μ' αυτές τις προδιαγραφές!

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων του αθλητισμού έχει την ίδια άποψη με τον διευθυντή του ΑΝΟ Γλυφάδας, Τάσο Παπαναστασίου, που μιλώντας στο "WaterPoloLive" ήταν ιδιαίτερα δηκτικός: "Οι συντάκτες του άρθρου 15 ή δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον αθλητισμό, δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε αθλητικό χώρο ή είναι τελείως ανίκανοι κι επικίνδυνοι. Και συγκεκριμένα, επειδή αδυνατούν να καταρτίσουν ορθολογικό σχέδιο μοριοδότησης, επιλέγουν ως λύση το 'πονάει κεφάλι κόβω κεφάλι', ισοπεδώνοντας τα πάντα".

Και ο "πιλότος" της εθνικής ομάδας πόλο συνέχισε: "Δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ρωτήσουν και να μάθουν τι συνέβη στους αθλητικούς χώρους όταν το υπουργείο είχε καταργήσει για δύο χρόνια τα προνόμια. Πρέπει να ξέρουν ότι η μοριοδότηση για εισαγωγή στα ΑΕΙ αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για έναν ερασιτέχνη αθλητή αν θέλει να συνεχίσει και να κάνει αυτό που αγαπάει, χωρίς να παρατήσει τελείως το σχολείο του. Και δυστυχώς εκ πείρας λέω ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια στρατιά άνεργων γυμναστών, αποκλείοντας κατά περίεργο τρόπο τη δυνατότητα ενός παιδιού να είναι καλός αθλητής και καλός μαθητής".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου