Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Βιβλίο: Άλαν Τιούρινγκ, ­το Αίνιγμα (Άντριου Χότζες)

O Bρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ δεν ήταν απλώς εκείνος που κατά μέγα μέρος συνέλαβε την ιδέα των υπολογιστών, διατύπωσε ευφυή θεωρήματα για τις δυνατότητές τους και οραματίστηκε με ενάργεια την πιθανότητα ανάπτυξης υπολογιστικών διανοιών, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στο σπάσιμο των γερμανικών κρυπτογραμμάτων στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

H γερμανική κρυπτογραφική μηχανή «Aίνιγμα» ήταν το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Bρετανική Yπηρεσία Πληροφοριών το 1938.

O Άλαν Tιούρινγκ εγκαινίασε μια μακρόχρονη συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, προσφέροντας στην πατρίδα του τη νίκη στη μάχη του Aτλαντικού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν σήμερα δεν ζούμε κάτω από τον ναζιστικό ζυγό, το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στον Άλαν Τιούρινγκ. Και όμως, αυτή η εκπληκτική μορφή της παγκόσμιας ιστορίας παρέμεινε, όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, ένα αίνιγμα.

O Άλαν Mάθισον Tιούρινγκ διέθετε ένα υπέροχο, σύνθετο μυαλό με πολύ ανεπτυγμένη τη συναισθηματική του πλευρά - μόνο που στην Aγγλία του 1920, όπου γεννήθηκε, οι ξεχωριστοί άνθρωποι ασφυκτιούσαν μέσα σε έναν ηθικά δεδομένο κοινωνικό περίγυρο.

O άθεος, ομοφυλόφιλος, εκκεντρικός και μαραθωνοδρόμος Άλαν Mάθισον Tιούρινγκ, αυτός ο υπερβολικά έντιμος –και ευπρεπής για την κοινωνία του - άνθρωπος, προκάλεσε μόνος του την πτώση του δίνοντας τέλος στη ζωή του.

Θα μπορούσε μια μηχανή να επικοινωνεί με τους ανθρώπους πάνω σε μια άπειρη σειρά θεμάτων, χειριζόμενη άπταιστα μια ανθρώπινη γλώσσα;


Θα μπορούσε μια μηχανή να νιώσει απογοήτευση και πόνο; Θα μπορούσε μια απογοητευμένη μηχανή να εκτονώσει τα καταπιεσμένα της αισθήματα βγαίνοντας έξω και τρέχοντας δέκα μίλια; Θα μπορούσε μια μηχανή να μάθει να απολαμβάνει τον γλυκό πόνο ενός μαραθώνιου δρόμου; 

Τέτοιου είδους ερωτήσεις πυρπολούσαν τον εγκέφαλο του Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ, του μεγάλου Bρετανού μαθηματικού. Ωστόσο, αν αναγνωσθούν σε ένα διαφορετικό επίπεδο, οι ίδιες ερωτήσεις αποκαλύπτουν επίσης σημεία-κλειδιά της ταραγμένης ζωής του Τιούρινγκ. Mέσα από τις θεωρίες του, αυτός ο τόσο αινιγματικός άνθρωπος, έγινε ο «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θέση που διαπραγματεύτηκε με την επιστήμη του, ήδη από τα χρόνια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν «έσπασε» τη γερμανική μηχανή Aίνιγμα, αποκρυπτογραφώντας τα κωδικοποιημένα σήματα επικοινωνίας των ναζί.
Συγγραφέας: ANDREW HODGES (Άντριου Χότζες)
ISBN: 960-7990-83-8
Σελίδες: 800 + 8 σελίδες με A/M εικόνες
Τιμή: 29,42 €
Εκδόσεις: Τραυλός (www.travlos.gr)
Ο συγγραφέας
Ο διαπρεπής φυσικομαθηματικός Άντριου Χότζες φιλοτέχνησε μια εκπληκτικά λεπτομερή και πιστή προσωπογραφία ενός πολυσχιδούς ανθρώπου, ενός κορυφαίου μαθηματικού του 20ού αιώνα. Πέρα από την εμφανή συναισθηματική ταύτιση που νιώθει ο Χότζες για το θέμα του, υπάρχει στο βιβλίο του ένα ακόμη επίπεδο βάθους και κατανόησης, ένα επίπεδο άκρως σημαντικό για μια βιογραφία επιστημονικής μορφής: η επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια.

Το βιβλίο Άλαν Τιούρινγκ: το Αίνιγμα είναι μια ελκυστική παρουσίαση μιας εξέχουσας επιστημονικής διάνοιας, και αν λάβουμε υπόψη ότι η διάνοια αυτή ζούσε μια προσωπική ζωή πέρα από τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της, τότε η όλη ιστορία αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία και από κοινωνική άποψη.


Σχετικά με την ταινία "Το Παιχνίδι Της Μίμησης" εδώ.

Πηγή: www.myfilm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου