Διάγγελμα πανικού και αποχαιρετιστήρια ομιλία μπορεί να χαρακτηριστεί η τηλεοπτική παρουσία Σαμαρά την Κυριακή. Αντιλήφθηκε ότι δεν αρκούσε η υποκριτική αντίδρασή του, η μήνυση που θα καταθέσει κατά του Χαϊκάλη, προφανώς για λόγους εντυπώσεων.

Συμπεριφέρθηκε ως θιγμένος πολίτης, ενώ βοούν τα στοιχεία για την πολιτική ευθύνη του. Είναι ο αρχιερέας της επιχειρούμενης ρευστοποίησης των κομμάτων, που αποτελεί το όχημα των αθλιοτήτων και της πολιτικής σήψης που αναδίδεται.

Σύμφωνα με την καινοφανή θεωρία Σαμαρά, οι βουλευτές ψηφίζουν δήθεν κατά συνείδηση και δεν υπόκεινται σε κομματική πειθαρχία. Είναι ο ίδιος που λίγες μέρες πριν, στον προϋπολογισμό, και πολλές φορές κατά την ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων έθετε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Τώρα εκθειάζει την... απειθαρχία και προάγει τη διάλυση των μικρότερων κομμάτων.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχει ποινικές ευθύνες ο Σαμαράς για το όργιο χρηματισμού και αποστασίας που καταγγέλλεται. Έχει όμως πολιτικές ευθύνες, διότι ο πολιτικός σχεδιασμός του, ώστε με κάθε τρόπο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης, είναι εξ αντικειμένου υπεύθυνος για την ανεξέλεγκτη εξαπόλυση σχεδίων που απειλούν τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Με τι άλλο ισοδυναμούν οι καταγγελλόμενες απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών, ώστε να εξαγοραστεί η ψήφος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Δεν πρόκειται για, έτσι κι αλλιώς ανεπίτρεπτες, προσπάθειες επηρεασμού βουλευτών σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά για απόπειρα χάλκευσης ψήφου σε κεντρικό θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας. Πρόκειται για εκτροπή που στρώνει τον δρόμο για καταστάσεις που ζήσαμε και νομίζαμε ότι έχουμε αποφύγει ως χώρα.

Πίσω απ' αυτές τις μεθοδεύσεις βρίσκονται κέντρα εξουσίας, οικονομικά και μιντιακά, που επιδιώκουν να ανακόψουν την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδιατάξουν το αστικό πολιτικό σύστημα στη βάση των δικών τους συμφερόντων και ανομολόγητων επιδιώξεων.

Τα συμφέροντα αυτά είναι τεράστια. Παίζεται η εξουσία τους. Γι' αυτό και δεν έχουν κανένα όριο, κανέναν φραγμό. Όταν κατεβούν τη σκάλα του κακού, όταν απελευθερώνουν τα τελώνια της πολιτικής ανωμαλίας, τότε για όλα είναι έτοιμοι. Εν όψει της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, εν όψει των εκλογών...

Θα περίμενε κανείς σε αυτή την επικίνδυνη πορεία, που σπέρνει νάρκες στο έδαφος του δημοκρατικού πολιτεύματος, να εγερθεί η δημοκρατική συνείδηση της Δικαιοσύνης. Προκαλεί εντύπωση ότι οι καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών οδηγούνται στο αρχείο. Μετά την αρχική ολιγωρία της Δικαιοσύνης να ερευνήσει τις καταγγελίες, τώρα παρατηρείται η αρχειοθέτησή τους. Δηλαδή κουκούλωμα!

Πηγή: www.avgi.gr