Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Θεοφάνεια χωρίς αλμυρό νερό για πρώτη φορά από το 1999

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια τα Θεοφάνεια δεν γιορτάστηκαν και στη θάλασσα όπως αδιάλειπτα από το 1999 γινότανε. Στην αρχή από τον πρώην δήμο Ελληνικού και στη
συνέχεια από τον ενιαίο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην παραλία του Αγίου Κοσμά ξεκίνησε επί δημαρχίας Εφραιμίδη.

Το 1999 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραχώρησε στο δήμο μια μικρή έκταση στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, δίπλα στην πλαζ. Στο χώρο αυτό ανάπτυξε πλούσια αθλητική και κοινωνική δράση ο ΝΑΟΕΛΛ Ιππόκαμπος.

Στην πορεία των χρόνων ο εορτασμός εκτός από το θρησκευτικό του περιεχόμενο απόκτησε και κοινωνικό καθώς ο δήμος Ελληνικού αποκλεισμένος από την πρόσβαση των κατοίκων του στη θάλασσα διεκδικούσε αυτό το δικαίωμα.

Ο πιο έντονος ίσως συμβολισμός των Θεοφανείων ήταν το 2008 μετά από τη συγκλονιστική 24ημερη απεργία πείνας του Χρήστου Κορτζίδη που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ελεύθερης δημοτικής πλαζ Αγίου Κοσμά.


Το 2013 στον «ΝΑΟΕΛΛ Ιππόκαμπος» όπως και σε άλλους φορείς ασκήθηκε έξωση και επιβλήθηκε εξοντωτικό πρόστιμο από το Υπουργείο Οικονομικών για να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του που είναι μικρό μέρος της έκτασης που παραχωρήθηκε έναντι πινακίου φακής στον Λάτση.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις του Ιππόκαμπου που άλλοτε έσφυζαν από ζωή είναι έρημες.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου