Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Μόνη της, η πλειοψηφία Κωνσταντάτου

Κανένα σύμμαχο δεν βρήκε στο δημοτικό συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου η διοίκηση Κωνσταντάτου που να της αναγνωρίσει έστω και ένα μικρό ελαφρυντικό για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνει τις συνεδριάσεις του.

Όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο επέρριψαν σοβαρές ευθύνες στη διοίκηση. Ιδιαιτέρως επικρίθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Τσαρπαλής.

Ασθενής ο δήμαρχος
Με απόντα το δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο,  συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε μετά από γραπτό αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων, των παρατάξεων του Χρήστου Κορτζίδη και του Ευάγγελου Βαζαίου, για να συζητήσει προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του.Τον απόντα δήμαρχο δικαιολόγησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός λέγοντας ότι είναι άρρωστος.

Ο Βασίλης Μπούκας
Εκ μέρους των 11 δημοτικών συμβούλων έκανε την εισήγηση ο Βασίλης Μπούκας, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ανάφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εντάσεις που δεν τιμούν το δημοτικό συμβούλιο και την αποστολή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζω, με αυτά που θα πω, ότι εκφράζω το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου σε μια κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να βρούμε τη λύση του». 

Ο Βασίλης Μπούκας ανέφερε ότι σύμφωνα και με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, στις 17/9/2014 ο Κανονισμός Λειτουργίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ακόμη όμως και εάν είχε εγκριθεί ομόφωνα πάλι θα έπρεπε να τροποποιηθεί εάν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Άλλωστε στα πρακτικά σημειώνεται η φράση που είχε πει τότε ο πρόεδρος «... τον ψηφίζουμε τώρα με τις παρατηρήσεις που έγιναν... αν στην πορεία κάτι δεν πάει καλά, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε», σημείωσε ο Βασίλης Μπούκας και παρουσίασε τις 10 προτάσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και ακολούθησαν τοποθετήσεις.

Οι 10 προτάσεις για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου 
1. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. οφείλει να ενημερώνει το σώμα για κάθε έγγραφο που απευθύνεται προς το Δ.Σ.  Από όσο γνωρίζουμε αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα. Έγινε μόνο μια φορά για έγγραφο που αφορούσε τον κ. Μπούκα.
2. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα ισχύει με τα προ Ημερήσιας Διάταξης θέματα. Έγιναν κάποιες ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο για κατάργηση της συζήτησης των  προ Η.Δ. θεμάτων, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς εννοεί. Δεν θα δίνεται ο λόγος στους Δημότες, στους Δημοτικούς Συμβούλους, στις συλλογικότητες και τα σωματεία να θέτουν ζητήματα που τους αφορούν;
Η προ Η.Δ. συζήτηση πρέπει να διατηρηθεί και για τους δημότες, πολύ περισσότερο για τους δημοτικούς συμβούλους, για τους οποίους προτείνουμε να έχουν δικαίωμα δευτερολογίας.
3. Δεν πρέπει να αξιοποιείται η προ Η.Δ. συζήτηση από το Δήμαρχο για να συκοφαντεί και να καταγγέλλει την αντιπολίτευση.
4. Να καταργηθεί η διάταξη που αναφέρεται στον ορισμό ομιλητών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
5. Να αυξηθεί ο χρόνος των επικεφαλής των παρατάξεων και των εισηγητών σε 10 λεπτά και 5 αντίστοιχα (πρωτολογία, δευτερολογία) αντί των 5 και 3 που ισχύει.
6. Ο Πρόεδρος να διευθύνει τη συζήτηση αντικειμενικά και να μη μεροληπτεί υπέρ της διοίκησης.
7. Όταν συζητούνται εξειδικευμένα θέματα, η παρουσία υπηρεσιακών υπαλλήλων και νομικής υποστήριξης θεωρείται απαραίτητη.
8. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεν πρέπει να έχουν μεγάλο αριθμό θεμάτων για να δίνεται η δυνατότητα στους Δημοτικούς Συμβούλους να τα μελετούν σε βάθος. Ας γίνονται περισσότερες συνεδριάσεις με λιγότερα θέματα, για να αποφεύγεται και η κόπωση.
9. Όλες οι προτάσεις που κατατίθενται για το κάθε θέμα πρέπει να μπαίνουν προς ψήφιση αντιπαραθετικά.
10. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος που ψηφίζει την πρόταση της Διοίκησης να έχει το δικαίωμα εάν επιθυμεί να διαφοροποιείται σε επί μέρους σημεία της πρότασης.
Ντρέπομαι για την κατάσταση που παρουσιάζουμε σαν δημοτικό συμβούλιο, είπε ο Ευάγγελος Βαζαίος, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για σοβαρά θέματα κάποιος νομικός « ένας από τους πολλούς συμβούλους του δημάρχου». Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας ότι μπορεί να προέρχεται από τη διοίκηση αλλά οφείλει να λειτουργεί ως πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων.

Η διοίκηση μπορεί να δεχθεί κάποιες αλλαγές,  είπε ο Θοδωρής Λιάππης, χωρίς να φοβάται ότι θα αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο δημοτικό συμβούλιο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να δίνεται ο λόγος στους δημότες στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και σημείωσε ότι ελπίζει «στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μην επανέλθει η ίδια κατάσταση, εάν γίνει αυτό η ευθύνη θα είναι της διοίκησης».

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη Τσαρπαλή, εκτιμώντας ότι και ο καλύτερος κανονισμός απαιτεί μια αντικειμενικότητα την οποία δεν επιδεικνύει ο πρόεδρος.Το ρόλο του προέδρου περιέγραψε ως συντελεστή στην εξίσωση καθώς όπως είπε ένας κανονισμός δεν μπορεί από μόνος του να περιγράψει ανάγλυφα όλη τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και συμπλήρωσε ότι «οι προτάσεις είναι σωστές άσχετα αν δεν φέρουν και τη δική μου υπογραφή».

Θετικές και χρήσιμες προτάσεις που βοηθούν το συμβούλιο να λειτουργήσει καλύτερα 

Ο Χρήστος Κορτζίδης, είπε ότι οι 10 προτάσεις που κατατίθενται προς ψήφιση είναι αυτονόητες, ορισμένες από αυτές ανήκουν ήδη στα άρθρα του κανονισμού αλλά δεν εφαρμόζονται. Ανάφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι μέσα σε 4 μήνες το μόνο έγγραφο που κοινοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος, ήταν το εξώδικο επιχειρηματία σε βάρος του Βασίλη Μπούκα.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις του Γιάννη Τσαρπαλή ότι μόνο αυτό το έγγραφο έλαβε ως πρόεδρος, είπε «δεν είναι δυνατόν μέσα σε 4 μήνες να μην υπάρχει κανένα έγγραφο προς κοινοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο, εμείς έχουμε ένα τουλάχιστον υπόψη μας, την επιστολή δύο υπαλλήλων του δήμου μας που θέτουν ζήτημα για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων. Οφείλατε να το κοινοποιήσετε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν το κάνατε».

Όπως είπε, ο ισχύων κανονισμός όπως και ο προηγούμενος δεν προβλέπει να δίνεται ο λόγος στους δημότες στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, είναι όμως κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και είναι λάθος να καταργηθεί.

Είναι χρήσιμο να έρχονται οι δημότες για κάποιο θέμα τους στο δημοτικό συμβούλιο. «Δεν μας τρώνε τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά και απάντησε στον ισχυρισμό του προέδρου ότι καταναλώνεται πολύς χρόνος στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, λέγοντας «κατάχρηση χρόνου στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση δεν γίνεται από τους δημότες, αλλά από τους δημοτικούς συμβούλους».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διαδικασία της ψήφισης των προτάσεων. Ανέφερε ότι μια ερμηνεία του ισχύοντος κανονισμού είναι αυτή που εφαρμόζει ο πρόεδρος όπου θέτει προς ψήφιση μόνο την πρόταση της διοίκησης και όχι και τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων ή δημοτικών συμβούλων.

Σκοπός όμως ενός κανονισμού, όπως είπε, είναι να καταγράφεται, να αποτυπώνεται η πραγματική βούληση του σώματος, όπως διαμορφώνεται μέσα από το διάλογο. Έτσι λοιπόν πρέπει να μπορούν να τεθούν προς ψήφιση αντιπαραθετικά με την πρόταση της διοίκησης όσες άλλες προτάσεις υποβάλλονται από παρατάξεις ή δημοτικούς συμβούλους και να μην εγκλωβίζεται η ψηφοφορία στο υπέρ, κατά, λευκό ή αποχή. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει κάποιος δημοτικός σύμβουλος που συμφωνεί με την πρόταση της διοίκησης στο σύνολό της αλλά διαφωνεί σε επιμέρους σημεία να μπορεί να το δηλώνει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και αυτό να καταγράφεται.

Απόρριψη της λογικής 

Υπεραμυνόμενος του κανονισμού ο πρόεδρος Γιάννης Τσαρπαλής επικαλέστηκε ότι εφαρμόζεται παντού ο ίδιος. Αναφερόμενος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση υποστήριξε ότι η παρουσία των δημοτών καθυστερεί τη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου και ότι με το σύστημα που καθιερώνει η διοίκηση κάθε δημότης θα μπορεί να πάρει το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο όταν το θέμα του έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη.

Εκτός θέματος ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός, μίλησε για αναίτιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης στη διοίκηση η οποία μέσα σε 4 μήνες έχει κάνει τεράστιο έργο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που τον έχουν αγκαλιάσει στη δύσκολη προσπάθειά του (!) Σε άλλο πνεύμα ο Κώστας Μηνόπουλος και Γιώργος Σαραφίδης, έδειξαν να συμφωνούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος, Γιάννης Τσαρπαλής, αρνήθηκε να θέσει κάθε πρόταση ξεχωριστά σε ψηφοφορία. Εάν το έκανε ήταν παραπάνω από σίγουρο ότι ορισμένες από τις 10 προτάσεις θα ψηφίζονταν και από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Επικαλούμενος τον κανονισμό έβαλε την πρόταση συνολικά σε ψηφοφορία «εξαφάνιζοντας» τη συζήτηση που προηγήθηκε και τις απόψεις που διατυπώθηκαν από δημοτικούς συμβούλούς της παράταξής του και άλλους.

Με αυτό τον τρόπο όμως καταδείχθηκε η ορθότητα των δύο τελευταίων προτάσεων για τις ψηφοφορίες στο δημοτικό συμβούλιο.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου