Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Σταματήστε τις TTIP και CETA!

Τι καλό θα φάτε σήμερα; Τι υγιεινό θα μαγειρέψετε με τα χεράκια σας για να ταΐσετε την οικογένειά σας; Τι θα λέγατε για κοτόπουλο χλωριωμένο, ορμονούχο χοιρινό ή μήπως προτιμάτε κλωνοποιημένο μοσχαράκι; Αν νηστεύετε ή είστε χορτοφάγος, υπάρχει και γενετικώς τροποποιημένο (μεταλλαγμένο) καλαμπόκι. Τρομακτικό το παραπάνω σενάριο;

Κι όμως το ότι ακόμη δεν έχει σερβιριστεί κάτι τέτοιο στο πιάτο μας, το χρωστάμε σε αγώνες. Αγώνες ενεργών πολιτών και φορέων που πολεμούν για θέματα διατροφικής ασφάλειας και προστασίας περιβάλλοντος, πιέζοντας την Ε.Ε. στην υιοθέτηση και εφαρμογή αντίστοιχων νομοθεσιών.

Οι πολυεθνικές βεβαίως δεν είναι ευχαριστημένες, εκτιμώντας τις απώλειες κερδών από την μη εισαγωγή των προϊόντων στην Ευρώπη. Χρόνια τώρα επιζητούν να τρυπώσουν στην αγορά και την τσέπη μας… και η κάπως εκλεκτική Ε.Ε. δεν τους έκανε εύκολα τη χάρη. Οπότε το πολυμήχανο μυαλό τους σκέφτηκε να κάνουν συμφωνίες επιλεκτικά με τους υποστηρικτές τους από την Ε.Ε., κάνοντάς μας γνωστά μόνο τα πολυπιπιλισμένα αλυσιδωτά συνθήματα «Ελεύθερο Εμπόριο - Επενδύσεις - Ανάπτυξη - Θέσεις Εργασίας». Ταυτόχρονα να αποκλείσουν όσους αντιτίθενται, διεξάγοντας τις όποιες διαπραγματεύσεις σε πλήρη μυστικότητα.

Έτσι αυτή τη στιγμή γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, γύροι διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), με τη  Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν να αποφασίζει για μας, συνομιλώντας σχεδόν αποκλειστικά μόνο  με πανίσχυρα επιχειρηματικά lobbie's.

Ένα ακόμη μνημόνιο μας έρχεται έτσι πραξικοπηματικά, ένα μνημόνιο κρυφό που μιλά για Εμπόριο Ελεύθερο. Ελεύθερο μόνο για λίγους, που απαιτούν από τους πολλούς να μη γνωρίζουν το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών και αύριο-μεθαύριο το περιεχόμενο π.χ. των τροφίμων τους.

Τα  έγγραφα που έχουν διαρρεύσει (WikiLeaks), η εφαρμογή της πρότερης TPP στην περιοχή του Ειρηνικού, όπως και το κρυφό των διαπραγματεύσεων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Και μόνο το γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ επενδυτών και κράτους θα επιλύονται σε διαιτητικά δικαστήρια, πέρα από το εθνικό νομικό πλαίσιο, συνιστά μια ευθεία επίθεση στη δημοκρατία και την αυτοκυριαρχία της κάθε χώρας. Οι εταιρείες μπορούν να μηνύουν κράτη, ζητώντας αποζημιώσεις για απωλεσθέντα κέρδη. Έτσι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Phillip Morris που σέρνει στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις Αυστραλίας και Ουρουγουάης για την αντικαπνιστική τους εκστρατεία.

Η TTIP δεν έρχεται μόνη της. Έχει και αδερφούλες τις CETA και TISA. Όλο λοιπόν το σόι έρχεται απρόσκλητο να κατσικωθεί στο σπίτι μας, ορίζοντας πλήρως τη ζωή μας, επιβάλλοντας αυστηρές ρυθμίσεις στην ελευθερία, την επικοινωνία (κυρίως στο διαδίκτυο), την υγεία, την εργασία, τη διατροφή, την προστασία περιβάλλοντος,
τη χρήση δημοσίων αγαθών μέσα από ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Ρυθμίσεις που θα ευνοούν το ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα μεγαλώνει διαρκώς, ποδοπατώντας όποιο δικαίωμα μέχρι στιγμής έχουμε κατακτήσει.

Μια πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών απευθυνόμενη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παύση των διαπραγματεύσεων TTIP και CETA, καλεί σε συγκέντρωση υπογραφών μέσω καμπάνιας. Στόχος να συγκεντρωθούν 1 εκ. υπογραφές, καλύπτοντας όμως ταυτόχρονα το ελάχιστο -βάσει πληθυσμού- όριο ανά χώρα. Στην Ελλάδα δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ κάτω.

Την υπογραφή μας προσέχουμε που τη βάζουμε, αλλά καλό είναι να μην παραμελήσουμε να τη βάλουμε εδώ.



Μάθετε περισσότερα για την TTIP

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου