Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Στο Μπραχάμι η εκστρατεία για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Κομπάνι

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το δίκτυο αλληλεγγύης "ΠΡΑΞΗ" παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τους πρόσφυγες του Κομπάνι, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας αλληλεγγύης, που συνδιοργανώνουν ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο, το ΚΕΘΕΑ, η Αλληλεγγύη για Όλους, το Συντονιστικό κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων αλληλεγγύης Αττικής και η ΑΔΕΔΥ.
 
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Αρβανίτης (διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο»), ο Βασίλης Καρδάσης (ιστορικός), ο Πέτρος Κατσάκος (δημοσιογράφος) και η Λυδία Κονιόρδου (ηθοποιός).

Η τρέχουσα κατάσταση στο Κομπάνι φωτίστηκε από διάφορες οπτικές γωνίες, με επιχειρήματα και μαρτυρίες των εισηγητών. Από αυτές ξεχωρίζουμε την τοποθέτηση του ιστορικού Βασίλη Καρδάση, ο οποίος, θυμίζοντάς μας πως "κάνουμε ιστορία σε μια προσπάθεια να μελετήσουμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν", έκανε αναφορά στους γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους που διαμόρφωσαν την παρεμβατική καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική δυτική πολιτική στη Μέση Ανατολή μέχρι σήμερα.
Μας έγινε γνωστό πως ο προτεινόμενος από τους κατοίκους τρόπος διαχείρισης των κοινών στο Κομπάνι συνιστά μία "όαση δημοκρατίας", με τις γυναίκες να λαμβάνουν ενεργό και ισότιμο με τους άντρες ρόλο στην αυτοδιοίκηση, με τις διαφορετικές εθνότητες να διαβιούν ειρηνικά η μία δίπλα στην άλλη, με την απουσία σύζευξης θρησκείας και εξουσίας, με έννοιες όπως ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια εξυψωμένες και τοποθετημένες στο επίκεντρο του "καταστατικού χάρτη" δικαιωμάτων στην περιοχή.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ομιλία του δημοσιογράφου Πέτρου Κατσάκου, ο οποίος έχει βρεθεί ως ανταποκριτής στο Κομπάνι και μας μετέφερε με ανθρώπινο τόνο, αλλά και δημοσιογραφική ακεραιότητα, την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν αυτές τις στιγμές οι άνθρωποι στο Κομπάνι, αλλά και όσοι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Ως έμπειρος ανταποκριτής σε εμπόλεμες ζώνες καταλήγει: "Υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον ίδιο τον πόλεμο. Και αυτό είναι οι πρόσφυγες που αφήνει πίσω του". Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μία από τις προσωπικές μαρτυρίες που κατέθεσε ο δημοσιογράφος, με την οποία και έκλεισε το λόγο του στην εκδήλωση της Δευτέρας.


Ως δίκτυο αλληλεγγύης νιώθουμε χρέος μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στο Κομπάνι, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του πολέμου και τους ανθρώπους που είναι ακόμη στην πατρίδα τους και παλεύουν να επιβιώσουν, ενόσω δίπλα τους βρυχάται ο πόλεμος. Η ΠΡΑΞΗ κάνει έκκληση στους Μπραχαμιώτες να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, φέρνοντας στο χώρο του Δικτύου (Θουκυδίδου 75, Άγιος Δημήτριος,17343) τρόφιμα μακράς διάρκειας (κυρίως παιδικό γάλα και κρέμα σε σκόνη), είδη προσωπικής υγιεινής (εσώρουχα, παιδικές πάνες, σερβιέτες) και φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά, τραυματολογικό υλικό, αντιβιωτικά ευρέος φάσματος κα). Μέχρι την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου θα συγκεντρώνουμε τα παραπάνω είδη, οπότε και οι φορείς της εκστρατείας θα αναλάβουν να συλλέξουν ό,τι έχει συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της καμπάνιας και να τα μεταφέρουν στους αδικημένους αυτούς ανθρώπους που παλεύουν για την επιβίωσή κα την αξιοπρέπειά τους.

Σημείο συγκέντρωσης ειδών:
Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίου Δημητρίου "Η Πράξη"
Θουκυδίδου 75, Άγιος Δημήτριος
Τηλ. 693 2528 205
mail: ipraxiallilegiis@gmail.com

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 7 μ.μ. - 9μ.μ. 
 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία και τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε εδώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου