Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η Αθήνα δεν είναι Καρχηδόνα

του Στάθη Σχινά

Η ακραία επίδειξη δύναμης απο τον Β.Σόιμπλε στο χθεσινό Eurogroup κινείται στα όρια του πραξικοπήματος. Είναι πράγματι πρωτοφανές οι εκπρόσωποι των τριών βασικών θεσμών που αποτελούν τους δανειστές της Ελλάδας (Γιούνκερ από Κομισιόν, Ντράγκι από ΕΚΤ και Λαγκάρντ από ΔΝΤ) να έχουν καταλήξει μέσω συνεχών επαφών Τσίπρα-Γιούνκερ, σε συμφωνία για τη σχέση τους με την Ελλάδα.

Να έχει συμφωνήσει ο επίτροπος Οικονομικών Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ να έχει παραλάβει το σχετικό κείμενο συμφωνώντας επίσης και τελικά να έρχεται στη χθεσινή συνεδρίαση και να «βγάζει από το καπέλο» το ραβασάκι Σόιμπλε.

Γιατί αυτό ακριβώς έγινε στις Βρυξέλλες και άφησε εμβρόντητη την ελληνική πλευρά αλλά και άλλους που δεν θεωρούσαν τους Γερμανούς τόσο... ζαβολιάρηδες.

«Η Αθήνα πρέπει να πεθάνει» τιτλοφορούσε το άρθρο του για το θέμα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν ερμηνεύοντας τον ακραίο αμοραλισμό της γερμανικής πλευράς. Πολύ ίσως απαισιόδοξη άποψη. Γιατί μάλλον μερικά πράγματα έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί.


Απο την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντραγκι διεμήνυε ότι δεν είναι αυτός που θα τραβήξει το χαλί καταδικάζοντας σε ασφυξία αλα Κύπρος τις ελληνικές τράπεζες και κατ΄επέκταση την ελληνική οικονομία.

Η στάση αυτή πρέπει βεβαίως να επιβεβαιωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, όμως ακόμη και η αγορά θεωρεί ότι έτσι θα γίνει, γι΄αυτόν ακριβώς είναι συγκρατημένη στις αντιδράσεις της παρά το χθεσινό ναυάγιο στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν και δύο ακόμη σημεία υπέρ της Αθήνας:

1ον. Το αποδεκτό ακόμη και από τους Γερμανούς τέλος της τρόικας

2ον. Η γενική αποδοχή της ελληνικής θέσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση (αν και το σημείο αυτό οι Γερμανοί το εξαφάνισαν από το χθεσινό κείμενο).

Και βεβαίως υπάρχει η πάνδημη (πλην «Λακεδαιμονίων» όπως πάντα...) στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση από τους Ελληνες.

Η Αθήνα σίγουρα δεν είναι Καρχηδόνα. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής Ιστορίας για να το γνωρίζει...


Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου