Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Περιφέρεια Αττικής: Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής έθετε το ερώτημα: «Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;».
Σήμερα, σε νέα ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Πλέον γνωρίζουμε. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια είχε πράξει όλα όσα εκ του νόμου όφειλε να κάνει, προκειμένου να εκτελεστούν οι  6 κατανομές χρηματοδότησης συνολικού ύψους 9.000.013,70 ευρώ, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν προχώρησε στην κατανομή των χρημάτων σε συμβασιοποιημένα έργα που έχει υποδείξει η Περιφέρεια, τα οποία αφορούν σε: α) αντιπλημμυρικά έργα, β) έργα κατασκευής και γ) συντηρήσεων οδών.

Ειδικότερα: 5.934.129,34 € που αφορούν σε έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας, 2.011.605,93 € σε έργα Δήμων, 1.000.000 € στην υδροδότηση της Αίγινας και 54.278,43 € σε μελέτες.

Στην ανακοίνωση της 31ης Δεκεμβρίου απευθύναμε μια ευχή : να μην επικρατήσουν εκλογικές σκοπιμότητες στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Η ευχή δεν ευοδώθηκε!

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα και ζητούν άμεσα απάντηση:
  1. Ποια λογική πρυτάνευσε στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να μην προχωρήσει στην κατανομή της χρηματοδότησης ως όφειλε;
  2. Είναι ή όχι η πρώτη φορά που δεν ακολουθείται η δέουσα διαδικασία από την πλευρά της ΤτΕ; Πολλώ δε μάλλον που πέρυσι αντίστοιχα αιτήματα της Περιφέρειας Αττικής κατατέθηκαν ακόμη και στις 31/12/14 και εκτελέστηκαν από την ΤτΕ…
  3. Γιατί η φετινή απόφαση πλήττει κυρίως την Περιφέρεια Αττικής;
  4. Ποια είναι τα πραγματικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποιες κατανομές εκτελέστηκαν και κάποιες όχι; Τη στιγμή δε μάλιστα που το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε εγκρίνει τη σχετική χρηματοδότηση.
  5. Τι ρόλο έπαιξαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς την ΤτΕ σχετικά με την «επιλογή» των Περιφερειών που θα χρηματοδοτηθούν;
  6. Εντέλει, έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση που οφείλεται σε πολιτική εμπάθεια ή σε ανικανότητα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου